Πολλαπλά διλήμματα και αμηχανία στο Μαξίμου
Η εικόνα του πρωθυπουργού καταρρέει μέσα σε επικοινωνιακή αφασία

Των Ελλης Τριανταφυλλου - Γιωργου Τερζη

Mόνος με τον εαυτό του και τις ευθύνες που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο θα περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος γνωρίζει ότι από τις κινήσεις που θα δρομολογήσει τους επόμενους δύο μήνες, θα κριθεί μάλλον οριστικά η εκλογική δυναμική της Ν.Δ.

Τα προβλήματα και τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Καραμανλής είναι πλέον πολυεπίπεδα και η ανοχή, αν όχι η αντοχή του κόσμου, δείχνει να έχει εξαντληθεί. Μαζί και η υπομονή των βουλευτών της Ν.Δ. που ατενίζουν το μέλλον με μεγάλη απαισιοδοξία και εκλαμβάνουν τον επικείμενο ανασχηματισμό ως την τελευταία ευκαιρία να συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό λόγω της οικονομικής συγκυρίας, των αδυναμιών της εγχώριας οικονομίας, αλλά και της παντελούς έλλειψης βασικών έστω ανακλαστικών στη διαχείριση κρίσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, πέραν του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά την ενίσχυση του μηχανισμού του Μαξίμου, που παρουσίασε έντονα συμπτώματα αμηχανίας τόσο στην υπόθεση Βατοπεδίου όσο και στα εξελισσόμενα επεισόδια στα αστικά κέντρα.

Καθίζηση

Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει τέτοια καθίζηση στο εύθραυστο υπόβαθρο του κυβερνώντος κόμματος που ακόμη και ο ενθουσιασμός για τη γενναία, όπως χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους στη Ν.Δ. πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναλάβει, έστω και με καθυστέρηση, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την ολέθρια για το κυβερνών κόμμα υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, τείνει να εξανεμιστεί.

Ολοι, πλέον, διαβιούν στη Ν.Δ. με τον φόβο της επόμενης ημέρας, που κάθε φορά αποδεικνύεται χειρότερη από την προηγούμενη, ενώ εσχάτως αρχίζει να διευρύνεται η αίσθηση της συρρίκνωσης των ορίων επιρροής του ίδιου του πρωθυπουργού στο ενδοκυβερνητικό γίγνεσθαι. Η εικόνα κορυφαίων υπουργών να παίρνουν προκαταβολικά θέση εν όψει των επικείμενων «κρίσεων» στην κυβέρνηση, μάλλον επιτείνει την παραπάνω αίσθηση.

Απαντες προεξοφλούν ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αλλά ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πραγματικές προθέσεις του κ. Καραμανλή. Οσοι, πάντως, συνομιλούν μαζί του αφήνουν να εννοηθεί ότι πλην του ανασχηματισμού, αυτά που κατά προτεραιότητα τον απασχολούν είναι η αναζήτηση μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας για τη νεολαία.

Ενα από τα πλέον σημαντικά συμπεράσματα των τελευταίων ημερών είναι η προφανής αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του «υπερ»-υπουργείου Εσωτερικών στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Μια αμηχανία που κόστισε σοβαρά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το ρόλο αυτό μπορούσαν να διαδραματίσουν τρεις, επί της ουσίας, άνθρωποι. Ο ίδιος ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος και, εν τέλει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αγνωστο πως, επελέγη η υπερέκθεση του πρωθυπουργού με επανειλημμένα διαγγέλματα, τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών επικρίνεται από συναδέλφους του ότι ενώ η Αθήνα καιγόταν άνοιγε διάλογο με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαλούσε, μονότονα, δημοσιογράφους και κόμματα για τη μη καταδίκη των κουκουλοφόρων.

Τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα ήταν εξόχως αναποτελεσματικά, καθώς οι νέοι δεν άκουσαν μία κουβέντα που θα έδινε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση τους «κατανοεί», οι δε «νοικοκυραίοι» διαπίστωναν ότι, παρά τις εξαγγελίες, οι λεηλασίες στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις αυξάνονταν.

Αστοχία

Ως νέα αστοχία χαρακτηρίστηκε από πολλούς η ομιλία του πρωθυπουργού την Πέμπτη, για τα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού. Η κομμένη στα δύο οθόνη των τηλεοπτικών καναλιών, που αποτύπωναν από τη μία τον πρωθυπουργό και από την άλλη τα, σε παράλληλο χρόνο, επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι από αυτές που θέλει να θυμάται η κυβέρνηση. Τα σχόλια, δε, κυβερνητικών στελεχών αποτυπώνουν την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Καλώς αυξάνονται τα κονδύλια διαφήμισης της χώρας, αλλά θα στοίχιζε φθηνότερα αν η Ελλάδα είχε τις τελευταίες ημέρες “πρόσωπο στο εξωτερικό”», σημείωναν.

Η αλήθεια είναι ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναζητούσαν εναγωνίως κάποιο κυβερνητικό στέλεχος για να τοποθετηθεί σχετικά με τα γεγονότα. Ουδείς απαντούσε θετικά, με αποτέλεσμα στα ΜΜΕ του εξωτερικού να κυριαρχούν οι αρνητικές για την Ελλάδα πτυχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ο κ. Παυλόπουλος αντικειμενικά δεν προλάβαινε, οι υπόλοιποι υπουργοί και βουλευτές αρνούνταν καθώς δεν είχαν σαφή εικόνα για την κυβερνητική γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος είχε προετοιμάσει φάκελο με υλικό ώστε αυτός να δοθεί στους ξένους ανταποκριτές. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρός τους, κ. Ευ. Αντώναρος, δεν τους συνάντησε μέχρι και σήμερα...

Εις ό,τι αφορά το πρώην υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, νυν Εσωτερικών, η επικοινωνιακή του ικανότητα ξεκινά και τελειώνει στον υπουργό κ. Πρ. Παυλόπουλο. Οι συνεντεύξεις του πρώην εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λ. Οικονόμου ανήκουν στο παρελθόν, όπως και όλος ο μηχανισμός (πλήρης αίθουσα τύπου ακόμη και στούντιο) που είχε δημιουργηθεί παράλληλα με την εξάρθρωση της 17 Ν και εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Ο νυν εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παν. Στάθης παρεμβαίνει συνήθως, εκ των υστέρων, επιχειρώντας να αμβλύνει ήδη αρνητικές εκδοχές των γεγονότων και το βάρος πέφτει, όταν δεν ευχερεί ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος, σε μία μόνο συνεργάτη του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην ενίσχυση του μηχανισμού στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πλήρη συνάρτηση και με το πρόσωπο του υπουργού «Επικρατείας» ή «Προεδρίας» που θα διαδεχθεί, στην πράξη, τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Προς τούτο σχεδιάζεται η δημιουργία ενός think tank, μιας ομάδας που θα συνδράμει το Μέγαρο με θέσεις, απόψεις και απαντήσεις για όλα τα θέματα. Ως προς τα πρόσωπα του νυν μηχανισμού, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Οι Μενέλαος Δασκαλάκης, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και Διονύσης Ζακυνθινός αποτελούν σήμερα το «περιβάλλον» γύρω από τον στενότερο συνεργάτη του κ. Καραμανλή, τον κ. Γιάννη Αγγέλου, όπως και ο κ. Γιάννης Ανδριανός, σε επίπεδο επικοινωνίας./from kathimerini.

Comments

lornion said…
Δεν θα κατηγορήσω τα παιδιά που κατέβηκαν στους δρόμους γιατί δεν ξέρω αν είχαν δίκηο η άδικο ,μήτε γνωρίζω αν είχαν αιτήματα που προβλήθηκαν η δεν προβλήθηκαν η απορρίφτηκαν ,εκείνο που πιστεύω είναι πως οι κουκουλοφόροι ,όποιοι κι' αν είναι με τις φωτιές τις ζημιές και την επαναστατική καταστροφή τους ,έφεραν το πολίτευμα της χώρας στο ναδίρ. Τώρα ας δρέψουν τις δάφνες του άθλου τους. Ερχονται στην χώρα τα χειρότερα,έτσι λένε οι ειδήμονες. Οι ζημιές μέσα κι' έξω θα πληρωθούν από μας σε χρόνο πούναι μπροστά μας. Τα γεγονότα όμως μου θύμισαν τις παληότερες φωτιές στα Μινιόν, Κατράντζος κλπ που είχαν φέρει την κυβέρνηση Ράλη σε δύσκολη θέση .Εχουν μάθει οι νεοέλληνες να καίνε την πατρίδα? Κι' αυτό δεν είναι μια ντροπή παγκοσμίως?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc