Επιστήμη | 15.01.2008


Ρομπότ καθαρισμού για τις φωτοβολταϊκές και ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις

Η χρήση ηλιακής ενέργειας συνιστά μια από τις πλέον διαδεδομένες μορφές παραγωγής ενέργειας. Τι γίνεται όμως με το καθάρισμα των εγκαταστάσεων; Την απάντηση δίνει ένας Άραβας φοιτητής από το Πολυτεχνείο του Άαχεν.

Το καθάρισμα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και των ηλιοθερμικών συστημάτων που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ή θερμαίνουν νερό και κατοικήσιμους χώρους άρχισε τα τελευταία πέντε χρόνια να απασχολεί πολλές εταιρείες.

Στη Γερμανία ετέθη το ζήτημα επανειλημμένα, αλλά καμία από τις λύσεις καθαρισμού των εγκαταστάσεων δεν ήταν ακίνδυνη, εύκολη και φθηνή.

Ο Άραβας φοιτητής από το Πολυτεχνείο του Άαχεν Ριντνά Αζαΐζ κατασκεύασε ένα ρομπότ που μπορεί να σκαρφαλώνει σε κάθε είδους εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας και να την καθαρίσει φθηνά και γρήγορα: «κατασκεύασα ένα ρομπότ που μπορεί να σκαρφαλώνει παντού σε κάθε είδους επιφάνεια, λεία, κάθετη, μικρή ή τεράστια, να την ελέγχει και μετά να την καθαρίζει.»

Η σκόνη, η άμμος αλλά και η γύρη από τα λουλούδια επικάθονται στις ευαίσθητες επιφάνειες των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας και χάνεται έτσι σιγά –σιγά η απόδοσή τους, άρα μειώνονται οι επιδόσεις τους σε παραγωγή ηλεκτρισμού ή στη θέρμανση χώρων και νερού. Οι σχετικά ‘λερωμένες’ επιφάνειες χάνουν γύρω στο 9% της απόδοσής τους.

Ο 23χρονος φοιτητής υποστηρίζει ότι το ρομπότ του είναι η ιδανική λύση: «ασφαλώς μπορεί να πει κάποιος ότι θα στείλει προσωπικό για το καθάρισμα. Όμως εκτός από τα έξοδα που προκύπτουν, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καθαρίσει ακίνδυνα κάθετες επιφάνειες και το κυριότερο υπάρχουν εγκαταστάσεις πολύ λεπτές που δεν αντέχουν πολύ βάρος. Το ρομπότ μου ζυγίζει μόνον 6 κιλά, και με τα πόδια του, που αποτελούνται από ειδικές βεντούζες, ελέγχει πόσο βρώμικη είναι η επιφάνεια και μετά την καθαρίζει με μια βούρτσα και με ειδικά βρεγμενομάντηλα σαν αυτά που καθαρίζουμε τα γυαλιά μας.»

Το μικρό ρομπότ που λειτουργεί απ’ ότι φαίνεται όπως η παλιά διαφήμιση ψεκάστε-σκουπίστε –τελειώσατε, έχει παρουσιαστεί ήδη σε διεθνή συνέδρια στην Σιγκαπούρη, στο Μόναχο και στο Ανόβερο και πολλές γερμανικές και αραβικές εταιρείες έχουν ενδιαφέρον για την μαζική, βιομηχανική παραγωγή του.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»