Επισκόπηση τύπου | 31.10.2007


Οι Τούρκοι παίζουν ένα ανέντιμο παιχνίδι

Κεντρικό θέμα στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου και σήμερα η τεταμένη κατάσταση στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει ολοσέλιδη συνέντευξη της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών.

«Οι Τούρκοι παίζουν ένα ανέντιμο παιχνίδι» με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύει σήμερα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Η Κύπρια υπεξ αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι Κύπριοι δεν αντελήφθησαν πως με το όχι στο σχέδιο Ανάν έχασαν μια μοναδική ιστορική ευκαιρία λέγοντας: «Πρόκειται για ψευδαίσθηση. Εμποδίσαμε μια επικείμενη καταστροφή, διότι εάν είχαμε αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν θα καταργούνταν αυτόματα η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη θέση της θα καταλάμβανε μια αφηρημένη δημοκρατία συν το σχέδιο Ανάν, το οποίο όμως υπήρχε μόνον στα χαρτιά και δεν ήταν θωρακισμένο με κανενός είδους μηχανισμούς εφαρμογής ή με διεθνή εχέγγυα. Μοναδική εγγύηση ήταν η πολιτική ετοιμότητα των δύο πλευρών. Και εάν τότε η Τουρκία δεν συνεργαζόταν; Τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του σχεδίου Ανάν προέβλεπαν: α) την σταδιακή επιστροφή του 8,5% του εδάφους στην ελληνική συνομοσπονδία και β) την επίσης σταδιακή απόσυρση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Εάν οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν την επιστροφή των Ελληνοκύπριων προσφύγων στις περιουσίες τους; Τότε θα είχαμε θυσιάσει την δημοκρατία μας και θα διαθέταμε μια άχρηστη συνομοσπονδία με δύο ντε φάκτο ξεχωριστά κράτη.»

Επώδυνες υποχωρήσεις για την επανένωση

Στο ερώτημα τι γίνεται τώρα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και το μπλοκάρισμα της διαμεσολάβησης Γκάμπαρι; Τι περιθώρια διαβουλεύσεων υπάρχουν; Η κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε: «Δεν θα περιμένουμε μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.» «Θα υπάρξουν επώδυνες υποχωρήσεις, διότι καμία πλευρά δεν μπορεί να κατορθώσει το ιδανικό. Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν στην ουσία ένα ενιαίο κράτος, όπως ήταν το 1964, όταν Έλληνες και Τούρκοι, ζούσαν μαζί στο ίδιο χωριό. Αλλά καταλήξαμε ότι η επανένωση θα επιτευχθεί μόνον μέσω μιας ομοσπονδίας. Όμως πρέπει να είναι μια πραγματική ομοσπονδία και όχι ένα υποκατάστατό της ή μια συνομοσπονδία.»

Τέλος στην επισήμανση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν τη διαμεσολάβηση Γκάμπαρι η Κύπρια υπεξ απάντησε: «Είναι ανέντιμο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ταλάτ υπέγραψε τη συμφωνία Γκάμπαρι, επομένως πρέπει να την αποδεχθεί. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το βασικό μας πρόβλημα: η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός συμπεριφέρονται έναντι της Κύπρου αναχρονιστικά.»

Μόνη της η Τουρκίας στην κρίση με το Βόρειο Ιράκ

«Ο φόβος της Τουρκίας» τιτλοφορεί το σχόλιό της η γερμανική Süddeutsche Zeitung για την τεταμένη κατάσταση στα τουρκο-ιρακινά σύνορα: «οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι με στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατατροπώσουν το ΠΚΚ. Για να του στερήσουν τη λαϊκή βάση χρειάζεται μια πολιτική που θα εγγυάται στους Κούρδους την ταυτότητά τους, την αξιοπρέπειά τους και κυρίως την οικονομική τους ανάπτυξη. Βήματα που απαιτούν νηφαλιότητα.»

«Όλοι απαιτούν από την Τουρκία αυτοσυγκράτηση και υπομονή, αλλά ταυτόχρονα ουδείς δεν συνδράμει για την άμβλυνση της κρίσης με το ΠΚΚ και το Βόρειο Ιράκ» σημειώνει η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter «αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, η οποία θα έπρεπε αυτονόητα να συνδράμει την τουρκική πλευρά. Μπορεί η ΕΕ να μην διαθέτει τον απαραίτητο στρατιωτικό δυναμισμό, αλλά μπορούσε να παρέμβει, αλλά επειδή συμπεριφέρθηκε διαφορετικά στην Τουρκία όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική έχασε την δυνατότητα επιρροής της στα τουρκικά πράγματα, αν και τώρα θα ήταν απολύτως απαραίτητη και χρήσιμη.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»