Οπλα σε Αραβες, απειλές σε Ιράν..-καθημερινή
Ρόιτερς, Ασοσιέιτεντ
Η πώληση πανάκριβων αμερικανικών οπλικών συστημάτων και η προσπάθεια συγκρότησης κοινού μετώπου των συντηρητικών αραβικών καθεστώτων του Περσικού Κόλπου με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν είναι τα δύο στοιχεία που σφραγίζουν την πρώτη, επίσημη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στη Σαουδική Αραβία - το πλουσιότερο αραβικό κράτος, που φιλοξενεί τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ. Ο Αμερικανός ηγέτης θα επιδιώξει, επίσης, την ενεργητική συμβολή της Σαουδικής Αραβίας στην ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, που ξεκίνησε με τη διεθνή συνάντηση της Ανάπολης.
Προερχόμενος από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ο Αμερικανός πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής, στο αεροδρόμιο του Ριάντ, από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση ενημέρωνε το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να πουλήσει στο βασίλειο των Σαούντ όπλα, συμπεριλαμβανομένων βομβών υψηλής ακριβείας, αξίας 20 δισ. δολαρίων.
Η πώληση των υπερσύγχρονων αμερικανικών όπλων -τμήμα της στρατηγικής Μπους για συσπείρωση των σουνιτικών, αραβικών κρατών εναντίον του σιιτικού Ιράν- προκάλεσε αντιδράσεις από το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι αντιρρήσεις του Ισραήλ εκάμφθησαν ύστερα από τη δέσμευση των Αμερικανών ότι θα του παραδώσουν «έξυπνες βόμβες», μεγαλύτερων δυνατοτήτων από εκείνες που προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία.
Την Κυριακή, σε ομιλία του στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, Αμπού Ντάμπι, ο Μπους εξαπέλυσε φιλιππικό εναντίον του Ιράν, ανακηρύσσοντάς το στο «υπ’ αριθμόν ένα κράτος-σπόνσορα της τρομοκρατίας». Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, δήλωσε χθες ότι οι καταγγελίες Μπους «δείχνουν την απόγνωση και την αίσθηση απελπισίας των τελευταίων μηνών της προεδρίας του», προσθέτοντας ότι το Ιράν και οι αραβικές χώρες του Κόλπου «έχουν ζήσει ειρηνικά επί μία περίοδο που υπερβαίνει ολόκληρη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα αραβικά κράτη του Κόλπου ανησυχούν μεν για την ενδυνάμωση του Ιράν, αλλά διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις μαζί του και δεν θα ήθελαν νέο πόλεμο των ΗΠΑ στην περιοχή τους. Ενδεικτική θεωρείται η πρόσκληση, για πρώτη φορά, ενός Ιρανού προέδρου, του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, από τον βασιλιά Αμπντάλα για το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.
Τις ιδιαίτερα στενές οικονομικές σχέσεις του Ιράν με τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, τα Εμιράτα, είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει χθες ιδίοις όμμασι ο Μπους στο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι, που φιλοξενεί σφύζουσα επιχειρηματική κοινότητα Ιρανών. Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ασκηθεί στην «πολιτιστική διπλωματία» στο Αμπού Ντάμπι, με πικνίκ στην έρημο, επισκέψεις μνημείων και παρακολούθηση αραβικών χορών.
Στην οκταήμερη περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή παρενέβη με τον τρόπο του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν απορρίπτει καμιά επιλογή» για την αντιμετώπιση του προβλήματος γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πάντως, την Κυριακή, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες του διευθυντή της, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, στην Τεχεράνη, υπήρξαν «εποικοδομητικές και ουσιαστικές», καθώς συμφωνήθηκε να δοθούν, από το Iράν, απαντήσεις στα εκκρεμή ζητήματα εντός των προσεχών τεσσάρων εβδομάδων.
Τέλος, ρεπορτάζ των Times ενισχύει την εκδοχή του Iράν, κατά την οποία το πρόσφατο «παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο» μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών σκαφών στα Στενά του Ορμούζ ήταν ήσσονος σημασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό οι «απειλητικές» δηλώσεις εναντίον των αμερικανικών σκαφών να μην προήλθαν από τους Ιρανούς, αλλά από διαβόητο… ραδιοπειρατή!
Comments