Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

ΤΗΕ ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ

Η ψήφος των μαύρων

Η φυλετική δημογραφία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους, κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες, όπου παρατηρείται πολιτική ένταση ανάμεσα στους μαύρους και τους ισπανόφωνους. Από τη στάση αυτού του κομματιού του εκλογικού σώματος θα εξαρτηθεί εν μέρει η μελλοντική πορεία των υποψηφίων προς το χρίσμα. Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των συνδικαλιστικών οργάνων που εκπροσωπούν το υπηρετικό προσωπικό, τους θυρωρούς και τους καθαριστές που εργάζονται σε καζίνο και εστιατόρια. Η κυρία Κλίντον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των ισπανόφωνων στο Λας Βέγκας. Φαίνεται όμως ότι εκεί που θα δοθεί μεγάλη μάχη είναι στην Καλιφόρνια, στις 5 Φεβρουαρίου, όπου η ψήφος των ισπανόφωνων θα είναι καθοριστική.

EL PAIS

Συμμαχία των πολιτισμών

Η συμμαχία των πολιτισμών χρειάσθηκε τρία χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά. Το πρώτο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη έδειξε ότι αυτή η συμμαχία έχει γερές πλάτες, θα πρέπει να γίνει όμως ακόμη πιο δυνατή εφόσον πραγματικά θέλει να επιβιώσει.

Η επιλογή του ονόματος είναι ατυχής, ενώ το σκεπτικό που τη συνοδεύει μάλλον συγκεχυμένο. Η συμμαχία θα κριθεί από τις επιτυχίες της, αν υπάρξουν. Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση κρίσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η σύγκρουση των πολιτισμών. Μέχρι σήμερα όμως δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

DW-WORLD.DE

Οπλο οι εξαγωγές

Χάρη στην ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα η Γερμανία παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά την επανένωση ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Εξαιτίας της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας και των αυξημένων φορολογικών εσόδων, η κεντρική κυβέρνηση, τα κρατίδια και η τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασαν τη χρονιά που πέρασε πλεόνασμα της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Κινητήρας της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης, το 2007, ήταν η αύξηση κατά 8,3% των εξαγωγών γερμανικών προϊόντων, η οποία επέτρεψε στη Γερμανία να υπερασπιστεί πέρσι τον τίτλο της ως η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία του πλανήτη. Την ίδια ώρα βέβαια μειώθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες καταναλωτών κατά 0,3% αφενός εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ και αφετέρου εξαιτίας της μικρής αύξησης του διαθέσιμου καθαρού εισοδήματος κατά 2,3%. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και ο πληθωρισμός που έκανε τους καταναλωτές ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες του 2007 αρκετά επιφυλακτικούς. Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος ωστόσο δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες. Ο αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ήδη άμεσο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στη γερμανική οικονομία.

HAARETZ

Το σχέδιο του Ολμερτ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ είναι αποφασισμένος να επιτύχει αυτό που οι προκάτοχοί του στην κυβέρνηση προσπάθησαν να επιτύχουν την περασμένη δεκαετία μέσα από ποτάμια αίματος: τη συμφωνία για το τελικό καθεστώς. Αλλά οι επερχόμενες συζητήσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν, ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση με τους Αραβες εκείνους, οι οποίοι δεν δέχτηκαν ποτέ και δεν θα δεχτούν ποτέ τον πυρήνα των εβραϊκών αιτημάτων: την αναγνώριση του δικαιώματος των Εβραίων για αυτοδιάθεση στη Γη του Ισραήλ και της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Οι λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους του Ολμερτ, παρ' ότι έχουν τη στήριξη της αριστεράς και των μίντια ενδέχεται να προκαλέσουν όχι μόνον εκδηλώσεις βίας μεταξύ των Παλαιστινίων, αλλά κι ένα πολύ βαθύτερο ρήγμα στο Ισραήλ. Ο Ολμερτ χωρίς αμφιβολία γνωρίζει ότι οι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής συμφωνούν ακόμη και με ένα πολύ μικρό πακέτο των αιτημάτων του, όμως ο λαός δεν θα δεχτεί το παραμικρό, ακυρώνοντας στην πράξη την αξία τους.

Επομένως, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Ολμερτ αποφάσισε να συζητήσει τα κατεπείγοντα θέματα της συμφωνίας γιατί θέλει να αποφύγει τις έρευνες που διεξάγονται από την Επιτροπή Winograd και αφορούν τη διαχείριση της λιβανικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»