Το κέρδος είναι η επικοινωνία -καθημερινή


Tου Aλεξη Παπαχελα

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω και πολύ όσους φωνασκούν αυτές τις ημέρες διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Δεν αντιλαμβάνομαι τι φοβούνται και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα περίμεναν από την επίσκεψη για να είναι ικανοποιημένοι. Η διπλωματία βασίζεται στην αρχή πως μιλάς με όλους, ακόμη και με τους πιο σκληρούς σου αντιπάλους. Οι συναντήσεις κορυφής αποτελούν μια πρακτική ρουτίνας, χωρίς πάντοτε να συνδέονται με θεαματικές εξελίξεις ή συμφωνίες.

Υποθέτω πως όλοι μας εμπιστευόμαστε τον εκάστοτε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, ότι δηλαδή δεν έχουμε κανένα φόβο ότι θα γυρίσει από την Αγκυρα με... το Αγκίστρι υπό τουρκική κατοχή. Εχουμε όμως μια εκπληκτική προσπάθεια από τους λάτρεις της έντασης με την Τουρκία να δημιουργήσουν την εντύπωση πως οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ρώτησα σοβαρούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς, με τεράστια εμπειρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίοι με διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή ποιοτική κλιμάκωση της τουρκικής συμπεριφοράς στον αέρα ή στη θάλασσα. Αυτό που τους ενόχλησε ήταν η περιττή δήλωση Ερντογάν για το Σκοπιανό, γιατί έμοιαζε με μια προσπάθεια να «προγκήξει» την ελληνική κυβέρνηση σε ένα θέμα που δεν έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Τουρκία.

Ας πάρουμε όμως και το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ας πούμε ότι είτε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είτε το βαθύ κράτος της γείτονος στήνουν μια πρόκληση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Καραμανλή, που θα έχει ούτως ή άλλως πολύ σύντομη διάρκεια. Αν ο κ. Ερντογάν επιχειρήσει να παραδώσει μία λίστα υπόπτων για υποστήριξη των τρομοκρατικών ενεργειών του ΡΚΚ, ο κ. Καραμανλής μπορεί ευγενικά να αρνηθεί να την παραλάβει και να ζητήσει να συζητηθεί το θέμα από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών, όπως συνέβη παλαιότερα. Αν πάλι η Τουρκία παραβιάσει το στάτους κβο, στέλνοντας τον στόλο της στην περιοχή των Ιμίων, ο πρωθυπουργός έχει πάντοτε την επιλογή να μαζέψει τα πράγματά του και να επιβιβασθεί στο κυβερνητικό GULFSTREAM που θα τον περιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη και θα πάει πολύ πίσω τις διμερείς σχέσεις. Οι Τούρκοι γνωρίζουν το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα και προφανώς θα το συνεκτιμήσουν πριν πάρουν ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, εκτός αν πρόκειται για ανεξέλεγκτο κέντρο εξουσίας.

Οσο για το αν πρέπει να περιμένουμε κάποιο «δώρο» από την επίσκεψη, η απάντηση είναι «όχι». Ο κ. Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να μπει στην ουσία των προβλημάτων του Αιγαίου, αν και ο κ. Καραμανλής θα το ήθελε. Θα ήταν παράδοξο να περιμένει άλλωστε κάποιος μια θεαματική εξέλιξη, με δεδομένο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει καν κάνει πίσω στην υπόθεση της ανέγερσης της πρεσβείας στο οικόπεδο που έχει η Ελλάδα στο κέντρο της Αγκυρας.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα δεν έχει κάτι απτό να κερδίσει από αυτή την επίσκεψη αλλά δεν πρέπει να φοβάται ότι θα χάσει και τίποτα. Είναι άλλωστε θετικό να υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών και να συνεχισθεί το διπλωματικό πηγαινέλα που εγκαινιάσθηκε το 1998.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»