Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο των χριστουγεννιάτικων μηνυμάτων

 

Τη Γέννηση του Θεανθρώπου γιορτάζουν οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο.

Μηνύματα αγάπης, περίσκεψης και ελπίδας απευθύνουν στους πολίτες πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, παραπέμποντας στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: από την οικονομική κρίση μέχρι την αλλοτρίωση του ανθρώπου.

 

Πατριάρχης: «Οι νέοι εξεγείρονται...»

 

 Στο μήνυμά του ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ανθρώπινον πρόσωπον ταπεινούται και συνθλίβεται εν μέσω αριθμών, μηχανημάτων, υπολογιστών, χρηματιστηρίων και ποικιλοχρώμων σημαιών κενής ιδεολογικής ευκαιρίας. Η φύσις περιυβρίζεται. Το περιβάλλον συμπάσχει. Οι νέοι απογοητεύονται και εξεγείρονται διαμαρτυρόμενοι διά την αδικίαν του παρόντος και την αβεβαιότητα του μέλλοντος».

 

Ο Πάπας για τα παιδιά

 

 Το χρέος μας έναντι των παιδιών όλου του κόσμου μας υπενθύμισε χθες τη νύχτα στην χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία ο Πάπας Βενέδικτος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Όλα τα παιδιά ζητούν την αγάπη μας. Αυτή τη νύχτα οι σκέψεις μας βρίσκονται στα παιδιά που δεν γνώρισαν την αγάπη των γονιών τους. Οι σκέψεις μας τρέχουν στα παιδιά του δρόμου που δεν έχουν σπίτι, στα παιδιά στρατιώτες που μετατρέπονται σε όργανα βίας αντί να είναι φορείς συμφιλίωσης και ειρήνης. Οι σκέψεις μας είναι στα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση και άλλου είδους κακοποιήσεις και πληγώνονται μέχρι τα βάθη της ψυχής τους. Το τέκνο της Βηθλεέμ μας καλεί να βάλουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση και να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αγγίξει το φως της Βηθλεέμ τις καρδίες των ανθρώπων», υπογράμμισε ο ποντίφικας.

 

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Χ. Κέλερ: «Θα βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι»

 

 Η Οικονομική κρίση είναι στο επίκεντρο του φετινού Χριστουγεννιάτικου μηνύματος του προέδρου της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι απίστευτα μεγάλα ποσά χάθηκαν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ο γερμανός πρόεδρος χαρακτηρίζει σωστό τον τρόπο, με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. «Θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κέλερ, παραπέμποντας στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος χαρακτηρίζει την κρίση «ευκαιρία για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

«Διακρίνω στην κρίση μια ευκαιρία για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Μια ευκαιρία για μια καλύτερη τάξη στην οικονομία και τα χρηματοοικονομικά, στην οποία το κεφάλαιο θα είναι στην υπηρεσία όλων και κανείς δεν θα αισθάνεται ότι εξουσιάζεται από αυτό. Εάν εργασθούμε για αυτό, η κρίση αυτή θα μας κάνει ισχυρότερους», τόνισε ο γερμανός πρόεδρος.

 

«Να επιστρέψουν οι χριστιανικές αξίες στην Οικονομία»

 

 Στην ίδια θεματική κινήθηκε και το μήνυμα του επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Χούμπερ, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι χριστιανικές αξίες και στην οικονομία. «Για τον λόγο αυτόν αντιτασσόμαστε ενεργά στις συμπεριφορές εκείνες που εκμεταλλεύονται την προσωπική ελευθερία, περιφρονώντας την προσωπική ευθύνη. Αυτές οι συμπεριφορές οδήγησαν τον κόσμο μας σε αυτή την βαθιά κρίση. Το γεγονός ότι ο όρος «τζόγος» αναδείχθηκε η αρνητική λέξη της χρονιάς καταδεικνύει ποιος είναι ο τρόπος σκέψης, από τον οποίο θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

 

 Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν στο επίκεντρο του χριστουγεννιάτικου μηνύματος της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ ΙΙ. «Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή, αλλά τη χρονιά αυτή είναι για πολλούς ένα θλιβερό γεγονός», αναφέρει χαρακτηριστικά η βασίλισσα, προσθέτοντας ότι «πολλά πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα εμφανίζονται τώρα αβέβαια και το γεγονός αυτό προκαλεί ανασφάλεια».

 

 Σε κοινές προσπάθειες στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης κάλεσε τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας στο μήνυμα του ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι για πολλούς Αμερικανούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παλέψουν με τις συνέπειες της ύφεσης». Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει έκκληση στους πολίτες της χώρας του να ενωθούν και να επιδείξουν αλληλεγγύη για «να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας».

 

Σταμάτης Ασημένιος

 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»