EPISKOPHSH TYPOY 22.10.2007...D.WELLE
Επισκόπηση τύπου | 22.10.2007
Για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην Τουρκία απαιτούνται ψύχραιμες κινήσεις και αποφάσεις
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του ΠΚΚ, η ήττα του πρωθυπουργού Καζίνσκι στην Πολωνία, η νίκη των εθνικιστών του Λαϊκού Κόμματος στις ελβετικές εκλογές και η αποχώρηση Λαριτζανί σχολιάζονται από τον ευρωπαϊκό τύπου
Ο κίνδυνος μιας εισβολής της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ αυξάνεται, παρατηρεί η βρετανική Independent. Γεγονός είναι βέβαια ότι οι περίπου 3.000 κούρδοι μαχητές δεν βρίσκονται στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, αλλά στην περιοχή των συνόρων με το Ιράν. Ο τουρκικός στρατός θα έπρεπε συνεπώς να εισχωρήσει βαθιά σε ιρακινό έδαφος, όπου και αναμένεται να συναντήσει την ισχυρή και καθολική αντίσταση των κούρδων. Για να αποφευχθεί ακόμα μια κλιμάκωση στην νοτιοανατολική Τουρκία απαιτούνται ψύχραιμες κινήσεις και αποφάσεις: στην Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και φυσικά την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μιας και η Τουρκία ως μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας έχει το δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες μέλη αν θεωρήσει ότι απειλούνται τα σύνορά της.
Πολωνία, η επόμενη μέρα….χωρίς των Καζίνσκι
Με αφορμή την ήττα του πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Καζίνσκι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία η γερμανική Frankfurter Rundschau επισημαίνει: Τα τελευταία δύο χρόνια η Πολωνία επέλεξε μια πορεία περιθωριοποίησης από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Την ευθύνη φέρουν οι αδερφοί Καζίνσκι, οι οποίοι δείχνουν ανίκανοι να διαχωρίσουν μια ισχυρή πολιτική από την ξεροκεφαλιά. Μέχρι σήμερα η ΕΕ έδειχνε και με το παραπάνω κατανόηση στα συνεχή όχι της πολωνικής εξωτερικής πολιτικής. Τώρα όμως είναι πολλοί εκείνοι που αναμένουν από τον νικητή των εκλογών Ντόναλντ Τουσκ μια γενναία στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας του. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.
Ελβετία, νίκη των λαϊκιστών…
Μετά την νίκη του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές της Κυριακής ο ρατσισμός κινδυνεύει να φθάσει στην εξουσία, σχολιάζει η ισπανική El Pais. Πολύ σωστά το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) έχει τη φήμη ενός ξενοφοβικού κόμματος από τη στιγμή που τάσσεται για παράδειγμα υπέρ της απέλασης ξένων υπηκόων αν διαπράξουν βαρύ ποινικό αδίκημα. Ξεκάθαρα κατά της παρουσίας των ξένων στη χώρα ήταν και ο προεκλογικός αγώνας του κόμματος με μια αφίσα που έδειχνε πρόβατα να διώχνουν από το κοπάδι ένα μαύρο πρόβατο. Εκείνο που τρομάζει είναι ότι όσο πιο απροκάλυπτα εκφράζονται οι θέσεις του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το ποσοστό του στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Αντίο με διεθνείς συνέπειες…
Η αποχώρηση Λαριτζανί από την ηγεσία της διαπραγματευτικής ομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σίγουρα δεν διευκολύνει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με το Ιράν, παρατηρεί η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Φαίνεται πάντως ότι η αμερικανική πολιτική, η οποία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη μέσω Μόσχας άρχισε να αποδίδει καρπούς. Αυτά που προσέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ιρανική ηγεσία δείχνει να εντυπωσίασε μόνο τον Αλί Λαριτζανί. Από εδώ και στο εξής Αμερικανοί και ΕΕ θα έχουν να κάνουν στην Τεχεράνη μόνο με ανθρώπους που απαιτούν σεβασμό χωρίς όμως να κάνουν και εκείνοι το ίδιο. Προς το παρόν έχουν επιβληθεί μόνο… κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Και μετά; Οι ιρανοί θέλουν να ξέρουν.
Comments