"Ελεγχόμενη πτώχευση" ενδεχόμενη εναλλακτική λύση

19-12-2008

President George W. Bush addresses the American Enterprise Institute in Washington, 18 Dec 2008

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι η «ελεγχόμενη» πτώχευση αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για την Αμερικανική βιομηχανία αυτοκίνητων.

Η General Motors, η Ford και ηChrysler ζήτησαν 14 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας από την κυβέρνηση και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την χορήγηση βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε ανησυχία ότι ενδεχόμενη μη ελεγχόμενη πτώχευση μίας από τις τρεις βιομηχανίες αυτοκινήτων μπορεί να επιδεινώσει  την οικονομική ύφεση.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν επίδομα ανεργίας παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 χρόνων. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι άλλες 554 χιλιάδες άτομα υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. 

Εξάλλου, οι ανησυχίες για περαιτέρω διολίσθηση της διεθνούς οικονομίας προκάλεσαν πτώση των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσερισήμισι χρόνων. Οι επενδυτές αγνόησαν την ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, ρίχνοντας την τιμή του μαύρου χρυσού κάτω από τα 36 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως δεν υποχωρούν μόνο οι τιμές πετρελαίου παγκοσμίως.  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι τιμές σιτηρών υποχώρησαν λόγω της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής. Πάντως αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού προειδοποιούν ότι οι τιμές των σιτηρών παραμένουν υψηλές για τις αναπτυσσόμενες χώρες.  

 VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»