και πόλεμος και διπλωματία.-καθημερινή-


Και πόλεμος και διπλωματία
Η Αγκυρα κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ — Συνάντηση Ερντογάν με Μπους στις 5 Νοεμβρίου

Πολεμική ατμόσφαιρα με επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον στόχων του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και δημοσιοποίηση της περιέχουσας «μελανά» σημεία για τις ΗΠΑ έκθεσης περί του κουρδικού που θα καταθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός στον πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον στις 5 Νοεμβρίου προετοίμασαν το κλίμα για την περιφερειακή σύνοδο για το Ιράκ που συγκαλείται από αύριο Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Ενόψει του διπλωματικού πυρετού, βολές κατά της Τουρκίας εκτόξευσε και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Αναπόφευκτη χαρακτήρισε την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ΡΚΚ, ο Ερντογάν, μιλώντας χθες στην Εθνοσυνέλευση προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος ΑΚΡ. Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως επέκταση των επιχειρήσεων εντός του βορειοϊρακινού εδάφους. «Η ευθύνη κατά την άσκηση της ηγεσίας δεν επιτρέπει στενοκεφαλιές, βιασύνη και ηρωισμούς. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Τουρκία είναι μέρος του σημερινού κόσμου και ότι η διπλωματία έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Συνοδεύοντας τις «πολιτικές διεργασίες» ελικόπτερα «Cobra» έβαλαν εναντίον στόχων του ΡΚΚ στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ορος Κούντι στην επαρχία Σιρνάκ, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους. Φαίνεται επίσης ότι άρχισαν να ισχύουν τμηματικά οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του βορείου Ιράκ, τις οποίες αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με μερικό αποκλεισμό της διάβασης του Χαμπούρ, όπου η κίνηση των φορτηγών έχει μειωθεί αισθητά - από 1.000 ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός μειώθηκε προχθές στα 400. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα επιφέρουν μόνο το στραγγαλισμό του κουρδικού θύλακου, αλλά θα πλήξουν προμηθευτές και εμπόρους στη νοτιοανατολική Τουρκία, ευνοώντας το ΡΚΚ προειδοποίησαν χθες οι αμέσως ενδιαφερόμενοι.

Ενόψει του οικονομικού στραγγαλισμού, ο πρόεδρος Μπαρζανί δήλωσε χθες ότι δεν είναι διατεθειμένος να λάβει εντολές από την Αγκυρα. «Είμαι φίλος της Τουρκίας, αλλά αρνούμαι να δεχτώ εντολές από αυτήν ή οποιονδήποτε άλλο», δήλωσε στην «Μιλιέτ» ο κ. Μπαρζανί. Κατά σύμπτωσιν, ανταπόκριση του γερμανικού «Σπίγκελ», χθες από τον κουρδικό θύλακο, αναφέρεται στη στάθμευση 150 τουρκικών αρμάτων μάχης και βαρέος πυροβολικού «καταμεσής στην κουρδική επικράτεια», για να σημειώσει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία δεν οδήγησε σε εξάρθρωση του ΡΚΚ και ότι επί επτά χρόνια η Αγκυρα διαπραγματεύεται με τον κ. Μπαρζανί τη διάλυση των τουρκικών βάσεων στο Ιράκ.

Ο Ερντογάν, μέσα στα άλλα αιτήματα και παράπονα που κατά την εφημερίδα «Ζαμάν» θα εκθέσει στον πρόεδρο Μπους, έχει συμπεριλάβει «λίστα χωρών» που βοηθούν το ΡΚΚ, μεταξύ άλλων τη Γερμανία - όπου Τούρκοι και Κούρδοι έχουν αρχίσει να συγκρούονται- την Αυστρία, αλλά και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Παρά ταύτα, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις «κοινές προσπάθειες για την εξουδετέρωση του ΡΚΚ». «Η προαιώνια δίψα της Τουρκίας για το Κιρκούκ και τα πετρέλαιά του κρύβεται πίσω από την παρούσα κρίση, η οποία προσφέρεται και προς εσωτερική κατανάλωση», σημειώνει ο Τούρκος αναλυτής Μεμέτ Αλί Μπιράντ.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»