Στρως-Καν: «Η Γερμανία να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός»

Το έτος της κρίσης πλησιάζει και ο προβληματισμός είναι έντονος και στο Βερολίνο.

Προχθές το μάνατζμεντ της κτηματικής τράπεζας HRE, η οποία πλήττεται από την κρίση, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας του ομίλου. Μόνο μέχρι το 2011 θα καταργηθούν περίπου 800 από τις 1.800 θέσεις. Αυτό που ανησυχεί κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο εκτίναξης του αριθμού των ανέργων στους κλάδους που θα υποστούν τα ισχυρότερα πλήγματα από την κρίση.

 

Μέρκελ: «Στόχος μας η διατήρηση των θέσεων εργασίας»

 

Η καγκελάριος Μέρκελ δίνει έμφαση στην αγορά εργασίας Η καγκελάριος Μέρκελ δίνει έμφαση στην αγορά εργασίαςΕνόψει της υιοθέτησης του δεύτερου πακέτου για την τόνωση της οικονομίας, το οποίο σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θα κινηθεί στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων εκείνων που θα εγγυηθούν ότι κατά στη διάρκεια της ύφεσης δεν θα απολύσουν εργαζόμενους. Το γερμανικό υπουργείο Εργασίας και το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Απασχόλησης συμφώνησαν να διοχετεύσουν πόρους από τα ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα για την μετεκπαίδευση εργαζομένων. Στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η Άγκελα Μέρκελ έδωσε έμφαση στην διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί ωστόσο να είναι διστακτική όσον αφορά τα μέτρα και το ύψος των πόρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η καγκελάριος αποκλείει φορολογικές ελαφρύνσεις πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και τονίζει ότι η μερίδα του λέοντος από το πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα διοχετευθεί σε δημόσιες επενδύσεις για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, το οδικό δίκτυο και σε ευρυζωνικά δίκτυα. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Neue Presse η καγκελάριος τόνισε ότι «με τα μέτρα αυτά η Γερμανία θα εκσυγχρονισθεί και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

 

Προβληματισμένος ο πρόεδρος του ΔΝΤ

 

Η αύξηση των ελλειμμάτων είναι το μικρότερο κακό, υποστηρίζει ο κ. Στρως-Καν Η αύξηση των ελλειμμάτων είναι το μικρότερο κακό, υποστηρίζει ο κ. Στρως-ΚανΤην ίδια ώρα, σε συνέντευξή του προς το Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν επικρίνει έμμεσα τους χειρισμούς της καγκελαρίου, λέγοντας ότι «θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η γερμανική κυβέρνηση, της οποία τις επιφυλάξεις κατανοεί, έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός». Η κρίση αυτή μας αναγκάζει όλους να δράσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρως Καν και τάχθηκε υπέρ συντονισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά προς το BBC, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκφράζει το φόβο ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης μπορεί να αποβούν χειρότερες από ότι αναμένεται. «Υπό την έννοια αυτή η αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων είναι το μικρότερο κακό» παρατηρεί ο κ. Στρως Καν, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ ζητά την υιοθέτηση κρατικών προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας παγκοσμίως ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc