Δύο «αγκάθια» στην οικολογική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα
Επικρίσεις περιβαλλοντολόγων για την επιλογή Σάλαζαρ στο υπ. Εσωτερικών

The Guardian

Με επιφύλαξη αντέδρασαν οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στις ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τα υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις συγχαρητηρίων από τις οργανώσεις αυτές για τη δημιουργία «υπουργικής οικολογικής ντριμ-τιμ» από τον νεοκλεγέντα πρόεδρο.

Οι αμφιβολίες των περιβαλλοντολόγων αφορούν τον γερουσιαστή του Κολοράντο, Κεν Σάλαζαρ (υπουργείο Εσωτερικών) και τον πρώην κυβερνήτη της Αϊοβα, Τομ Βίλσακ (υπουργείο Γεωργίας).

Εικόνα αντίθετη με την πάνδημη ικανοποίηση που προκάλεσαν οι προηγούμενοι υπουργικοί διορισμοί του κ. Ομπάμα, όπως αυτός του Νομπελίστα Φυσικού Στίβεν Τσου στο υπουργείο Ενέργειας και της συμμάχου του Αλ Γκορ, Κάρολ Μπράουνερ, ως «τσαρίνας» Κλιματικών Θεμάτων.

Η επιλογή του κ. Ομπάμα για το υπουργείο Εσωτερικών αναμενόταν με αγωνία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς αρμοδιότητα του υπουργείου είναι η χρήση της δημόσιας γης και του υπεδάφους της. Εκθεση των ομοσπονδιακών ελεγκτικών υπηρεσιών, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών του Μπους για σύσταση «μυστικής οργάνωσης» πολιτικά υποκινούμενων στελεχών, που αποδέχθηκαν κάθε καταστροφικό αίτημα των βιομηχανιών. Τα στελέχη αυτά, καταγγέλλει η έκθεση, αλλοίωσαν επιστημονικά στοιχεία, για να εξασφαλίσουν την άρση μέτρων προστασίας απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Παρότι ο κ. Σάλαζαρ έχει υποστηρίξει την επέκταση των θαλάσσιων πετρελαϊκών γεωτρήσεων, διακρίθηκε για τις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες, ως γερουσιαστής, και για την αντίσταση, που προέβαλε στα σχέδια του προέδρου Μπους για ενεργειακή εκμετάλλευση προστατευόμενων περιοχών στα Βραχώδη Ορη. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως, εκτιμούν ότι ο Σάλαζαρ θα εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων κτηματιών –ως κτηματίας και ο ίδιος– αλλά και αυτά των παραδοσιακών βιομηχανιών της αμερικανικής Δύσης, όπως είναι η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Κέντρο για τη Βιοποικιλότητα, με έδρα του την Αριζόνα, καταγγέλλει ότι ο Σάλαζαρ καταψήφισε νομοσχέδιο στη Γερουσία, που προέβλεπε την ενίσχυση των περιορισμών στις εκπομπές καυσαερίων από αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Οι επιλογές του Μπαράκ Ομπάμα για το υπουργείο Ενέργειας και την τσαρίνα της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πλανητικής υπερθέρμανσης. Η ομάδα αυτή θα εξασθενήσει, όμως, με την είσοδο του Κεν Σάλαζαρ στην κυβέρνηση.

Ο γερουσιαστής Σάλαζαρ πολέμησε σκληρά κατά των ομοσπονδιακών πρωτοβουλιών για το κλίμα, κατά των μειωμένων ποσοστών εκπομπών καυσαερίων για τα αυτοκίνητα και υπέρ των νέων γεωτρήσεων για πετρέλαιο σε προστατευόμενες περιοχές», δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα, Κίραν Σάκλινγκ.

Ανάμικτες αντιδράσεις συνόδευσαν και την ανακοίνωση διορισμού του υπουργού Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, που υπήρξε κυβερνήτης της Αϊόβα και υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ως κυβερνήτης της Αϊόβα, της πολιτείας των ΗΠΑ που παράγει το μεγαλύτερο όγκο καλαμποκιού, ο Βίλσακ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των προγραμ μάτων παραγωγής αιθανόλης. Αυτό, όμως, προκάλεσε την ανησυχία περιβαλλοντικών οργανώσεων, που φοβούνται ότι ο Βίλσακ θα εκμεταλλευθεί το θώκο του στο υπουργείο Γεωργίας για να προωθήσει περιβαλλοντικά επιζήμια προγράμματα βιοκαυσίμων.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, τα βιοκαύσιμα όπως η αιθανόλη από καλαμπόκι, προκαλούν μεγάλη ζημιά σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο νέος υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει με ρεαλισμό το θέμα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που παρουσιάζουν τα βιοκαύσιμα για το περιβάλλον και το κλίμα της Γης», ανέφερε ο Γκλεν Χούροβιτς, υπεύθυνος Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace στις ΗΠΑ. from kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»