Επίτευγμα: Τεχνητή καρδιά εργαστηρίου /voa



14-01-2008


Rat heart decellularization
Αφαίρεση κυττάρων σε καρδιά ποντικού για να μείνει μόνο ο «σκελετός».
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δημιούργησαν τεχνητή καρδιά σε εργαστήριο ενισχύοντας τις ελπίδες για τη δημιουργία στο μέλλον οργάνων τα οποία θα χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις.

Η έρευνα των αμερικανών ερευνητών δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο Βρετανικό περιοδικό Nature Medicine .

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σαν αφετηρία καρδιά από νεκρό ποντικό από την οποία αφαίρεσαν τα όλα τα καρδιακά κύτταρα και άφησαν μόνο το «σκελετό», ένα είδος λευκού συνδετικού ιστού συμπεριλαμβανομένων και των βαλβίδων.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν στον συνδετικό αυτό ιστό κύτταρα από καρδιά νεογέννητων ποντικιών. Μέσα σε μερικές μέρες τα νέα κύτταρα άρχισαν να συστέλλονται και να διαστέλλονται, όπως τα κύτταρα της καρδίας, και να πολλαπλασιάζονται. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τα κύτταρα σχημάτισαν μία νέα καρδιά που έπαλε και μπορούσε να διοχετεύσει μικρή ποσότητα αίματος.

Χρειάζονται ακόμα χρόνια έρευνας για την τελειοποίηση αυτή της μεθόδου, αλλά εμπειρογνώμονες λένε ότι τα αποτελέσματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα αποτελούν εντυπωσιακό επίτευγμα και ορόσημο στο χώρο της δημιουργίας τεχνητών ιστών.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»