Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το έργο του Ηλία Δημητρακόπουλου | |
Oυάσιγκτον 18-01-2008 |
Δείτε το ρεπορτάζ «Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το έργο του Ηλία Δημητρακόπουλου»
Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που πριν από τέσσαρες δεκαετίες αγωνίστηκε για την διάσωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα τιμήθηκε στη Ουάσιγκτον. Στο έργο του είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής. Ο Πρέσβης της Ελλάδας Aλέξανδρος Μαλλιάς παρασημοφορεί τον Ηλία Δημητρακόπουλο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γ. Μπίστης: Σε ειδική τελετή που έγινε στη Ουάσιγκτον ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς απένειμε, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον παλαίμαχο δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο. Κάρολος Παπούλιας
Ο κύριος Δημητρακόπουλος τιμήθηκε για την αφοσίωσή του στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τα οποία υπερασπίστηκε με έντονη αντιδικτατορική δράση, που ανέπτυξε στην Αμερική μετά την φυγάδευση του από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο 1967. Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς ανέφερε κι άλλες προσωπικότητες που έφυγαν εκείνη την περίοδο από την Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς των συνταγματαρχών.
Α. Μαλλιάς: Ο Κάρολος Παπούλιας πήγε αυτοεξόριστος στην Κολωνία της Γερμανίας κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος της Deutche Welle. Τώρα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, πριν από 35 χρόνια η Ντόρα Μπακογιάννη ζούσε με τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την οικογένειά τους σε αυτοεξορία στο Παρίσι. Τώρα είναι η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος. Και οι δύο (Παπούλιας και Μπακογιάννη) υπογράφουν την παρασημοφόρηση του Ηλία Δημητρακόπουλου, δίνοντας κάτι που επί χρόνια έλλειπε: την αναγνώρισή του από την Ελλάδα. Ντόρα Μπακογιάννη
Γ. Μπίστης: Η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ηλία Δημητρακόπουλο επειδή προέρχεται από την χώρα για την οποία αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις. Η. Δημητρακόπουλος
Η. Δημητρακόπουλος: Είμαι βαθιά συγκινημένος για την τιμή που μου έγινε απόψε από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, η οποία αντικατοπτρίζει την προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων που αντιστάθηκαν εναντίον της Ελληνικής δικτατορίας από το 1967 μέχρι το 1974.
Γ. Μπίστης: Στα χρόνια εκείνα, η Αμερική ήτανε αναμεμιγμένη στον πόλεμο του Βιετνάμ και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις αποτελούσανε σύνηθες φαινόμενο στις μεγαλουπόλεις της. Το έντονο λαϊκό αίσθημα κατά του πολέμου οδήγησε τον Lyndon Johnson να μην επιδιώξει επανεκλογή και στην Προεδρία της χώρας τον διαδέχτηκε ο Richard Nixon, που έδωσε τέλος στο Βιετναμικό, αλλά παραιτήθηκε λίγο αργότερα όταν αποκαλύφθηκε ανάμιξή του σε πολιτικό σκάνδαλο. Παράλληλα φούντωναν το κίνημα για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, που ξεκίνησε ο Martin Luther King και το κίνημα των χίπηδων με σύνθημα «Αγαπάτε ο ένας τον άλλον». Ο Η. Δημητρακόπουλος με τον George McGovern στην τελετή.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Ηλίας Δημητρακόπουλος αγωνίζονταν να πείσει κυβερνώντες και κυβερνώμενους στην Αμερική για την ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δύο νομοθέτες, που στο μεταξύ έχουνε πεθάνει, ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα θετικά στις προτροπές του κι επιδόθηκαν σε σθεναρή αντίσταση κατά της χούντας αγνοώντας κάθε πολιτικό κόστος. O δημοσιογράφος Christopher Hitchens μίλησε στην τελετή.
Η. Δημητρακόπουλος: Ο Γερουσιαστής William Fullbright αψήφησε ερωτήματα ψηφοφόρων της εκλογικής του περιφέρειας στο Arkansas για την στάση του κατά της πολιτικής έναντι της Ελληνικής χούντας. Και στη Νέα Υόρκη ο βουλευτής Benjamin Rosenthal είχε αρκετούς Ελληνοαμερικανούς που δυσφορούσαν για τις επιθέσεις του ενάντια σε πολιτικές υποστήριξης της χούντας. William Fullbright
Γ. Μπίστης: Ο George McGovern, προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 1972 και γνωστός πολέμιος της Ελληνικής δικτατορίας, ήτανε μεταξύ των όσων παραβρέθηκαν στην παρασημοφόρηση του Ηλία Δημητρακόπουλου.
Την αναγνώριση του έργου του κυρίου Δημητρακόπουλου εισηγήθηκε στον Πρόεδρο Παπούλια, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Howard της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, που επίσης ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση την εποχή της διακυβέρνησης των συνταγματαρχών. Ήτανε η εποχή εκείνη μια ανώμαλη περίοδος στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδας. Και ίσως να είχε πλήρως διαγραφεί από την μνήμη μας αν δεν άφηνε πίσω της μια μεγάλη τραγωδία. Νικόλαος Σταύρου
Η. Δημητρακόπουλος: Δυστυχώς η Κυπριακή τραγωδία εξακολουθεί να συγκλονίζει. Είναι αποτέλεσμα της δικτατορίας των Αθηνών, η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για την Κύπρο, και πρέπει να πειστούν ορισμένοι στην Ουάσιγκτον ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε δεκαετία. O Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Α. Κακουρής μίλησε στην τελετή.
Γ. Μπίστης: Οι πάντες φρόντισαν ώστε ο Ηλίας Δημητρακόπουλος να νοιώθει σαν στο σπίτι του μέσα στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον την βραδιά που έγινε η παρασημοφόρησή του. Ίσως για να του ανταποδοθεί κάτι το οποίο στερήθηκε στην επταετία 1967-1974, κατά την οποία, λόγω της αντιδικτατορικής δράσης του, δεν του επιτρέπονταν καν να μπει στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην πόλη μας.
Comments