«Έτοιμη η Ελλάδα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα»




30-01-2008


«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα προκειμένου να επανακτήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα».
Αυτός ήταν ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό στον Παρθενώνα και στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με συνέντευξη του προέδρου του οργανισμού για την κατασκευή του μουσείου καθηγητή της Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή.

Το θέμα εκτός από την θαυμάσια με φωτογραφίες παρουσίασή του περιείχε και την είδηση ότι τον Μάρτιο μια αντιπροσωπεία της ΟΥΝΕΣΚΟ θα συνεδριάσει στην Αθήνα με όλους τους παράγοντες προκειμένου να υπενθυμίσει με υπόμνημα στην Μεγάλη Βρετανία ότι πρέπει να επιστρέψει τα μάρμαρα στους Έλληνες.

Δ. Παντερμαλής
Με το Μουσείο της Ακρόπολης πανέτοιμο για να εγκαινιάσει την λειτουργία του στο τέλος του έτους και κάτι παρά πάνω από κατάλληλο να δεχθεί στο σωστό χώρο τα μνημεία, ο καθηγητής κ. Παντερμαλής υποστηρίζει ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις καθώς καταρρίπτεται πλέον ο από τριακονταετίας ισχυρισμός των Βρετανών ότι οι Έλληνες δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την προστασία των μαρμάρων και την παρουσίαση τους λόγω έλλειψης στέγης.

«Οι Άγγλοι δήλωσε», ο κ. Παντερμαλής «θέλουν να αξιολογήσουν τις συνθήκες διατήρησης και παρουσίασης των έργων. Την στιγμή που θα διαπιστώσουν την εξασφαλισμένη ποιότητα της συντήρησης, θεωρώ ότι τουλάχιστον θα μπορούσαμε να «δανεισθούμε» τα μάρμαρα κάνοντας μια ανταλλαγή με σημαντικά άλλα δικά μας έργα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή θα ήταν μια λύση φιλική αλλά θα παραμένει πάντα το ερώτημα «Σε ποιόν ανήκουν τα μάρμαρα»

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις» δηλωνει με την σειρά του ο εκπρόσωπος του βρετανικού Μουσείου «αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τις αναμφισβήτητες νόμιμες αποδείξεις μας για την κυριότητα των μαρμάρων Έτσι γίνεται σχεδόν αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση για μια έστω αμοιβαία ανταλλαγή».

Μια αίτηση όμως για «δανεισμό» των έργων θα σήμαινε ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την αξίωσή της να αποκτήσει την εθνική της κληρονομιά και θα σταματούσε ακόμη και ο διάλογος.

Εν τούτοις ο καθηγητής κ. Παντερμαλής που είναι και ο βασικός διαπραγματευτής του θέματος πιστεύει και εύχεται, όπως δήλωσε, η ελληνική κυβέρνηση να του δώσει την ελευθερία να διατυπώσει εκείνος την αίτηση–απαίτηση.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»