Επισκόπηση τύπου | 24.12.2008

Spiegel «Διαδηλωτές πυροβολούν λεωφορείο της αστυνομίας»

Περιορισμένα σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για τα ελληνικά τεκταινόμενα. Αντίθετα έμφαση δίνεται στην οικονομία και στην κίνηση στην χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία φαίνεται να πήγε πολύ καλά.

«Διαδηλωτές πυροβολούν λεωφορείο της αστυνομίας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel και το περιοδικό σημειώνει: «Επίθεση με ένα καλάσνικοφ: μια ελληνική άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς εναντίον του αστυνομικού λεωφορείου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης δεν τραυματίστηκε κανείς.» Και το περιοδικό σημειώνει λίγο πιο κάτω. «Με τον τρόπο αυτό εξανεμίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης και της αστυνομίας ότι οι βίαιες ταραχές θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αφορμή των ταραχών που διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες ήταν ο θάνατος του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κατά τη διάρκεια αστυνομικής περιπολίας στις 6 Δεκεμβρίου. Οι διαμαρτυρίες όμως οφείλονται επίσης στη δυσαρέσκεια για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και την υψηλή ανεργία.»

Παρόμοια σύντομα δημοσιεύματα φιλοξενούν οι ηλεκτρονικές σελίδες και άλλων μέσων όπως Focus, Welt, Neue Presse και της Süddeutsche Zeitung η οποία σημειώνει πως «Χθες το απόγευμα πάνω από 3.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας. Για σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί και άλλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου ταραχοποιοί κατέστρεψαν εκατοντάδες καταστήματα.»

Eine Zeitungsleserin schaut am Dienstag, 18. Nov. 2003, in einem Frankfurter Buero auf die Titelseite der Frankfurter Rundschau. Die Zeitung ist mit einer komplett aus Buchstabensalat bestehender ersten Seite erschienen, um eine Kampagne fuer das Lesenlernen zu unterstuetzen. (AP Photo/Bernd Kammerer)Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Eine Zeitungsleserin schaut am Dienstag, 18. Nov. 2003, in einem Frankfurter Buero auf die Titelseite der Frankfurter Rundschau. Die Zeitung ist mit einer komplett aus Buchstabensalat bestehender ersten Seite erschienen, um eine Kampagne fuer das Lesenlernen zu unterstuetzen. (AP Photo/Bernd Kammerer)«Χριστούγεννα χωρίς την Άννα» είναι ο τίτλος εκτεταμένου ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην Frankfurter Rundschau και αφορά την τραγωδία που συνεχίζει να βιώνει η οικογένεια Καγεράκη μετά τον άτυχο θάνατο της Άννας Καγεράκη τον περασμένο Αύγουστο. Τούρκοι συνεπλάκησαν στο Ρυσελσχάιμ όπου αντηλλάγησαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Δυο Τούρκοι και η Άννα Καγεράκη. Εικάζεται πως επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η Άννα Καγεράκη δεν είχε καμία ανάμειξη, απλά βρέθηκε τυχαία στον τόπο της συμπλοκής. Ο σύζυγος της Κώστας περιγράφει στη γερμανική εφημερίδα πως από εκείνη την ημέρα άλλαξε η ζωή της οικογένειας.

Και να κλείσουμε τη σημερινή επισκόπηση τύπου με μια χριστουγεννιάτικη νότα και σχόλια του γερμανικού τύπου για την κίνηση στην αγορά. Η Badische Zeitung γράφει: «Προφανώς πολλοί άνθρωποι δεν εντυπωσιάζονται και πολύ για όσα λέγονται περί οικονομικής κρίσης. Μπορεί να ανησυχούν αλλά δεν τρελαίνονται κιόλας. Δεν σπαταλούν χρήματα αλλά κάνουν κάποια δώρα και τουλάχιστον αυτοί σκέφτονται το διπλανό τους.»

Τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί με αφορμή την οικονομική κρίση: «Η ύφεση είναι μια φάση συλλογικής απώλειας προσδοκιών. Έτσι όμως γεννάται η δυνατότητα επαναπροσδιορισμών. Και δεν θα πρέπει πλέον να πούμε τι δεν μπορούμε να περιμένουμε αλλά τι θέλουμε οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε.»

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»