Επισκόπηση τύπου | 25.10.2007.apo D.welle

Επισκόπηση τύπου | 25.10.2007

ΠΚΚ και αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και την στάση της κυβέρνησης Μπους, αλλά και την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Βορείου Ιράκ και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ασχολείται σήμερα ο ευρωπαϊκός τύπος.

Στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια «ο Μπους επιδιώκει να μην επαναλάβει προηγούμενα λάθη» σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Republica επισημαίνοντας ότι: «τώρα όχι μόνο θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του, αλλά κυρίως δεν θέλει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση του κυκλώνα ‘Κατρίνα’, όπου η δυσκινησία της κυβέρνησης και η όψιμη βοήθειά της κόστισαν σε δημοτικότητα στον πρόεδρο Μπους.»

Το ΠΚΚ καταλύτης για τον ‘νέο προσανατολισμό’ της Τουρκίας;

«Το ΠΚΚ χρειάζεται τον πόλεμο όπως ο δράκουλας το αίμα. Μόνον έτσι μπορεί να επιβιώσει» παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα Die Presse «όποιος επιδιώκει να ξεδοντιάσει το ΠΚΚ πρέπει να το απομονώσει πλήρως και αυτό επιτυγχάνεται μόνον εάν συνεργαστούν με τους Τούρκους οι Κούρδοι του Ιράκ.»

«Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καλούν την Άγκυρα σε αυτοσυγκράτηση. Έτσι υποδεικνύουν τον διπλωματικό δρόμο που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη επιλογή» γράφει η ισπανική εφημερίδα ABC «στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών η Τουρκία έχει ασφαλώς το δίκιο με το μέρος της, αλλά πρέπει να συμπεριφερθεί σαν κράτος δικαίου και να μην αφήνει τους εχθρούς της να την προκαλούν. Μια νέα σύρραξη στην περιοχή δεν ωφελεί κανέναν: ούτε τη Τουρκία, ούτε το Ιράκ, ούτε τις ΗΠΑ.»

«Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη. Η συζήτηση στην πολιτική της ελίτ επικεντρώνεται τώρα στο καυτό ζήτημα: με ποιες δυνάμεις πρέπει να συνάψει συμμαχίες και σε ποια κατεύθυνση υπάρχουν προοπτικές διεύρυνσης της επιρροής της;» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung σχολιάζοντας τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αφορμή το Βόρειο Ιράκ: «η τάση των ΗΠΑ για επεμβατική πολιτική θεωρείται πια γενικά στην Τουρκία προβληματική, διότι η Τουρκία μπορεί να έχει οφέλη ως περιφερειακή δύναμη μόνον με την διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας. Είναι η Ρωσία ο κατάλληλος εταίρος, η Κίνα ή η Ινδία; Όλες οι προοπτικές είναι ανοιχτές και έτσι διαφαίνεται όλο και περισσότερο ρεαλιστικός ο νέος προσανατολισμός της Τουρκίας.»

Στα χνάρια του Καζαντζάκη και του Ζορμπά

Τέλος δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Allgemeine Zeitung Süddeutsche Zeitung με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη σε εκτενή αφιερώματά τους -στο ταξιδιωτικό τους τμήμα- αναφέρονται στο χωριό του Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη και στο μέρος που γνώρισε τον Αλέξη Ζορμπά στην Πελοπόννησο. Οι δύο εφημερίδες περιγράφουν διεξοδικά τα αξιοθέατα και τις δυνατότητες τουριστικής πρόσβασης σε αυτά.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»