Διαστάσεις | 18.01.2008 /d.welle


Παρεμβάσεις για την αμερικανική οικονομία ζητά ο Μπερνάνκι

Συναγερμός στις χρηματαγορές, πτώση των δεικτών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, απώλειες και διαγραφές ενεργητικού στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ ο χρυσός σημειώνει μετά πολλά χρόνια τιμές ρεκόρ.

Ο φόβος της οικονομικής κρίσης είναι πλέον διάχυτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κρίση που ξεκίνησε στην αμερικανική αγορά των ενυπόθηκων δανείων έχει δυσμενείς συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι ο φόβος της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι πλέον διάχυτος στις αγορές. Εξελίξεις, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) αναγκάζουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει με ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας, ύψους 50 έως 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όπως υπογράμμισε ο Μπεν Μπερνάνκι: «Για να αποδώσει το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί το γρηγορότερο. Επιπλέον πρέπει να διαθέτει τέτοια δομή έτσι ώστε να έχει άμεση επίδραση στην συνολική κατανάλωση εντός του τρέχοντος έτους. Μέτρα, τα οποία θα έλθουν καθυστερημένα δεν θα επιτύχουν να τονώσουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα. Ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσουν ακόμα και σε αποσταθεροποίηση, σε περίπτωση που αρχίσουν να αποδίδουν, όταν ήδη η οικονομία έχει ξαναρχίσει να αναπτύσσεται».

Η τιμή του χρυσού έχει υπερβεί τα 900 δολάρια την ουγκιά. Τις τελευταίες δεκαετίες ο χρυσός θεωρείτο μια κακή επένδυση. Οι αποδόσεις του ήταν κάκιστες. Μόλις πριν από δύο μήνες η τιμή της ουγκιάς δεν ξεπερνούσε τα 600 δολάρια. Σήμερα ο χρυσός θεωρείται μια σίγουρη επένδυση, μια εναλλακτική λύση προς τις μετοχές με τις ασταθείς τιμές. Ο Γιούργκεν Χεραίους, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας επεξεργασίας χρυσού, εξηγεί: «Ο χρυσός ήταν ανέκαθεν ένα σίγουρο λιμάνι και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων ο χρυσός είναι το αγαπημένο μέταλλο. Η αύξηση της τιμής του σήμερα συνιστά ένδειξη της οικονομικής αβεβαιότητας».

Ο γερμανός επιχειρηματίας αποδίδει την αύξηση της τιμής του χρυσού κυρίως στην κρίση της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρεί βέβαιο ότι η κρίση αυτή θα περάσει τον Ατλαντικό και θα φτάσει στην Ευρώπη. Οι συνέπειες της θα γίνουν αισθητές και στην Ιαπωνία. Αλλά πέραν τούτου εξακολουθεί να είναι σε πολλές χώρες ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσει κανείς την περιουσία του, για παράδειγμα στην Κίνα και την Ινδία. Πάντως στην Σαγκάη οι μικροεπενδυτές δεν χάνουν την ψυχραιμία τους. Και όπως λέει ένας από αυτούς, ο Γουέν Γιονγκ: «Δεν φοβάμαι. Η κρίση στις ΗΠΑ δεν θα έχει επιπτώσεις σε εμάς. Τα οικονομικά μας συστήματα είναι διαφορετικά. Η αξία του νομίσματός μας του Γουάν αυξάνεται. Δεν πρόκειται να υποστούμε τις συνέπειες της κρίσης στις ΗΠΑ. Ακόμη και η δική μας αγορά αξιών είναι μια κλειστή αγορά».

Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc