Το θέμα της ημέρας | 13.01.2008

Οι Αμερικανοί ήλθαν για να μείνουν στο Ιράκ

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο εκπνέει η εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την κατοχή του Ιράκ. Νέα παράταση δεν αναμένεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν την χώρα.

Οι Αμερικανοί θα μείνουν ως «ειρηνευτική δύναμη» ή κάτι παρόμοιο και μάλιστα για πολλά χρόνια. Αν ήταν μάλιστα στο χέρι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακκέιν, τα αμερικανικά στρατεύματα θα έμεναν στο Ιράκ τα επόμενα 100 χρόνια. Δεν είναι όμως στο χέρι του. Προς το παρόν είναι στο χέρι του Τζορτζ Μπους, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, έδωσε χωρίς περιστροφές το στίγμα των αμερικανικών προθέσεων: «Είναι πιθανό να μείνουμε περισσότερο στο Ιράκ κατόπιν προσκλήσεως της ιρακινής κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι τι σημαίνει για περισσότερο χρόνο», λέει ο κ. Μπους. «Δέκα χρόνια;» συγκεκριμενοποιεί την ερώτηση ο δημοσιογράφος. «Μα βέβαια», απαντά ο αμερικανός πρόεδρος.

Ειρηνευτική δύναμη, όχι "μαχόμενοι ελευθερωτές"

Το μόνο που θα αλλάξει είναι ο χαρακτήρας της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί δεν θα είναι πλέον οι «μαχόμενοι ελευθερωτές», λένε τα στρατηγικά μυαλά του Πενταγώνου, τα οποία παρουσιάζουν μια αισιόδοξη εικόνα της κατάστασης. Το γεγονός ότι μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες οι επιθέσεις των ανταρτών και μαζί τους ο αριθμός των νεκρών, αποδίδεται στην ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποφάσισε ο πρόεδρος Μπους. Έτσι οι στρατηγοί προσδοκούν πλέον ότι η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα. Ο Στέφεν Μπιντλ είναι σύμβουλος του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, τον οποίο έχει επιφορτίσει ο Τζορτζ Μπους να τερματίσει τη βία στο Ιράκ. «Εάν εξελιχθούν έτσι όπως μέχρι τώρα τα πράγματα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν κάνει λάθη, θα μπορούμε σε ένα χρόνο να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα», εκτιμά ο κ. Μπιντλ, διευκρινίζοντας ότι ο τερματισμός της βίας στο Ιράκ δεν σημαίνει και αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα, αλλά αλλαγή ρόλου. «Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί θα παραμείνουμε όχι ως δύναμη κρούσης αλλά ως ειρηνευτική δύναμη», προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το στέλεχος του Πενταγώνου Μάρκ Κίμιτ, ο οποίος εκτιμά ότι ο τερματισμός της βίας θα οδηγήσει σε περισσότερη σταθερότητα. Την αισιοδοξία των Κίμιτ και Μπίντλ δεν συμμερίζονται γνώστες της ιρακινής πολιτικής πραγματικότητας, όπως ο Έντουαρντ Τζόζεφ, ο οποίος μιλώντας στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR διευκρίνισε: «Το μέγεθος της βίας στο Ιράκ, όπως και η πρόοδος της αποστολής μας στη χώρα αυτή θα εξαρτηθούν από το εάν θα καταφέρουμε να εντάξουμε τους σουνίτες στην πολιτική διαδικασία της χώρας».

Το κοινοβούλιο ανοίγει την πόρτα στους σουνίτες

Η χθεσινή απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου, με την οποία αίρεται η απαγόρευση πρόσληψης στο δημόσιο και στον στρατό μελών του Κόμματος Μπααθ είναι ένα βήμα στη κατεύθυνση της συμφιλίωσης, την οποία χαιρέτισε από το Μπαχρέιν ο πρόεδρος Μπους. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα μεγάλα λάθη των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής το 2003 ήταν να εκδιώξουν από τις δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομία και το στρατό τους σουνίτες, μέλη του κόμματος του Σαντάμ Χουσείν.

Σύμφωνα πάντως με τον Έντουαρντ Τζόζεφ, «όσοι μιλούν σήμερα για αμερικανική ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ είναι υπεραισιόδοξοι και προτρέχουν». Και όχι μόνο. Ο αμερικανός αναλυτής και πανεπιστημιακός υπενθυμίζει ότι «μετά από έξι χρόνια πολέμου, είναι αδύνατον να αποδεχθούν οι Ιρακινοί τους αμερικανούς στρατιώτες ως δύναμη ειρήνευσης». Αλλά αυτό αφήνει μάλλον αδιάφορους τους εμπνευστές του σχεδίου.

Σταμάτης Ασημένιος

d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»