Με διαδηλώσεις υποδέχθηκαν τον Πούτιν


ΣΟΦΙΑ. Τα πλεονεκτήματα «των μεγάλων ευρω-ρωσικών ενεργειακών έργων», όπως οι αγωγοί Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream, ανέλυσε, χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στα βουλγαρικά ΜΜΕ εν όψει της επίσκεψής του στη Σόφια. «Παρόμοια σχέδια», υπογράμμισε, ανταποκρίνονται στα μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και των Ευρωπαίων εταίρων μας, περιλαμβανομένης της Βουλγαρίας», καθώς «υπηρετούν την εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης». Τις πανηγυρικές του διατυπώσεις, ωστόσο, συνόδευσαν διαδηλώσεις αλλά και αμφιβολίες για το μέλλον των ενεργειακών συμφωνιών των δύο χωρών.

Οι εν λόγω αγωγοί πέραν του ότι ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, παροτρύνουν, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν «την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και αποτελούν «σημαντικό παράγοντα προόδου», καθώς «στην ημερήσια διάταξη είναι η διαφοροποίηση των διαδρομών των ενεργειακών προμηθειών και ο καταμερισμός των οικονομικών κινδύνων των εταίρων». Παράδειγμα ενεργειακής συνεργασίας χαρακτήρισε ο κ. Πούτιν και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε, που έχει αναλάβει για τη Βουλγαρία η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport. «Η υλοποίησή του θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να μετατραπεί, από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, σ’ έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης».

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Πούτιν στη Βουλαρία από τον Μάρτιο του 2003. Παρότι η συμμετοχή στις διαδηλώσεις που προγραμμάτισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι φτωχή -στην πρώτη εμφανίστηκαν 50 άτομα- Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν χθες ότι οι διαμαρτυρίες για την παρουσία του Ρώσου προέδρου είναι πρωτοφανείς σε μια χώρα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Μόσχας. Ενας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, ο Εντβιν Σούγκαρεφ δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι ενεργειακές συμφωνίες είναι «πιο σημαντικές για τον Πούτιν απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περί των διμερών σχέσεων»...

«Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν έχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί αυτού του είδους την οικονομική εξάρτηση ως πολιτικό εργαλείο για την εξωτερική του πολιτική».

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σόφια, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την προειδοποίησή του για το φλέγον θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της επαρχίας θα δημιουργήσει προηγούμενο. «Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Οποιαδήποτε απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. Είναι επίσης σαφές ότι οποιαδήποτε απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο θα δημιουργήσει προηγούμενο στη διεθνή πολιτική», δήλωσε θίγοντας εκ νέου τα θέματα της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Οι δύο αυτές επαρχίες, θα μπορούσαν να μιμηθούν το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος πάντως υποστηρίζει τη «δημιουργία ενωμένης Ευρώπης που θα σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου».


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»