Επισκόπηση τύπου | 11.01.2008
Πυρηνικά εργοστάσια: η λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών;
Η αλλαγή στο βρετανικό δόγμα του 1976 «περιορισμός της πυρηνικής ενέργειας» και η περιοδεία Μπους στην Εγγύς Ανατολή μονοπώλησαν σήμερα τα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου και κυρίως του γερμανικού.
«Οι Βρετανοί φαίνεται να ξέχασαν γιατί έκλεισε το πυρηνικό τους εργοστάσιο στο Σέλαφιλντ της Αγγλίας, φαίνεται ότι ξέχασαν τον φόβο των τρομοκρατικών χτυπημάτων και το ζήτημα της αποθήκευσης των καταλοίπων» σημειώνει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau για τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια: «Εάν ξεκινά σήμερα νέος αιώνας πυρηνικής ενέργειας στην Αγγλία παραμένει ανοιχτό, διότι υπήρχαν και παλαιότερα τέτοιες πρωτοβουλίες, όμως έπεσαν στο κενό. Ούτως η άλλως τα επόμενα δύο -τρία χρόνια θα διαφωνούν οι ιθύνοντες για τον σκοπό, το κόστος και τους κινδύνους που υφίστανται.
Οι αντίπαλοι των πυρηνικών στη Βρετανία δεν έχουν αυτή τη φορά μια εύκολη μάχη, το λόμπι των πυρηνικών βρίσκεται στην αντεπίθεση και ασφαλώς μπορεί να υπολογίζει και στην κυβερνητική στήριξη.»
Μια λύση με ημερομηνία λήξης ή ασφαλής και οικονομική;
«Η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, συμφέρει οικονομικά, μολύνει ελάχιστα την ατμόσφαιρα και δεν προκαλεί μονομερείς εξαρτήσεις» γράφει αντίθετα η επίσης γερμανική Frankfurter Alllgemeine Zeitung: «τέτοια επιχειρήματα θα πρέπει να βρουν και στη Γερμανία ανταπόκριση. Δεν είναι όμως έτσι. Η δική μας διέξοδος στη σύγκρουση μεταξύ προστασίας του κλίματος και αξιόπιστο τρόπο παραγωγής ενέργειας περνά από την αιολική ενέργεια. Σε αυτό το παραμύθι δεν φαίνεται να πιστεύουν οι Βρετανοί.»
«Το σίγουρο είναι ότι η δίψα για ενέργεια αυξάνεται διεθνώς και η ανοδική ευμάρεια στις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες, που δικαίως την διεκδικούν, απαιτεί το τίμημά της» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung: «γι’ αυτό η Ευρώπη, κυρίως εάν παίρνει στα σοβαρά τον ρόλο του πρωτοπόρου στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, να διατηρήσει όλες τις πηγές ενέργειας που εκπέμπουν ελάχιστα μέχρι καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Το 2050 ενδέχεται να υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από εκείνης με πυρηνικά εργοστάσια. Μέχρι τότε όμως οφείλουμε να αφήσουμε όλες τις προοπτικές ανοιχτές.»
Η περιοδεία Μπους παγιώνει την ισραηλινή πολιτική κατακερματισμού;
«Στην πρώτη φάση του λεγόμενου Οδικού Χάρτη για την Εγγύς Ανατολή, που ο Μπους ισχυρίζεται ότι αναζωπύρωσε, αναμένεται από τους Παλαιστινίους να οικοδομήσουν τους ανάλογους θεσμούς για μια κυρίαρχη, κρατική οντότητα» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian για την σημασία της περιοδείας Μπους στην Εγγύς Ανατολή: «Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κάνουν όμως τα πάντα για να δυναμιτίσουν αυτή το δεδομένο, καθώς παίρνουν φανερά θέση στην αντιπαράθεση Χαμάς - Φατάχ στηρίζοντας την μια από τις δύο οργανώσεις.»
«Ο Μπους δεν αγνόησε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση στην Εγγύς Ανατολή, όπως συνηθίζουν να γράφουν πολλοί. Αντίθετα άλλαξε αποφασιστικά τα δεδομένα» υπογραμμίζει η γερμανική Tageszeitung: «είναι αυτός που κατήγγειλε την διεθνώς αποδεκτή συνισταμένη, ότι όλοι οι ισραηλινοί οικισμοί που είναι χτισμένοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είναι παράνομοι. Ο Μπους κομπάζει ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έκανε λόγο για το δόγμα ‘δύο λαοί, δύο κράτη’. Όμως ντε φάκτο έχει προλειάνει το έδαφος στο Ισραήλ για τη δημιουργία ενός συστήματος κατακερματισμού των παλαιστινιακών εδαφών.»
Comments