Το θέμα της ημέρας | 29.12.2008

Η Χαμάς και οι άμαχοι

Δυσανάλογα μέσα μετέρχεται το Ισραήλ για να χτυπήσει τη Χαμάς. Το επικίνδυνο παιγνίδι με τη βία απειλεί να τινάξει στον αέρα τηνε ύθραυστη ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή

Διερχόμαστε τη τρίτη μέρα των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον στόχων της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας και ο φόβος τώρα των αναλυτών εστιάζεται στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή που ούτως ή άλλως θεωρείται ήδη ως πυριτιδαποθήκη. Ο αραβικός κόσμος βράζει. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άραβες κατέβηκαν στους δρόμους σε Ιράν, Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, Ιράκ Λίβανο και Ντουμπάι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Και οι φωνές διαμαρτυρίας από τη Δύση για τη χρήση δυσανάλογων μέσων εναντίον της Χαμάς με θύματα από τον άμαχο πληθυσμό γίνονται όλο και πιο έντονες.

Πόλεμος μέχρις εσχάτων

Ποιός θα μαζέψει τα συντρίμα της ειρηνευτικής διαδικασίας... Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ποιός θα μαζέψει τα συντρίμα της ειρηνευτικής διαδικασίας... Ο ήχος από της σειρήνα των ασθενοφόρων ακολουθεί σχεδόν πάντα το βόμβο των ισραηλινών πολεμικών και δευτερόλεπτα αργότερα το βαθύ ήχο των βομβαρδισμών. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι ισραηλινοί χτύπησαν με την μεγαλύτερη σφοδρότητα το Πανεπιστήμιο της Γάζας και το διπλανό ξενώνα, ένα σπίτι που ήταν κοντά σε αυτό που διαμένει ο πρωθυπουργός Χανίγια και έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Τζεμπαλίγια. Ανάμεσα στους νεκρούς και 5 μικρά κορίτσια, παιδιά την ίδιας οικογένειας. Πόλεμος μέχρις εσχάτων. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε και σήμερα ο υπουργός άμυνας Εχουντ Μπάρακ Και η υπουργός εξωτερικών Τζίπι Λιβνι δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα, αν και πότε θα δοθεί η εντολή οι συγκεντρωμένες ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας θα προσχωρήσουν να εισβάλουν. «Δεν πρόκειται να δώσω λεπτομέρειες, είπε υπουργός εξωτερικών. « Η πρόθεση είναι να αλλάξει η πραγματικότητα, αλλά δεν πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας το ακριβές περιεχόμενο των μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Οι εχθροί και οι άμαχοι

Ο Μαρκ Ρέγκεβ, κυβερνητικός εκπρόσωπος: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Μαρκ Ρέγκεβ, κυβερνητικός εκπρόσωπος: "οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν".Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρέγκεβ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί. «Αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί», τόνισε ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτύχουμε ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας στο νότιο Ισραήλ, μέχρις ότου οι ισραηλινοί πολίτες δεν θα γίνονται άλλο στόχος των πυραύλων που εκτοξεύουν αντάρτες της Χαμάς».Το Ισραήλ έχει άνευ ετέρου το δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες του και να χτυπά στόχους που έχουν να κάνουν με μέλη ενός κινήματος, που αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξης του Κράτους ντους Ισραήλ. Όμως, κάθε δημοκρατικό κράτος θα πρέπει να διακρίνει τους εχθρούς του και να λαμβάνει υπόψη του ότι υπάρχουν και άμαχοι. Οι εικόνες νεκρών και τραυματισμένων παιδιών και η απόγνωση στα μάτια των γονέων τους, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί δυσανάλογα μέσα για να χτυπήσει τη Χαμάς. Η προστασία των αμάχων σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως είναι η λωρίδα της Γάζας, είναι κάτι το σχεδόν ανέφικτο. Πόσο όμως οι ισραηλινοί καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για να το καταφέρουν? Οι εικόνες αυτές κάνουν τον αραβικό κόσμο να βράζει και να ζητεί εκδίκηση,

Φόβοι για μετάδοση της ανάφλεξης

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο ΛίβανοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο ΛίβανοΑν δούμε τα πράγματα από πιο κοντά, σχολιάζει μερίδα αναλυτών, το Ισραήλ μόνο χαμένο θα βγει από την υπόθεση αυτή. Διότι, η βία μόνο τη βία φέρνει, που δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι μετριοπαθείς αραβικές κυβερνήσεις. Από την άλλη πλευρά στο γειτονικό Λίβανο η οργάνωση Χεζμπόλα έχει ετοιμοπόλεμους τους μαχητές της, ενώ και από το Ιράν ακούστηκαν εκκλήσεις προς τους ανά τον κόσμο μουσουλμάνους να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν την παλαιστινιακή υπόθεση. Για ένα πράγμα λοιπόν, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Χαμάς θα παραμείνει μια επικίνδυνη οργάνωση, ο πόλεμος θα την νομιμοποιήσει, θα την ενισχύσει ηθικά και θα της φέρει τη συμπάθεια των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc