Το θέμα της ημέρας | 29.01.2008 / d.welle


Ομιλία Μπους

Την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους απηύθυνε χθες ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζ. Μπους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Στην εξωτερική πολιτική κυριάρχησε το Ιράκ

Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Έθνους. Η κρίση στην αγορά ακινήτων, οι τιμές του μαύρου χρυσού και η πρόσφατη κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές είναι άλλωστε τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους περισσότερους Αμερικανούς. Ο ίδιος δεν έκανε λόγο για ύφεση αλλά για μία «φάση αβεβαιότητας» την οποία βιώνει η αμερικανική οικονομία. «Μακροπρόθεσμα οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της οικονομίας. Βραχυπρόθεσμα, όμως, όλοι μπορούν να δουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη στήριξη του Κογκρέσου στο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας καλώντας τα μέλη του να το υπερψηφίσουν άμεσα: «Έχουμε να επιλύσουμε πολλά ζητήματα και ο αμερικανικός λαός περιμένει να το πράξουμε».

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο Τζ. Μπους επανέλαβε τις απειλές του εναντίον του Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν επιδείξει πνεύμα συνεργασίας, μίλησε για νέες ελπίδες στο Μεσανατολικό ενώ ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 3.200 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βασικό θέμα ωστόσο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, ήταν για άλλη μία φορά το Ιράκ. «Εκεί βρίσκεται ο εχθρός και συνεχίζει να είναι επικίνδυνος, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τον τελευταίο χρόνο οι αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις σημείωσαν αρκετές επιτυχίες». Σημειώνονται όπως χαρακτηριστικά είπε «λιγότερες επιθέσεις με λιγότερους νεκρούς»:

«Κυρίες και κύριοι ορισμένοι ίσως να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων, όχι όμως και οι τρομοκράτες. Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ τρέπεται σε φυγή, θα νικήσουμε τον εχθρό αυτό».

Ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες περίπου 20 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η αποχώρηση μεγαλύτερου αριθμού εξαρτάται από την κατάσταση στο Ιράκ και κυρίως την εκτίμηση του επικεφαλής των δυνάμεων, στρατηγού Πετρέους, ο οποίος θα παρουσιάσει την επόμενη έκθεσή του τον προσεχή Μάρτιο.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»