Επισκόπηση τύπου | 31.12.2008

«Ήλθε η ώρα να αναλάβουν ευθύνες τα αραβικά κράτη»

Η κλιμάκωση της βίας στην Εγγύς Ανατολή κυριαρχεί και σήμερα στα σχόλια, τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ζητείται πολιτική λύση

Η γερμανική Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: Ακόμη και εάν το Ισραήλ εισβάλει με 100 χιλιάδες άνδρες στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους. Έχει δίκιο ο Άβι Πρίμορ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στο Βερολίνο, όταν επισημαίνει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα δεν συνιστούν λύση του προβλήματος. Μπορεί να εξυπηρετούν το ζητούμενο της αυτοάμυνας, αλλά δεν υποκαθιστούν τον προβληματισμό για μια πολιτική λύση του προβλήματος. Επειδή ακριβώς η Χαμάς αποσκοπεί στην εξαφάνιση του Ισραήλ, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της αναζήτησης μιας διπλωματικής λύσης, υπογραμμίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας: Όσο μπορούν οι ΗΠΑ να κερδίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, άλλο τόσο μπορεί το Ισραήλ να στηριχθεί στην στρατιωτική του ισχύ. Και αυτό γιατί αυξάνεται διαρκώς ο αραβικός και παλαιστινιακός πληθυσμός στο Ισραήλ, καταλήγει η εφημερίδα.

«Η ισραηλινή επίθεση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε ηθικά αλλά ούτε και νομικά»

Την άποψη ότι το Ισραήλ παραβιάζει σαφέστατα το διεθνές δίκαιο με τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς εκφράζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν καμία δυνατότητα διαφυγής, καθώς είναι αποκλεισμένοι από ξηρά και θάλασσα. Η μόνη διέξοδος που θα είχαν είναι εκείνη που κάποτε επέλεξε η οικογένεια του Ιωσήφ και της Μαρίας: η Αίγυπτος. Αλλά ακόμη και η Αίγυπτος δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο έδαφός της. Οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ισραηλινή επίθεση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε ηθικά αλλά ούτε και νομικά, παρατηρεί η εφημερίδα.

Η Χαμάς να αναλάβει ευθύνες

Τις πταίει; Με το ζήτημα αυτό ασχολείται στο σχόλιό της η βρετανική The Times, που υπογραμμίζει: Καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να υποτιμήσει την πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, βλέποντας τους άμαχους πολίτες του να είναι εκτεθειμένοι στις παλαιστινιακές ρουκέτες. Για τα περίπου 400 θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα θα πρέπει η Χαμάς να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης. Σήμερα το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας είναι τόσο μακριά όσο ποτέ στο παρελθόν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να περιορίσει το άλγος που μπορεί να προκαλέσει η Χαμάς. Παράλληλα, όμως, το Ισραήλ θα πρέπει να σκεφτεί ποια πολιτική στρατηγική θα βελτιώσει τις προοπτικές για μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Westdeutsche Allgemeine Zeitung: Παρά την οποία κριτική μπορεί να ασκήσει κανείς στο Ισραήλ για τον βίαιο τρόπο που αντιδρά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Χάμας είναι εκείνη που θυσιάζει τη ζωή των Παλαιστινίων, με κυνικό μάλιστα τρόπο. Η τύχη των Παλαιστινίων εξοργίζει ακόμη και τον αραβικό κόσμο, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η επιρροή του στη Χαμάς είναι μεγαλύτερη από την επιρροή που ασκούν στην ακραία παλαιστινιακή οργάνωση η Αμερική ή η Ευρώπη. Ήλθε η ώρα να αναλάβουν ευθύνες τα αραβικά κράτη και να δείξουν στους ακραίους ισλαμιστές που είναι τα όρια, επισημαίνει η Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Τέλος, την αδυναμία της ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο στο μεσανατολικό υπογραμμίζουν σε σχόλια τους πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Μεταξύ αυτών η γερμανική Rheinische Post και η ιταλική La Repubblica.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc