28/01/08 17:58
Ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής
To όραμα της Microsoft ευαγγελίστηκε ο Μπιλ Γκέιτς στην Αθήνα

ΑΠΕ
Ο Μπιλ Γκέις επισκέφθηκε για πρώτη φορά επισήμως την Αθήνα
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Ο Μπιλ Γκέιτς έρχεται στην Αθήνα για ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής (13/1/2008)

Λίγους μήνες πριν αποσυρθεί από τα καθημερινά του καθήκοντα ως πρόεδρος της Microsoft, ο μεγιστάνας του λογισμικού Μπιλ Γκέιτς εγκαινίασε στην Αθήνα το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft και παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για το λογισμικό της επόμενης δεκαετίας.

Το πληκρολόγιο και το ποντίκι θα είναι σύντομα είδη προς εξαφάνιση, προέβλεψε, καθώς αντικαθιστώνται από πιο «φυσικές» μορφές επικοινωνίας, όπως η φωνή και η αφή. Παράλληλα, τα δεδομένα ξεπερνούν γεωγραφικούς και τεχνικούς περιορισμούς και γίνονται διαθέσιμα οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Και φυσικά, η πλατφόρμα πάνω στην οποία τρέχει η ψηφιακή ζωή θα είναι το Διαδίκτυο.

Η επανάσταση που φέρνει το λογισμικό στην εργασία και την καθημερινή ζωή δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί: «Το λογισμικό θα είναι πιο σημαντικό αυτή δεκαετία από ό,τι ήταν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες», εκτίμησε ο Γκέιτς στην ομιλία του, η οποία απευθυνόταν κυρίως σε προγραμματιστές και επιχειρήσεις,

Αυτό είναι εφικτό επειδή η βελτίωση του υλικού (harware) θα συνεχίσει προς το παρόν να εξελίσσεται σύμφωνα με τον νόμο του Γκόρντον Μουρ και δεν θα αποτελέσει σύντομα περιοριστικό παράγοντα. Τα κινητά τηλέφωνα θα λειτουργούν ως πορτοφόλια, τα αποθηκευτικά μέσα αποκτούν αχανή χωρητικότητα και οι οθόνες υψηλής ανάλυσης ετοιμάζονται να καλύψουν κάθε επιφάνεια, από το τραπέζι μέχρι τους τοίχους.

Η τεχνολογία κάνει τη διεπαφή (interfcace) ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπολογιστή πιο φυσική και ανθρώπινη: Το πληκτρολόγιο, προβλέπει η Microsoft, θα συνεχίσει να υπάρχει ως συσκευή εισαγωγής κειμένου, ωστόσο θα παραγκωνιστεί από τεχνολογίες όρασης και αναγνώρισης χειρογράφου και ομιλίας -όταν κάποιος θέλει να μάθει κάτι, θα μπορεί να «ρωτά το τηλέφωνό του».

Το ποντίκι θα έχει εγκαταλειφθεί στο μεταξύ ως συσκευή κατάδειξης και θα αντικατασταθεί από την αφή και τις χειρονομίες. Για του λόγου το αληθές, ο Μπιλ Γκέιτς επέδειξε το Surface (Επιφάνεια) έναν υπολογιστή σε σχήμα μικρού τραπεζιού ο οποίος επιτρέπει στο χρήστη να «απλώνει» τα αρχεία του πάνω σε μια μεγάλη οθόνη αφής. Κάμερες παρακολουθούν τις κινήσεις του χρήστη και τσιπ RFID (αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων) επιτρέπουν στο τραπέζι να αναγνωρίζει κινητά τηλέφωνα που τοποθετούνται πάνω του και να επικοινωνεί μαζί τους μέσω bluetooth.

«Πείτε το υπολογιστή με όραση» σχολίασε ο πρωτεργάτης του λογισμικού.

Υποσχέθηκε προϊόντα που βασίζονται σε αυτές τις τεχνολογίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Το νέφος

Οι εξελίξεις στο υλικό και το λογισμικό, είπε ο Γκέιτς, θα επιτρέψουν στο χρήστη να δημιουργεί το δικό του ψηφιακό προφίλ που θα τον ακολουθεί όπου και αν βρίσκεται, είτε πρόκειται για τα έγγραφα και την τηλεφωνική του ατζέντα, είτε για τις προτιμήσεις του.

Αυτό καθίσταται δυνατό χάρη στο λεγόμενο «νέφος» (the Cloud), ένα σύνολο αποθηκευτικών μέσων που επιτρέπουν σε χρήστες και εταιρείες να διατηρούν τα δεδομένα τους στο Διαδίκτυο, χωρίς να νοιάζονται για το πού και πώς έχουν καταχωρηθεί. «Το ονομάζουμε έτσι επειδή η πληροφορία βρίσκεται αποθηκευμένη κάπου 'εκεί έξω'» σχολίασε.

Οι απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης, σε συνδυασμό με τη φυσική διεπαφή, θα μας χαρίσει «ψηφιακή αθανασία», επιτρέποντας τη συλλογή και την αρχειοθέτηση φωτογραφιών, κειμένων και άλλων προσωπικών ντοκουμέντων.

Καθώς αποκτούν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τις προτιμήσεις μας, οι υπολογιστές θα εξατομικεύουν όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές μας. Η τηλεόραση θα λειτουργεί κατά παραγγελία. «Όταν βλέπετε ειδήσεις, το θέμα που σας ενδιαφέρει περισσότερο θα καλύπτεται εκτενέστερα» προέβλεψε ο Γκέιτς.

Η επανάσταση αυτή θα βασιστεί στο Διαδίκτυο, όχι στο PC. Τα επόμενα χρόνια, τα πολυμέσα, η οικιακή ψυχαγωγία και κάθε είδους ψηφιακή υπηρεσία θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε πλατφόρμες λογισμικού που τρέχουν στο Διαδίκτυο, αντί στον υπολογιστή του τελικού χρήστη.

«Σήμερα, ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια συσκευή προβολής» είπε ο πρόεδρος της Microsoft. Στο μέλλον, συγκάτοικοι του ανθρώπου στον Ιστό θα είναι συσκευές και υπηρεσίες που επικοινωνούν μεταξύ τους. «Το Internet θα είναι λογισμικό που καλεί λογισμικό» προέβλεψε.

Στη σύνταξη

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Microsoft εξέφρασε τα συλληπητήριά του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου. Δήλωσε όμως ευτυχής που βρέθηκε στην Ελλάδα, λίγο πριν αποχωρήσει από τα καθημερινά του καθήκοντα στην εταιρεία τον Ιούλιο, προκειμένου να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.

Διερωτήθηκε χιουμοριστικά ποια νέα καριέρα θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά την απόσυρσή του. Στο βίντεο που παρουσίασε, αρχικά αποφασίζει να φροντίσει λίγο τον εαυτό του με προπονητή στα βαράκια τον Μάθιου ΜακΚόναχι.

Όταν αποφασίζει ότι πρέπει να εργαστεί σε νέα θέση, η... Χίλαρι Κλίντον τον ενημερώνει ότι δεν μπορεί να του βρει πόστο στο επιτελείο της, και ο Μπάρακ Ομπάμα τον απογοητεύει, λέγοντάς του ότι μάλλον δεν κάνει για πολιτικός. Ακόμα και ο φίλος του Bono δεν τον θέλει για κιθαρίστα, παρά τις επιδόσεις του στο παιχνίδι Guitar Hero...

To πρόγραμμα του Γκέιτς πριν και μετά την παρουσίαση ήταν πιο επίσημο: Το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, εγκαινίασαν μαζί το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά την παρουσίαση έδωσε και δεύτερη ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής, προσκεκλημένος σε εκδήλωση του ΣΕΒ, με θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Σύγχρονο Κόσμο».

Αργότερα συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα το ελληνικό «έξυπνο σχολείο».

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc