Αντίδραση της ομογένειας στα επεισόδια στην Ελλάδα




15-12-2008


A protester throws a metal crowd barrier at riot police outside parliament during a demonstration in central Athens, Greece, 12 Dec 2008


Με ψήφισμα αντιδρά η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στα τελευταία γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην επιστολή εκφράζεται ο προβληματισμός και η ανησυχία της ομογένειας για τα δρώμενα στην πατρίδα, αλλά και η «ιδιαίτερα ταπεινωτική και εθνικά υπονομευτική εικόνα για τον ελληνισμό γενικότερα». «Είμαστε αποδέκτες», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα «σε καθημερινή βάση ειρωνικών, έως και χλευαστικών, σχολίων από συναδέλφους, φίλους και άλλους για την Ελλάδα και αισθανόμαστε θλίψη καθώς τη βλέπουμε να διασύρεται.

Διατυπώνουμε την θέση μας ότι στεκόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται, όποια και αν είναι τα (εγγύτερα ή απώτερα) κίνητρα της, σε ότι (υψηλό ή ταπεινό) και αν αποσκοπεί. Καταγγέλλουμε, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε κάθε μορφής βίας.

Πάγια θέση μας είναι ο σεβασμός των απόψεων του άλλου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την σκέψη του. Έχει το δικαίωμα να υιοθετεί όποια συμπεριφορά, τακτική και πρακτική τον εκφράζει, έστω και πρόσκαιρα, έστω και με ιδιοτελή κριτήρια. Έχει και το δικαίωμα να διαλαλεί και να διαδηλώνει σε δρόμους και στάδια τις πεποιθήσεις, τις θέσεις και αντιθέσεις του. Και αυτά τα δικαιώματα του, είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα, με κάθε θυσία έστω και αν διαφωνούμε ριζικά με κάθε φθόγγο των κραυγών τους, με κάθε αράδα των συνθημάτων τους. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία. Αυτό απαιτεί κάθε ελεύθερη κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ωστόσο, καταλήγει η επιστολή - ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων «Η ελευθερία του καθενός πρέπει να σταματά εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία των γύρω του. Αδιαμφισβήτητα πρέπει να διασφαλιστεί η ίδια η δημοκρατία, η ειρήνη, η ασφάλεια, η πρόοδος και η περιουσία όλων των ανθρώπων σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, σε κάθε κράτος. Πολύ δε περισσότερο σε ένα κράτος και σε ένα έθνος που έχει μια περισπούδαστη ιστορία πολιτισμού και προσφοράς, αρχών και αξιών πολλών χιλιετιών».

Τούτη τη στιγμή η δημοκρατία μας, κατά τον Ισοκράτη, «αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Πρόκειται για μια σκληρή διαχρονική αλήθεια κοινωνικής αυτοδιάβρωσης και εθνικής αυτοκαταστροφής».

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»