κίνδυνος για την Ευρώπη ........από d.welle

Διαστάσεις | 28.10.2007

Σταϊνμάγιερ: «Κίνδυνος για την Ευρώπη η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ»

Με την έγκριση του νέου προγράμματος αρχών ολοκληρώνεται σήμερα στο Αμβούργο το συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD.

Με το «πρόγραμμα του Αμβούργου» που έρχεται να αντικαταστήσει τη «Διακήρυξη του Βερολίνου» η οποία χρονολογείται από το 1989, οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν περισσότερη έμφαση στις κοινωνικές αξίες. Ενδεικτικό της στροφής είναι το γεγονός ότι η διαφιλονικούμενη έννοια του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» εμφανίζεται σε πολλά σημεία του νέου προγράμματος. Πέραν όμως της σημειολογίας, πρακτικά εκφράζεται η στροφή προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, με τη θέση για παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους ηλικιωμένους ανέργους. Μια διόρθωση της «ατζέντας 2010» του τέως σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Σρέντερ.

Εξωτερική πολιτική

Αντίθετα πιο «ψύχραιμος» είναι ο προγραμματικός λόγος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Στη θεματική ενότητα της συζήτησης που έφερε τον τίτλο «Ευθύνη για την Ειρήνη», οι Σοσιαλδημοκράτες υπογραμμίζουν ότι στρατιωτικές περιπέτειες δεν συνιστούν συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά αντίθετα την αποτρέπουν, υπογράμμισε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών διακρίνει σημάδια προσέγγισης μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων στο επίμαχο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, τονίζοντας ότι συνιστά κίνδυνο για όλους η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Εάν προχωρήσει η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, παρά τη θέληση της Ρωσίας, τότε οι πύραυλοι αυτοί δεν θα συμβάλουν στην ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά αντίθετα θα οδηγήσουν σε νέες παρανοήσεις. Και γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι παρανοήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη και δεν συμβάλουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός.

Το συνέδριο επιβεβαίωσε την επιλογή της γερμανικής συμμετοχής στην αντιτρομοκρατική αποστολή „Enduring Freedom“, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Πολλοί σύνεδροι ωστόσο υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους ότι θα πρέπει στο μέλλον να μην πέφτουν θύματα των συμμαχικών επιδρομών στο Αφγανιστάν άμαχοι πολίτες.

Τέρμα στην εσωκομματική διαμάχη;

Τέλος, με αγωνία περίμεναν οι σύνεδροι την τοποθέτηση του αντικαγκελαρίου και υπουργού Εργασίας, Φραντς Μιντεφέρινγκ, με τον οποίο είχε συγκρουστεί ο πρόεδρος Κουρτ Μπεκ στο προοίμιο του συνεδρίου. Ο πρώην στενός συνεργάτης του καγκελαρίου Σρέντερ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αριστερής στροφής του κόμματος, υπερασπιζόμενος την «ατζέντα 2010». Φαίνεται όμως ότι δεν τον πτόησε η εσωκομματική προγραμματική του ήττα.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι θέλω να σας πω ότι έχω πολλά να προσφέρω ακόμη. Η δύναμη μου δεν έχει εξαντληθεί», τόνισε απευθυνόμενος στους συνέδρους ο κ. Μιντεφέρινγκ.

Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συνέδρων καταδεικνύουν την ανακούφιση του σώματος για τον τερματισμό της εσωκομματικής διαμάχης και το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η παραίτηση του υπουργού Εργασίας.

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες επιχείρησαν στο προγραμματικό τους συνέδριο μια προσεκτική στροφή προς τα αριστερά, επιδιώκοντας να επαναπατρίσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους που «δραπέτευσαν» προς το Αριστερό Κόμμα του Λαφοντέν στις προηγούμενες εκλογές. Μένει να δούμε εάν τα κατάφεραν.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc