Διαστάσεις | 15.01.2008


Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη μετά την ρατσιστική ομιλία της αυστριακής πολιτικού Σουζάνε Βίντερ

Για «μεταναστευτικό τσουνάμι μουσουλμάνων» και την αναγκαιότητα «εκδίωξης του Ισλάμ από την Ευρώπη» μιλά η υποψήφια του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας για τις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς

Ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές εκλογές στο Γκράτς, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αυστρίας, έχει μπει πια στην τελική ευθεία. Στο εξωτερικό κανείς δεν έδειξε ωστόσο να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν εκεί. Ούτε καν γνώριζε ότι θα γίνονταν εκλογές. Όλα αυτά μέχρι χθες. Όταν η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι η υποψηφία του ακροδεξιού κόμματος της ελευθερίας FPÖ Σουζάνε Βίντερ σε προεκλογική της ομιλία ξεπέρασε κάθε όριο χρησιμοποιώντας πρωτάκουστα επιχειρήματα εναντίον των μουσουλμάνων μεταναστών. Επιχειρήματα που δεν είχαν ακουστεί ούτε από τον πάλαι πότε ισχυρό άντρα του ακροδεξιού κόμματος Γιέρκ Χάιντερ. Φαίνεται ότι η Σουζάνε Βίντερ γνώριζε καλά τι ήθελαν να ακούσουν οι 3.000 συγκεντρωμένοι οπαδοί της. Έτσι όταν μίλησε για την απειλή ενός «μεταναστευτικού τσουνάμι μουσουλμάνων», πρότεινε να «πεταχτεί το Ισλάμ στην άλλη πλευρά της Μεσογείου από όπου προήλθε» και δεν δίστασε να κατηγορήσει τον προφήτη Μωάμεθ ως παιδεραστή, το κοινό στην αίθουσα την καταχειροκρότησε:«Σε ηλικία 50 ετών παντρεύτηκε ένα εξάχρονο κοριτσάκι. Με τα σημερινά δεδομένα θα χαρακτηρίζαμε τον Μωάμεθ παιδεραστή», τόνισε στην ομιλία της η Σουζάνε Βίντερ.

Τα λεγόμενα της ακροδεξιάς πολιτικού άφησαν εμβρόντητους τους συνυποψήφιούς της, αλλά και ολόκληρη την κοινή γνώμη του γερμανόφωνου χώρου. Την ίδια ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι οι δηλώσεις της κ. Βίντερ ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμα και βίαιες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο όπως έγινε πριν από 2 χρόνια με τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ, η ακροδεξιά υποψήφια αντί να προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση ρίχνει λάδι στη φωτιά σε συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα. Υποστηρίζει ότι η παιδεραστία είναι διαδεδομένη μεταξύ των μουσουλμάνων και αρνείται τις κατηγορίες που τις επιρρίπτουν για παρότρυνση στην ρατσιστική βία. Η εισαγγελία του Γκράτς έχει ωστόσο διαφορετική γνώμη: «Οι υποψίες μας κινούνται προς την κατεύθυνση της παρότρυνσης στην ρατσιστική βία που συνιστά στην Αυστρία ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με διετή φυλάκιση», λέει ο εκπρόσωπος της αυστριακής δικαιοσύνης.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Αυστρίας καταδίκασε τις απόψεις της υποψηφίας του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας. Πλην ενός! Του προέδρου του κόμματος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος στηρίζει ανοιχτά την Σουζάνε Βίντερ: «Είναι ή δεν είναι τελικά σωστά αυτά που είπε; Ίσως οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε να ήταν κάπως σκληρές. Αλλά ποιος είμαι εγώ που θα εμποδίσω κάποιον να έχει άποψη»;

Ο προεκλογικός αγώνας στο Γκράτς συνεχίζεται. Μόνο αφού όταν τελειώσουν οι εκλογές οι αφίσες των ακροδεξιών κομμάτων με ρατσιστικά συνθήματα όπως «Το χτίσιμο τζαμιών μας ανησυχεί» και «Εμείς θα καθαρίσουμε το Γκράτς» θα εκλείψουν σιγά σιγά από το πρόσωπο της πόλης.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»