Επισκόπηση τύπου | 14.01.2008


Δεν υφίσταται εθνική συμφιλίωση

Ο νόμος ‘περί εθνικής συμφιλίωσης’ που ψηφίστηκε στο Ιράκ και η περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή είναι τα θέματα των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου. Στον γερμανικό τύπο υπάρχει και το θέμα του Ζαχόπουλου.

«Δύο γεγονότα έσπρωξαν τους σουνίτες στην αγκαλιά των εξεγερθέντων και τους κατέχοντες την εξουσία σιίτες στην αγκαλιά των Αμερικανών: η διάλυση του στρατού του Σαντάμ και το ξήλωμα του κόμματος Μπάαθ από όλες τις υπηρεσίες και τον κρατικό μηχανισμό» γράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse για τον νόμο που ψηφίστηκε το Σάββατο στο ιρακινό κοινοβούλιο, που ανοίγει ξανά τις πόρτες στις δημόσιες υπηρεσίες και στο στρατό στους σουνίτες και στα μέλη του Μπάαθ: «Τι ακριβώς όμως κομίζει αυτός ο νόμος είναι προς το παρόν αμφιλεγόμενο. Παρ’ όλα αυτά είναι καλό σημάδι διότι οι ΗΠΑ, με τις πιέσεις των οποίων ψηφίστηκε ο νόμος, άρχισαν να αλλάζουν τακτική. Αλλά κακός οιωνός είναι το γεγονός ότι αυτός ο νόμος χωρίς πιέσεις δεν θα υπήρχε καν. Δεν μπορούμε να μιλάμε δηλαδή για εθνική συμφιλίωση.»

Συμφιλίωση με το στανιό

«Η διάλυση του στρατού και ο αποκλεισμός των σουνιτών και των μελών του Μπάαθ από τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις επισφράγισε τη διάλυση του Ιράκ ως κρατικού θεσμού» σημειώνει η γερμανική Tageszeitung: «όταν οι Αμερικανοί αντελήφθησαν το λάθος τους ήταν ήδη πολύ αργά. Οι νέοι ιθύνοντες, σιίτες και Κούρδοι, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να μοιραστούν την νεοαποκτηθείσα εξουσία τους.»

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Μέση Ανατολή σαν ένα γιγαντιαίο βενζινάδικο

«Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μπους είναι η Σαουδική Αραβία: η χειρότερη τυραννία της περιοχής, μια συμμορία από βασανιστές και απατεώνες που ο Μπους θα τους σφίξει το χέρι και θα ανταλλάξει γλυκόλογα και αβρότητες» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Independent: «και ασφαλώς αφού βρίσκεται εκεί θα πουλήσει και όπλα, ύψους 20 δις δολαρίων. Γιατί όλα αυτά; Ένας λόγος είναι ότι όλοι αυτοί κάθονται στις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου και η ρητορική περί δημοκρατίας πνίγεται γρήγορα από τις ποσότητες βενζίνης που χρειάζονται οι ρήτορες. Όσο οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, θα αντιμετωπίζουν την περιοχή πάντα μόνον ως ένα γιγαντιαίο βενζινάδικο.»

«Χθες στο Αμπού Ντάμπι ο Μπους έκανε μια μετωπική επίθεση κατά των μουλάδων» υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica «για τον Λευκό Οίκο παραμένουν ανοιχτές όλες οι προοπτικές έναντι του Ιράν. Αυτή τη στιγμή επικρατεί η διπλωματία, διότι στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν ορισμένοι που ελπίζουν πως είναι δυνατόν να ανατραπεί εκ των έσω το ιρανικό καθεστώς από τους πολίτες του.»

Σεξ, εκβιασμοί, δωροδοκίες και DVD

«Σεξ, εκβιασμοί, δωροδοκίες και ένα DVD» είναι, τέλος, ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία αναφέρεται διεξοδικά στην υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου. Στον επίλογο του άρθρου αναφέρεται ότι εξ αιτίας του σκανδάλου, πτυχές του οποίου αποκαλύπτονται κάθε μέρα, «ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί προεκλογικά να υλοποιήσει. Και σε αυτές ανήκουν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η εξυγίανση της ελλειμματικής Ολυμπιακής Αεροπορίας και η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Στην Αθήνα γίνεται ήδη λόγος για πρόωρες εκλογές και η φιλόδοξη υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει για κρίση του πολιτικού συστήματος και για πολιτικούς που δεν τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.»

Αλλά και το Spiegel αναφέρεται στην ίδια υπόθεση σε δημοσίευμα με τίτλο: «Εκατό ώρες σεξ» και υπότιτλο «Αρχαιολογικό σκάνδαλο στην Ελλάδα». Υιοθετεί μάλιστα την άποψη ότι πρόκειται για την εκδίκηση μιας υπαλλήλου που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της και η οποία κατέγραψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «100 ώρες εξωσυζυγικών σχέσεων και το σχετικό DVD έφτασε με αδιευκρίνιστο τρόπο στα χέρια του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Αδριανού».

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»