Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

FINANCIAL TIMES

Δεν άλλαξε η πολιτική Μπους

Από τη ρητορική του προέδρου Μπους για το Ιράν φαίνεται ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει: Για τις ΗΠΑ, το Ιράν εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Ομως και εδώ η πολιτική τους είναι ρευστή. Μπορεί ο Μπους να θεωρεί το Ιράν καταραμένο, αλλά έχει τα χέρια του δεμένα: τον προηγούμενο μήνα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι το 2003 το Ιράν διέκοψε το στρατιωτικό, πυρηνικό του πρόγραμμα. Ολα αυτά δυσχεραίνουν πολύ τη θέση του Αμερικανού προέδρου, διότι το θέμα του στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν δεν πουλάει πια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

THE NEW YORK TIMES

Πολιτική και μισογυνισμός

Η νίκη της Χίλαρι Κλίντον στο Νιου Χαμσάιρ ανακίνησε το θέμα των ανδρών. Τι γίνεται με τους άνδρες; Αν υπήρχε ένα θέμα για το οποίο θα άξιζε να γίνει κάποια κουβέντα είναι η σκοτεινή εμμονή της Αμερικής στο μισογυνισμό. Ο σεξισμός απλώνεται σε πάρα πολλούς τομείς της αμερικανικής ζωής. Για πολλούς άνδρες, είναι το αληθινό εθνικό σπορ, πιο σπουδαίο από το μπέιζμπολ.

Μια από τις πτυχές του είναι η πορνογραφία - επιχείρηση δισ. δολαρίων -που σήμερα έχει ξεφύγει από το στερεότυπο της ρεντικότας κι έχει διεισδύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους κωδικούς. Πλήθος φωτογράφων ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να φωτογραφίσουν την Πάρις Χίλτον ή την Μπρίτνεϊ Σπίαρς χωρίς εσώρουχο. Στις καλωδιακές τηλεοράσεις μεταδίδονται προγράμματα με ιστορίες γυναικών -πάντα νέες και ελκυστικές- που πέφτουν στα χέρια βίαιων ανδρών. Προ μηνών, ένοπλος εισέβαλε σε σχολείο της κοινότητας των Αμις στην Πενσυλβάνια, χώρισε τα αγόρια από τα κορίτσια και σκότωσε πέντε από αυτά. Το περίεργο είναι ότι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών περιοδεύουν αυτή την εβδομάδα στη Νεβάδα, όπου ο μισογυνισμός είναι ορατός παντού.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις γυναίκες στο στρατό κι έχει σημασία αυτό, δεδομένου ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το 2003, το υπουργείο Αμυνας χρηματοδότησε έρευνα γύρω από αποστρατευθείσες γυναίκες και αποδείχθηκε ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων υπήρξε θύμα βιασμού κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το ερώτημα είναι αν οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα θέματα. Εχουν ιδέα πόσο εξουθενωτική για τις γυναίκες είναι αυτή η κακομεταχείριση;

LE MONDE

Επιστρέφει ο Σρέντερ;

Τα δύο πρώτα χρόνια της καγκελαρίας από το Φθινόπωρο του 2005, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ξεπέρασε δίχως πρόβλημα τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σρέντερ. Το 2007 φόρεσε το διεθνές της κοστούμι, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ενωσης και των G8 και σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, μακράν των υποτιθέμενων πολιτικών αντιπάλων της.

Παρά τις αψιμαχίες με τους σοσιαλδημοκράτες στο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, το εσωτερικό μέτωπο ήταν σχετικά ήσυχο, αλλά αυτό το χρόνο το σκηνικό θα αλλάξει. Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκλογές σε τέσσερα κρατίδια, τα οποία κυβερνώνται από τους Χριστιανοδημοκράτες. Τον Ιανουάριο στην Εσση και στην Κάτω Σαξωνία, τον Φεβρουάριο στο Αμβούργο, τον Σεπτέμβριο στη Βαυαρία. Οι τοπικές εκλογές παίζουν ρόλο στη Γερμανία, όπως παίζουν και οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Το πρόβλημα ενδεχομένως να ανακύψει αυτή τη φορά στο κρατίδιο της Εσσης, όπου παλιός αντίπαλος της καγκελαρίου στην ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών, ο Ρόλαντ Κοχ έχει εξαπολύσει προεκλογική εκστρατεία με κεντρικό πυρήνα την ξενοφοβία και προτάσσει στην εγκληματικότητα των νέων -κυρίως των ξένων- για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Το 1999, ο Κοχ δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να κερδίσουν τις εκλογές στο Βερολίνο, οργανώνοντας συλλογή υπογραφών προκειμένου να μην ψηφιστεί η διπλή ιθαγένεια των Τούρκων της Γερμανίας. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν το ξέχασε ποτέ. Ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό της ρωσικής Gazprom φαίνεται ότι προλειαίνει το έδαφος για την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας. Εξαντλεί δε τις εμπνεύσεις του απέναντι στη Μέρκελ και στον Κοχ, οι οποίοι δεν αντέδρασαν (τουλάχιστον δημοσίως ) όταν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με νεοναζιστές.

«Οπως όλα δείχνουν, και οι δύο ακούνε με το δεξί αυτί τους», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σρέντερ.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»