Κρίσιμος μήνας για το όνομα


Tου Αθανασιου Ελλις

Μέσα στο πιεστικό χρονοδιάγραμμα που δημιουργούν οι παράλληλες εξελίξεις της επικείμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου τον Φεβρουάριο και της απόφασης για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, εισέρχεται στην τελική ευθεία το θέμα του ονόματος. Το αποτέλεσμα θα κριθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στην Ουάσιγκτον.

Οι χειρισμοί των επόμενων εβδομάδων θα κορυφωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου με επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει την ελληνική στάση στο Κόσοβο και να πείσει την Κοντολίζα Ράις, πριν από την κατάθεση νέας πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις. Οι εξελίξεις τρέχουν και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Την ερχόμενη Δευτέρα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ συγκαλεί στα Σκόπια την πρώτη διαπραγμάτευση των δυο πλευρών εκτός Νέας Υόρκης, και προσβλέπει σε ανάλογη συνάντηση σύντομα στην Αθήνα.

Η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον όσον αφορά το όνομα, και σε συνεργασία με ομογενειακούς παράγοντες έχει κερδίσει τη μάχη στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση της ΠΓΔΜ. Φυσικά, η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αποφασίζεται από βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά η δυναμική που διαμορφώνεται στο Κογκρέσο δεν αφήνει αδιάφορο τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι μόνο η έντονη κινητικότητα του πρέσβη, είναι και η αποτελεσματική δράση των υπόλοιπων στελεχών, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις πιστώνονται το έργο που επιτελούν. Η δράση τους είναι διδακτική για τη λειτουργία της ελληνικής διπλωματίας σε όλες τις σημαντικές πρωτεύουσες. Χρειάζεται να επιλέγονται ικανά στελέχη, να τους δίνονται σαφείς κατευθύνσεις και αρμοδιότητες, χωρίς τις αγκυλώσεις του συγκεντρωτισμού, και τότε μπορούν να κάνουν πολλά.

Χρήσιμη αποδεικνύεται και η νηφάλια προβολή των ελληνικών θέσεων με πρακτικά επιχειρήματα από υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής γραφειοκρατίας που επισκέπτονται την Ουάσιγκτον. Η σωστή προεργασία από γενικούς γραμματείς, διευθυντές τμημάτων και πρέσβεις έχει απήχηση στους δύσπιστους Αμερικανούς αξιωματούχους και μπορεί να αποβεί καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των συναντήσεων που έχουν στη συνέχεια οι υπουργοί.

Το ’95 η Ελλάδα κατάφερε να ενταχθούν τα Σκόπια στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με το πρωτόγνωρο όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να αλλάξουν τη σημαία τους. Τώρα, δίνει την ύστατη μάχη για το ίδιο το όνομα υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς τα δύο τρίτα των μελών του ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία». Εχει ως «όπλο» το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αν προς το παρόν η Αμερική απορρίπτει την ευθεία διασύνδεση της ένταξης με την οριστική επίλυση του ονόματος.

Η στρατηγική επιλογή του Τζορτζ Μπους να στηρίζει κάθε χώρα που συντάχθηκε μαζί του στο Ιράκ, δεν βοηθά την προσπάθεια της Αθήνας. Το ελληνικό εγχείρημα είναι δύσκολο. Η προσπάθεια πάντως καταβάλλεται.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc