πολεμικός πυρετός στα σύνορα.

Εθνικιστική έξαρση στην 84η επέτειο από την ίδρυση της κοσμικής Τουρκίας
Πλήθος διαδηλώσεων κόντρα στο PKK αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν
Αγκυρα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Αντάρτες του PKK νεκροί σε συγκρούσεις με τον στρατό στην ανατολική Τουρκία (28/10/2007)

«Βράζει» από οργή για το PKK η Τουρκία γιορτάζοντας με ιδιαίτερα έντονο το εθνικιστικό πνεύμα και πατριωτικά μηνύματα την 84η επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου κοσμικού κράτους. Δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα ο θάνατος στρατιώτη από έκρηξη νάρκης, σφοδρές συγκρούσεις με Κούρδους αυτονομιστές...

Ο εθνικιστικός «πυρετός» φθάνει στο κατακόρυφο την Δευτέρα με δυναμική στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας σε πλήθος διαδηλώσεων. Σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναρτηθεί σημαίες και πορτρέτα του ιδρυτή του σύγχρονου κοσμικού τουρκικού κράτος Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία κατέθεσαν στεφάνια στο μαυσωλείο του Κεμάλ στην Αγκυρα. Στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να δείξουν ξανά τη στήριξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά στην προοπτική εισβολής κόντρα στο PKK στο Βόρειο Ιράκ.

Οι τουρκικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με έντονα πατριωτικά μηνύματα και στο φόντο φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ και εθνικές σημαίες. «Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος ιστορικών αποφάσεων. Διανύουμε κρίσιμη περίοδο. Και αυτές τις ημέρες, όπως μας έδειξε πολλά χρόνια πριν ο Ατατούρκ, χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη» γράφει η Vatan.

Οι επιχειρήσεις από εδάφους και αέρος ενάντια στους Κούρδους αυτονομιστές συνεχίζονται κατά μήκος των συνόρων και εντός Τουρκίας· ενδεχόμενο ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ έχει μπει σε αναμονή έως τη συνάντηση της επόμενης Δευτέρας ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους.

Κυβερνητικά στελέχη στην Τουρκία εκτιμούν ότι αυτή η συνάντηση θα είναι καθοριστική για την οριστική απόφαση της Αγκυρας εάν θα προχωρήσει τελικά σε εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, αψηφώντας τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν έλθουν ενώπιος ενωπίω οι Ταγίπ Ερντογάν και Τζορτζ Ο.Μπους θα έχει επισκεφθεί την Τουρκία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας να αποφευχθεί η στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ υπό το φόβο αποσταθεροποίησης.

Πολεμικό κλίμα

Το κλίμα δυναμίτισε τη Δευτέρα ο θάνατος Τούρκου στρατιώτης σε έκρηξη νάρκης που πιστεύεται ότι είχαν τοποθετήσει κατά συνήθη τακτική οι Κούρδοι αντάρτες. Ο θάνατος του στρατιώτη ήλθε κατά τη διάρκεια ξεχωριστής στρατιωτικής επιχείρησης με συμμετοχή 8.000 ανδρών εναντίον ανταρτών του PKK στην επαρχία Τουντσελί της ανατολικής Τουρκίας.

Στην τουρκική επαρχία, εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μάχες με Τούρκους στρατιώτες 20 αντάρτες του PKK.

Από πλευράς τουρκικού στρατού, συνολικά 40 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα σε επιθέσεις Κούρδων αυτονομιστών. Η πρόσφατη ενέδρα του PKK στην επαρχία Χακάρι που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 Τούρκων στρατιωτών ανέβασε στο «κόκκινο» τη λαϊκή πίεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει σκληρή δράση ενάντια στους αυτονομιστές.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ 100.000 στρατιώτες που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η στρατιωτική μηχανή πλήττει κουρδικά χωριά, ενώ συγκρούσεις με το PKK μαίνονται κοντά στα σύνορα σε καθημερινή βάση δημιουργώντας σκηνικό πολέμου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»