Ενα θρίλερ σε σκηνικό γενικευμένης παρακμής /Καθημερινή. 20.1.2008


Θεωρείται πιθανή η απαγγελία κατηγοριών εντός της εβδομάδος

Των Γιωργου Π. Τερζη - Ευας Καραμανωλη

Η υπόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου ξεκίνησε ως μία προσωπική ιστορία, με συμπρωταγωνίστρια την προφυλακισθείσα Εύη Τσέκου. Στις τέσσερις ταραχώδεις εβδομάδες που παρήλθαν από την απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου, οι εξελίξεις είναι πυκνές, καθώς νέα δεδομένα και πρόσωπα έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο, το γραφείο του ανακριτή διαβαίνουν συνεχώς άτομα για να καταθέσουν, να διευκρινίσουν. Οσα έγιναν από τις 17 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου μοιάζουν απλώς η πρώτη πράξη ενός δράματος.

Χρήστος Ζαχόπουλος

Εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού στο γραφείο του τα πρώτα χρόνια της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζαχόπουλος τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Πολιτισμού το 2004. Στη θητεία του είχε προϊσταμένους τρεις υπουργούς (τον πρωθυπουργό, τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τον Γ. Βουλγαράκη) και έναν υφυπουργό (Π. Τατούλης) με τον οποίο οι σχέσεις ήταν τουλάχιστον εκρηκτικές. Οδηγήθηκε στην έξοδο και στο κενό όταν έφθασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο οι πληροφορίες για το επίμαχο DVD. Τη Δευτερα 17 Δεκεμβρίου αποφασίζει πως θα παραιτηθεί, κάτι που γίνεται επισήμως την Τετάρτη, 19. Την επομένη, 20 Δεκεμβρίου, θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε. Επέζησε και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μιλήσει.

Εύη Τσέκου

Η, μοναδική μέχρι στιγμής κατηγορούμενη στη υπόθεση, 35χρονη συμβασιούχος του υπ. Πολιτισμού επιχείρησε αρχικά να αποκρύψει την πρσωπική της σχέση με τον Χρ. Ζαχόπουλο. Με μία απόφαση που αμφισβητήθηκε από νομικούς κύκλους, προφυλακίστηκε πριν ακόμα φθάσει στη δικαιοσύνη το DVD που αποδείκνυε την αναλήθεια των πρώτων ισχυρισμών της. Η κ. Τσέκου ήταν επί μακρόν το «δεξί χέρι» του γ. γ. και θεωρούσε πως θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη μόνιμη θέση εργασίας μέσα από το διαγωνισμό για τους 148 υπαλλήλους. Η μη συμπερίληψή της στις λίστες επιτυχόντων φαίνεται ότι σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Αν και έγκλειστη στον Κορυδαλλό, η κ. Τσέκου έχει καταφέρει με δηλώσεις της να τροφοδοτεί τα σενάρια γύρω από την υπόθεση. Η συμπληρωματική της απολογία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οι δύο δικηγόροι

Χειρίζονταν αντιδικίες του Χρ. Ζαχόπουλου με μέσα ενημέρωσης έως ότου ο πρώην γραμματέας διέκοψε τη συνεργασία μαζί τους για «λόγους που κατανοείτε» όπως έγραψε σε σχετική επιστολή. Οι δύο είχαν έλθει σε γνωριμία με τον Ζαχόπουλο μέσω της Εύης Τσέκου. Σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση ασκούσαν πιέσεις στον Χρ. Ζαχόπουλο για διευκολύνσεις ιδιωτών σε υποθέσεις αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών εκτάσεων. Ο Ηρακλής Κουτελίδας επιχείρησε, και αυτός, να αυτοκτονήσει επιλέγοντας στις 4 Ιανουαρίου να πέσει στις ρόδες διερχόμενου φορτηγού. Η, κατά πολλούς περίεργη, απόπειρα ερμηνεύτηκε από τον ίδιο ως κίνηση απελπισίας μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί ξανά στη φυλακή (σ.σ. έχει εκτίσει ποινή για οικονομικά θέματα). Ο έτερος δικηγόρος, Δ.Μ., δεν έχει ακόμη εμφανιστεί δημοσίως, οι πληροφορίες όμως τον φέρουν εντός της εβδομάδος στο ανακριτικό γραφείο.

Χρήστος Νικολιτσόπουλος

Πασίγνωστος εργατολόγος, επί έτη συνεργάτης της ΓΣΕΕ, ο κ. Νικολιτσόπουλος απέκτησε δύναμη και πλούτο με πλήθος ομαδικών αγωγών ως νομικός παραστάτης των συμβασιούχων. Ο δικηγόρος συνόδευσε την Εύη Τσέκου στα δύο -κατά δήλωσή της- μέσα ενημέρωσης που επισκέφθηκε για να καταγγείλει τον Χρ. Ζαχόπουλο και τον παράνομο διαγωνισμό. Ο ρόλος του διερευνάται επισταμένως από τον ανακριτή, καθώς εάν διαπιστωθεί ότι γνώριζε το περιεχόμενο του DVD ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Η συνεργασία του με τη ΓΣΕΕ ανεστάλη μέχρι να διαλευκανθεί ο ρόλος του στην υπόθεση, ενώ και ο ίδιος απείχε από δημόσιες δηλώσεις. Πάντως, έχει ήδη προσλάβει συνήγορο...

Γιώργος Μυλωνάς

Τις πρώτες ημέρες μετά την απόπειρα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μυλωνάς βρέθηκε στο επίκεντρο των ΜΜΕ, καθώς ήταν από τους τελευταίους που μίλησαν με τον Χρ. Ζαχόπουλο πριν επιχειρήσει την πτώση στο κενό. Η δική του μαρτυρία ενίσχυσε την εκδοχή της εκβίασης του πρώην γραμματέα από την κ. Τσέκου και τους δύο δικηγόρους. Ο κ. Μυλωνάς φέρεται να είναι ο άνθρωπος που, μάλλον γνωρίζοντας την πίεση προς τον στενό του φίλο, επιχείρησε να βρει θέση απασχόλησης στην Εύη Τσέκου.

Θέμος Αναστασιάδης - Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Οταν εξέδωσαν την εφημερίδα, η σχετική διαφήμιση με τους δύο στην μπανιέρα έλεγε «λες να γίνουμε θέμα;». Τρία χρόνια μετά, έγιναν!

Οι δυο τους από ερευνητές - καταγγέλλοντες των κακώς κειμένων του τόπου βρέθηκαν να ερευνούν και να καταγγέλλουν αλλήλους σε τόνους εκρηκτικούς.

Το όνομα του Θέμου Αναστασιάδη συνδέθηκε σε πολλά δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία με τον κομιστή του DVD. Τη φημολογία πυροδότησε ο συνεργάτης και φίλος του, όπως ο ίδιος είπε, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, όταν υπαινίχθηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ο «κομιστής» προκειμένου να συμψηφίσει με την εξυπηρέτηση αυτή την έρευνα που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σε κατάθεση 5,2 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό του. Η προέλευση των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ που κατατέθηκαν στο λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη στην BNP Paribas αποτέλεσαν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της διαμάχης μεταξύ των εκδοτών του «Πρώτου Θέματος». Τα σενάρια ότι τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή από τον κ. Θ. Λασκαρίδη για την αγορά μετοχών της εφημερίδας, διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά από τον εφοπλιστή. Ο κ. Λασκαρίδης είχε όντως προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους εκδότες του «Θέματος» για συμμετοχή του στο επιχειρηματικό σχήμα. Ολοκληρώθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, στα τέλη Ιουλίου.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω υπανιγμών του, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος «αναπαρέστησε» συνομιλία του με τον Θ. Αναστασιάδη σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος αρνήθηκε τρις ότι έχει δει το επίμαχο DVD πριν τελικώς του το ομολογήσει. Ο κ. Αναστασιάδης, κατά τον καταγγέλλοντα, έδωσε πέντε διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατήγγειλε, μάλιστα, την επιλογή της εφημερίδας του να δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες των Ζαχόπουλου - Τσέκου, εισπράττοντας τα ειρωνικα σχόλια επικριτών του που θυμήθηκαν προηγούμενες τηλεοπτικές του εκπομπές. Η βασική «υπερασπιστική» γραμμή του κ. Αναστασιάδη έναντι των φημών και των λεγομένων από τον πρώην συνεκδότη του είναι ότι πρόκειται περί συνωμοσίας πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων με στόχο την αποδυνάμωση ή ακόμη και την αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας. Κατά πληροφορίες μάλιστα ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο στον ανακριτή ότι δεν ήταν ο «κομιστής», αλλά αυτός που παρέλαβε το DVD.

Γιάννης Ανδριανός

Ο διευθυντής Τύπου του πρωθυπουργού βρέθηκε στη δίνη όταν αποκαλύπτεται πως ήταν ο ίδιος που έστειλε το DVD στη Δικαιοσύνη, ένα 24ωρο μετά την απόπειρα Ζαχόπουλου. Η πληροφορία αποκαλύπτεται μόλις στις 28 Δεκεμβριου, δίνοντας για τα καλά χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ στην υπόθεση. Εως πρότινος, ο κ. Ανδριανός είχε αναλάβει να σηκώσει μόνος το βάρος της υπόθεσης, καθώς η κυβέρνηση δήλωνε πως μόνος παρέλαβε, είδε και μεταβίβασε στη δικαιοσύνη το υλικό. Η αρχική επιλογή να μην αποκαλυφθεί ο «κομιστής» του υλικού, με την επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου, προκάλεσε σάλο. Σε δεύτερη κατάθεσή του στον ανακριτή, στις 14 Ιανουαρίου, ο κ. Ανδριανός κατονόμασε το πρόσωπο με το οποίο συναντήθηκε στο Χίλτον και του παρέδωσε το DVD.

Γιάννης Αγγέλου

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού σπανίως βρίσκεται μπροστά στις κάμερες, σπανιότερα δε ακούγεται η φωνή του μέσω αυτών. Ηταν αυτός τον οποίο στις 17 Δεκεμβρίου ενημέρωσε ο Γ. Ανδριανός για την ύπαρξη του DVD. Ο κ. Αγγέλου κατέθεσε ήδη δύο φορές αυτήν την εβδομάδα στον ειδικό ανακριτή, σχετικά με τις συνθήκες παραίτησης του Χρ. Ζαχόπουλου αλλά και τη γνώση που, τυχόν, έχει για τον «κομιστή». Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, όντας ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών, φέρεται να είχε συνάντηση με τον Χρ. Ζαχόπουλο στις 17 Δεκεμβρίου, διαμηνύοντάς του ότι η παραμονή του στη θέση του γραμματέα θα ήταν πλέον επιβλαβής για την κυβέρνηση. Η δεύτερη κατάθεση του κ. Αγγέλου την περασμένη Πέμπτη, και μάλιστα μετά δική του πρωτοβουλία, προκάλεσε πλήθος σεναρίων ως προς τους λόγους που την προκάλεσαν, λιγότερο από 36 ώρες από την προηγούμενη.

Σπύρος Κλαδάς

Βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την κατάθεση της κ. Τσέκου ότι την ενημέρωσε, ως γραμματέας (τότε) Ολυμπιακής Αξιοποίησης, πως παρότι είχε επιτύχει στον διαγωνισμό για την πρόσληψη 148 υπαλλήλων, δεν βρέθηκε στις λίστες επιτυχόντων λόγω άλλων με ισχυρότερα πολιτικά μέσα. Καταθέτοντας στον ανακριτή, ο κ. Κλαδάς διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια.Τον Σπύρο Κλαδά επιχειρεί να εμπλέξει, πλέον, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ισχυριζόμενος ότι ο κ. Κλαδάς απέστειλε «γαλάζιο» βουλευτή ως αγγελιαφόρο για να μην αποκαλυφθεί δική του εμπλοκή στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο κ. Κλαδάς κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα. Οσο για τον βουλευτή, ανάμεσα στα ονόματα που «ακούστηκαν» ήταν και αυτό του Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του το διέψευσε κατηγορηματικά.

Πέτρος Τατούλης

Υφυπουργός Πολιτισμού από το 2004 έως και το 2006 βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας των επιστολών που είχε αποστείλει προς τον πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενος για τα έργα και τις ημέρες του γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου. Ωστόσο, κατά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, ο κ. Τατούλης κάλυψε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά και τον Χρ. Ζαχόπουλο, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και οι διατελέσαντες υπουργοί είχαν την όποια πολιτική ευθύνη. Πλην όμως, επέμεινε στην κριτική του για τον πρώην γραμματέα. Ο κ. Τατούλης «φλερτάρει» συχνά με τα όρια προκαλώντας την μήνιν του κυβερνητικού επιτελείου. Ακόμη όμως και οι «άσπονδοι φίλοι» του αναγνωρίζουν ότι είχε το θάρρος να μιλήσει δημοσίως, όταν οι περισσότεροι το απέφευγαν.

Ερση Φιλιπποπούλου

Η πρώην επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού είχε μακρά αντιπαράθεση με τον Χρ. Ζαχόπουλο. Στο επίκεντρο αυτής, απευθείας αναθέσεις έργων που προωθούσε το γραφείο του γ. γ., αλλά και η άρνησή της να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις που έκρινε ως μη σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο. Για τη στάση αυτή, εκδιώχθηκε από τη συγκεκριμένη θέση, προσέφυγε στη δικαιοσύνη (με μάρτυρα υπεράσπισής τον Π. Τατούλη), δικαιώθηκε και πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στον εισαγγελέα που διερευνά τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου. Η μαρτυρία της θεωρείται κλειδί για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, κυρίως λόγω της μακράς θητείας της στο υπουργείο.

Το κουβάρι της υπόθεσης Ζαχόπουλου αρχίζει να ξετυλίγει αυτήν την εβδομάδα η δικαιοσύνη, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των προσώπων που εμπλέκονται στο νοσηρό σίριαλ του τελευταίου μήνα. Η διαλεύκανση της υπόθεσης έχει καταστεί απόλυτη προτεραιότητα για τις ανακριτικές αρχές, όπως ζήτησε από την... αρχή του δράματος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

Οταν στις 18 Δεκεμβρίου γινόταν γνωστή η πρόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου να παραιτηθεί, ουδείς γνώριζε όσα είχαν προηγηθεί και, κυρίως, όσα έμελλε να ακολουθήσουν. Η πτώση στο κενό, δύο ημέρες αργότερα, του μέχρι τότε πανίσχυρου (αλλά αδύναμου να διαχειρισθεί το νέκταρ της εξουσίας) γραμματέα Πολιτισμού ήταν η παράφρων μεταβλητή για να αποκαλυφθούν οι προσωπικές πικρίες μιας συμβασιούχου, η εκμετάλλευσή τους με το αζημίωτο από επιτηδείους, οι επιχειρηματικές συγκρούσεις αλλά και τα συμφέροντα που βρήκαν την ευκαιρία να επιδιώξουν αποδόμηση του πολιτικού σκηνικού.

Ενας μήνας έχει παρέλθει και πλέον τα συμφέροντα που συντάχθηκαν γύρω από ένα ροζ dvd, με πρωταγωνιστή έναν απρόσεκτο κρατικό λειτουργό, αποκτούν ονοματεπώνυμο. Η αδυναμία του γραμματέα στη νεαρή συμβασιούχο, την κατέστησε στενή του συνεργάτιδα. Μέσω αυτής ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους που τον αντιπροσώπευαν στις κατά καιρούς αντιδικίες του με τον Τύπο. Του ζήτησαν εξυπηρετήσεις; Απειλούσαν να τον εκθέσουν; Μάρτυρες κατέθεσαν ότι του ασκούσαν πίεση για υποθέσεις αποχαρακτηρισμών. Η αδυναμία μεταβλήθηκε σε οργή και φόβο. Οργή για την Εύη Τσέκου που είδε τις υποσχέσεις μονιμοποίησης να μένουν λόγια, φόβο για τον Χρ. Ζαχόπουλο μπροστά στο ενδεχόμενο να εκτεθεί κοινωνικά, πολιτικά, προσωπικά.

Ο «συνοδός»

Η συμβασιούχος οδηγείται, εντέλει, στο δικηγορικό γραφείου όπου χιλιάδες άλλοι είχαν σπεύσει πριν από αυτήν. Για να δικαιωθούν. Ο Χρήστος Νικολιτσόπουλος τη συνόδευσε στο MEGA Channel και, αργότερα, στον εκ των εκδοτών του Πρώτου Θέματος Θέμο Αναστασιάδη. Αλλωστε οι Χρ. Νικολιτσόπουλος και Θ. Αναστασιάδης γνωρίζονταν από παλιά, όταν από διαφορετικές κομματικές νεολαίες συνδέθηκαν και έγιναν φίλοι στο πανεπιστήμιο.

Το τι συνέβη κατά την επίσκεψη στο Mega είναι σε αδρές γραμές γνωστό, καθώς η ίδια η 34χρονη διευκρίνισε ότι δεν επέδειξε ούτε παρέδωσε υλικό στο συγκεκριμένο μέσο. Στις καταθέσεις τους, στελέχη του σταθμού έχουν επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Εύη Τσέκου εκτός από καταγγελίες για στημένο διαγωνισμό στο υπουργείο είχε μαζί της ένα dvd, το οποίο προσφέρθηκε να επιδείξει και να παραδώσει έναντι ανταλλάγματος. Οι ίδιοι διευκρινίζουν πως ο Χρ. Νικολιτσόπουλος δεν ήταν παρών κατά τη διαπραγμάτευση.

Το τι έγινε στο «Πρώτο Θέμα» σκιάζεται, μεταξύ άλλων, από την αντιπαράθεση... συμφερόντων. Συμφερόντων προσωπικών και οικονομικών των δύο βασικών εκδοτών της εφημερίδας, Θ. Αναστασιάδη και Μ. Τριανταφυλλόπουλου. Συμφερόντων επιχειρηματικών, που έχουν λαμβάνειν από τη μεταξύ τους ρήξη. Και τέλος, συμφερόντων πολιτικών, με διαφορετικές επιδιώξεις· από την απλή προσπάθεια αποτροπής μιας αποκάλυψης εις βάρος ενός κυβερνητικού στελέχους έως την επιχείρηση αποδυνάμωσης μιας κυβέρνησης και αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος. Πολλώ δε μάλλον, όταν στα πρωταγωνιστικά πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Οι μαρτυρίες και οι αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός του ανακριτικού γραφείου, έχουν αρχίσει να αποδίδουν... καρπούς, με αποτέλεσμα ο 2ος ειδικός ανακριτής, κ. Δ. Οικονόμου, να έχει σχηματίσει το μεγαλύτερο μέρος του παζλ. Του λείπουν βέβαια κάποια κομμάτια, τα οποία όμως αναμένεται να συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα.

Υστερα από έναν άτυπο πόλεμο εντυπώσεων για τον χρόνο κατάθεσης αλλά και την ιδιότητα με την οποία θα εμφανιστεί ενώπιόν του, στον κ. Οικονόμου καταθέτει αύριο το πρωί ο κ. Θέμος Αναστασιάδης, εκ των εκδοτών του «Πρώτου Θέματος», ο οποίος εξέφρασε διά του συνηγόρου του την επιθυμία να συνεισφέρει στοιχεία στην έρευνα ως μάρτυρας.

Υπάρχουν στοιχεία

Παρά τα κατά κόρον λεγόμενα, θεωρείται -επί του παρόντος- αμφίβολο εάν ο «κομιστής» του dvd θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της εκβίασης. Προς το παρόν, ο 2ος ειδικός ανακριτής φέρεται να έχει στη διάθεσή του επαρκή στοιχεία για την απαγγελία σε βάρος του κομιστή μόνον της κατηγορίας παραβίασης του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα σε βαθμό κακουργήματος, η οποία επισύρει κάθειρξη έως 10 έτη.

Οσο για τα άλλα πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται, οι δύο εκ των τριών δικηγόρων αναμένεται να κληθούν εντός της εβδομάδος σε απολογία για το αδίκημα της εκβίασης ή της συνέργειας σε αυτή. Ο κ. Νικολιτσόπουλος ελέγχεται για το εάν είχε γνώση για το περιεχόμενο του dvd, αλλά και για την οικονομική συναλλαγή που εμφανίζεται να επιχείρησε η Εύη Τσέκου. Εφόσον αποδειχθεί γνώση του, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για συνέργεια σε εκβίαση ή για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Το σενάριο που θέλει αύριο τον φωτογραφιζόμενο ως κομιστή να δηλώνει πως δεν παρέδωσε το dvd στον Γιάννη Ανδριανό, αλλά το παρέλαβε προκειμένου να εξωθηθεί σε παραίτηση ο Χρ. Ζαχόπουλος, προκάλεσε νέο κύκλο σπερμολογίας, με αποκορύφωμα τις εικασίες για κατ' αντιπαράσταση εξέταση Γ. Ανδριανού και κομιστή. «Στην περίπτωση αυτή θα κριθεί η αξιοπιστία των προσώπων», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, αποκλείοντας επί της ουσίας το ενδεχομενο αυτό. «Αλλωστε, προσθέτουν, οι παλινωδίες συγκεκριμένων προσώπων κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη βαρύτητα της μαρτυρίας τους», προσθέτουν οι ίδιοι. Στο ίδιο συμπέρασμα κατατείνουν και δικαστικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «ο ανακριτής έχει στη διάθεσή του περαιτέρω στοιχεία και μαρτυρίες, τα οποία θα τον οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα, χωρίς να καταστεί αναγκαία η κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο προσώπων».

Η υπόθεση Ζαχόπουλου αρχίζει να αποκαλύπτει τα πραγματικά συστατικά της, την αντιπαράθεση των μέσων ενημέρωσης, τη διαπλοκή τους με επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Το απονενοημένο διάβημα ενός πολιτικού στελέχους απέκτησε διαστάσεις πολιτικού θρίλερ μέσα στο κλίμα παρακμής και αμφισβήτησης όλων· πολιτικής, δικαιοσύνης και φυσικά δημοσιογραφίας. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα, και ταυτόχρονα επιταχυντής, της κρίσης αξιών, της απαξίας με την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν τους θεσμούς και τον δημόσιο χώρο.

Αν θα αποτελέσει κιόλας θρυαλλίδα για την αντιστροφή της κατάστασης, μέλλει να αποδειχθεί...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc