Η σπάθη του δημοψηφίσματος

Του Σταυρου Λυγερου

Οι ριπές εναντίον του αστυνομικών είναι αλάνθαστο σημάδι ότι στο περιθώριο της ιδιότυπης νεανικής εξέγερσης κυοφορείται ένα νέου τύπου «αντάρτικο πόλεων». Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι επανάληψη του μοντέλου της «17 Νοέμβρη». Θα μοιάζει με το διάσπαρτο ένοπλο κίνημα της Αυτονομίας στην Ιταλία.

Ακόμα κι αν οι εορτές εκτονώσουν την ένταση, στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, ένας προβοκάτορας, ξένος πράκτορας ή απλώς φανατικός μπορεί εύκολα να προκαλέσει νέα ανάφλεξη και μείζονος σημασίας αποσταθεροποίηση. Είναι προφανές πως πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για να αναταχθεί η χώρα.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι φθαρμένη και χωρίς πολιτική δυνατότητα να το επιτύχει. Το χειρότερο είναι πως –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– έχει απαξιωθεί συνολικά το πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν υποβαθμίζει τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά καταδεικνύει τα όρια των προσδοκιών από μία νέα κυβέρνηση.

Το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς να λύσει ειδικά τα ευαίσθητα προβλήματα της εκπαίδευσης και της αντιμετώπισης των ταραχών. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η διάχυτη κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης υπονομεύει καίρια την πολιτική δυνατότητα των κυβερνήσεων να δράσουν αποφασιστικά. Γι’ αυτό και η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις, που θα διαθέτουν αναμφισβήτητη πολιτική νομιμοποίηση. Τέτοιες λύσεις μπορεί να προκύψουν μόνο μέσα από δημοψήφισμα με σαφή ερωτήματα για τα καυτά ζητήματα. Ερωτήματα, όμως, που δεν πρέπει να ταυτισθούν με τις επιλογές της όποιας κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το παιχνίδι των υπεκφυγών και οι πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μη εξαιρουμένης της ίδιας της κοινωνίας, που συχνά εκφράζεται αντιφατικά. Εάν δεν κοπεί ο γόρδιος δεσμός με τη δημοκρατική σπάθη, αργά ή γρήγορα η χώρα θα διολισθήσει στην οδό της σκληρής και με κάθε μέσο καταστολής. Η μέθοδος αυτή είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αλλά κυρίως έχει βαρύτατες παρενέργειες. Προς το παρόν, από τέτοιους τυχοδιωκτισμούς μάς έχει προφυλάξει ο ψοφοδεϊσμός και το ένστικτο αυτοσυντήρησης των πολιτικών ελίτ./kathimerini.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»