Οι στόχοι Μπους για τη Μέση Ανατολή




11-01-2008

Δείτε το ρεπορτάζ για τους στόχους Μπους στη Μέση Ανατολή-Download video clip
Δείτε το ρεπορτάζ για τους στόχους Μπους στη Μέση Ανατολή video clip

Ο Πρόεδρος Μπους μιλά για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Κρίσιμης σημασίας περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο πρόεδρος Μπούς για να προωθήσει την λεγόμενη ατζέντα της Ανάπολης με στόχο μια Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία. Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς το Αραβόφωνο, αδελφό της ΦτΑ, τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χουρά, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το όραμα του για μια ειρηνικότερη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπούς θεωρεί την τρέχουσα περίοδο κρίσιμης σημασίας για την συνέχιση της διαδικασίας που ξεκίνησε στην Ανάπολη. «Θα προωθήσω τρεις στόχους», επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Το όραμα δύο κρατών, ενός Παλαιστινιακού και ενός Ισραηλινού που θα συνυπάρχουν ειρηνικά. Το να πείσω τους συμμάχους μας στην περιοχή ότι τους συμφέρει να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία. Το να υπενθυμίσω στο κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στο να βοηθήσουν τη περιοχή, ότι θα διατηρήσουμε ενεργή παρουσία στη Μέση Ανατολή και ότι η παρουσία αυτή δεν πρόκειται να χαλαρώσει».

Ο Πρόεδρος Μπους με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ο κ. Μπούς σημείωσε ότι στόχος του είναι να κρατήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, επικεντρωμένους στον ευρύτερο στόχο, παρά τα σημαντικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. «Θέλω να τους ενθαρρύνω να σκεφτούν την μορφή του νέου κράτους» τόνισε ο κ. Μπους, «να δώσουν τον ορισμό αυτού του κράτους έτσι ώστε οι λαοί της περιοχής να μπορούν να ελπίζουν ότι αυτός ο μακροσκελής πόλεμος κάποτε θα τελειώσει. Θέλω να πιέσω όπου χρειάζεται και να τους κρατήσω το χέρι όπου χρειάζεται, για να τους ενθαρρύνω να παραμείνουν προσηλωμένοι στον ευρύτερο στόχο».

Στην συνέντευξη του ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ο δρόμος προς την σύσταση νέου Παλαιστινιακού κράτους θα είναι μακρύς, αλλά σημείωσε ότι θα υπενθυμίσει στις χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, ότι για να επιτύχει η διαδικασία απαιτείται υποστήριξη των γειτονικών χωρών όχι μόνο προς τους Παλαιστίνιους, αλλά και τους Ισραηλινούς.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Εκτός απ’ την Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, το θέμα του Ιράν θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Μπούς στη Μέση Ανατολή. Παρά την τελευταία έκθεση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών για το Ιράν, ο πρόεδρος Μπους επιμένει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να αποτελεί απειλή. «Θα τους υπενθυμίσω», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Μπους «ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι το Ιράν διατηρούσε απόρρητο στρατιωτικό πρόγραμμα. Διέκοψαν αυτό το πρόγραμμα, αλλά ένα καθεστώς που είχε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να το ξαναρχίσει».

Πάντως, εκτός από θέματα πολιτικής, στην συνέντευξη του προς το Αραβόφωνο, αδελφό της ΦτΑ, τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα, ο κ. Μπούς εξέφρασε συμπάθεια για τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Σημείο ελέγχου στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Στην ερώτηση πως θα θέλατε να σας θυμούνται οι λαοί της περιοχής, ο αμερικανός Πρόεδρος απάντησε: «Εύχομαι να με θυμούνται σαν τον άνθρωπο που αγωνίστηκε κατά των εξτρεμιστών που δολοφονούν αθώους για πολιτικό τους όφελος, τον άνθρωπο που πίστεψε στην ικανότητα των λαών της Μέσης Ανατολής να αυτοκυβερνηθούν. Το μέλλον της Μέσης Ανατολής είναι λαμπρό. Εύχομαι να πουν ότι ‘Ο πρόεδρος Μπους σέβεται τη θρησκεία μου, αγαπά τους ανθρώπους και πιστεύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια’. Ξέρω ότι η εικόνα μου δεν ήταν ακριβώς αυτή που περιγράφω. Χρειάστηκε να λάβω ορισμένες δύσκολες αποφάσεις για τον πόλεμο και την ειρήνη. Αλλά ελπίζω ότι οι λαοί θα δουν την δημιουργία ενός ελεύθερου Ιράκ, στα πλαίσια του οράματος μου για την ειρήνη που όλοι επιθυμούμε».

emailme.gif

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»