Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE INDEPENDENT

Το όραμα Μπράουν

Προς στιγμήν φάνηκε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχασε την ψυχραιμία του απέναντι στην Ευρώπη. Στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία της Λισσαβώνας έδειξε να ενδιαφέρεται για πολύ λίγα σημεία της και μάλιστα αποφάσισε να υπογράψει το τελικό κείμενο πολύ αργότερα, όταν οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποχωρήσει. Ηταν εμφανές ότι ο Μπράουν δεν ήθελε να δώσει δικαιώματα στον Τύπο της Βρετανίας που τάσσεται στο πλευρό των ευρωσκεπτικιστών. Προ διημέρου ο Γκόρντον Μπράουν εγκατέλειψε τους όποιους δισταγμούς του και έκανε δηλώσεις για το πώς οραματίζεται τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή οικονομικής σταθερότητας, να προχωρήσει στην κατάργηση των φραγμών στην παγκόσμια αγορά, να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και να βοηθήσει τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο να πρωτοστατήσουν σε θέματα περιβάλλοντος. Το όραμα του Μπράουν ήταν ωφελιμιστικό, με την έννοια ότι το 60% του εμπορίου της Βρετανίας πραγματοποιείται εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επτακόσιες χιλιάδες βρετανικές εταιρείες, στις οποίες απασχολούνται τρία εκατομμύρια Βρετανοί, εξαρτώνται από αυτό. Και το μέλλον μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε μια αγορά 500 εκατ. πολιτών. Η Συμφωνία της Λισσαβώνας θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων και αναμένεται να την «ξετινάξουν» οι βουλευτές τόσο των Τόρις, όσο και των Εργατικών που δεν συμπαθούν τον Μπράουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με την ανάλογη ψυχραιμία.

LE MONDE

Ο γόρδιος δεσμός του Ιράν

Οι δριμείες ρητορικές κορώνες του Μπους για το Ιράν θυμίζουν ότι η διπλωματία δεν κατόρθωσε ακόμη να λύσει τον γόρδιο δεσμό του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν. H έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον τερματισμό της κατασκευής πυρηνικών όπλων στο Ιράν αποδυνάμωσε την ουσία των ρητορικών προθέσεων. Και όμως ακόμη και στην έκθεση αυτή διαφαίνεται ότι όλα τα προβλήματα με το Ιράν, όχι μόνον εκείνο με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

DW-WORLD.DE

Η ακροδεξιά στην Αυστρία

Για «μεταναστευτικό τσουνάμι μουσουλμάνων» και την αναγκαιότητα «εκδίωξης του Ισλάμ από την Ευρώπη» μίλησε προχθές σε συγκέντρωση του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, η υποψήφια για τις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς. Ο προεκλογικός αγώνας έχει μπει πια στην τελική ευθεία. Στο εξωτερικό κανείς δεν έδειξε ωστόσο να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν εκεί. Ούτε καν γνώριζε ότι θα γίνονταν εκλογές. Ολα αυτά μέχρι προχθές, όταν η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι η υποψηφία του ακροδεξιού κόμματος της ελευθερίας FPƒ Σουζάνε Βίντερ σε προεκλογική της ομιλία ξεπέρασε κάθε όριο χρησιμοποιώντας πρωτάκουστα επιχειρήματα εναντίον των μουσουλμάνων μεταναστών. Επιχειρήματα που δεν είχαν ακουστεί ούτε από τον πάλαι ποτέ ισχυρό άντρα του ακροδεξιού κόμματος Γιερκ Χάιντερ. Φαίνεται ότι η Σουζάνε Βίντερ γνώριζε καλά τι ήθελαν να ακούσουν οι 3.000 συγκεντρωμένοι οπαδοί της. Ετσι όταν μίλησε για την απειλή ενός «μεταναστευτικού τσουνάμι μουσουλμάνων», και πρότεινε να «πεταχτεί το Ισλάμ στην άλλη πλευρά της Μεσογείου απ’ όπου προήλθε» και δεν δίστασε να κατηγορήσει τον προφήτη Μωάμεθ ως παιδεραστή, το κοινό στην αίθουσα την καταχειροκρότησε: «Σε ηλικία 50 ετών παντρεύτηκε ένα εξάχρονο κοριτσάκι. Με τα σημερινά δεδομένα θα χαρακτηρίζαμε τον Μωάμεθ παιδεραστή», τόνισε στην ομιλία της η Σουζάνε Βίντερ. Τα λεγόμενα της ακροδεξιάς πολιτικού άφησαν εμβρόντητους τους συνυποψηφίους της, αλλά και ολόκληρη την κοινή γνώμη του γερμανόφωνου χώρου.

FRANKFURTER ALLGEMEINE

Πυρηνική και αιολική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, συμφέρει οικονομικά, μολύνει ελάχιστα την ατμόσφαιρα και δεν προκαλεί μονομερείς εξαρτήσεις. Τέτοια επιχειρήματα, τα οποία ακούγονται συχνά πια στη Βρετανία, θα πρέπει να βρουν και στη Γερμανία ανταπόκριση. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η δική μας διέξοδος στη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη να προστατεύσουμε το κλίμα και στο να υπάρξει αξιόπιστος τρόπος παραγωγής ενέργειας περνάει από την αιολική ενέργεια.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»