Έλλάδα και Ανω Μακεδονία

Ελλάδα και Ανω Μακεδονία

Tου Αθανασιου Ελλις

Μερικές επισημάνσεις καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία της λύσης του Σκοπιανού που εδώ και 15 χρόνια ταλανίζει τη χώρα, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει στα Βαλκάνια τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί:

Πρώτον, το θέμα χειρίζεται μια κυβέρνηση που παρά τις εσωτερικές ενστάσεις και τον εύλογο προβληματισμό που δημιουργεί η ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει, εμφανίζεται έτοιμη να κλείσει την πληγή του ονόματος. Μετά από χρόνια ακινησίας και παλινδρομήσεων της Αθήνας μεταξύ «σκληρών» και «ρεαλιστικών» θέσεων, Καραμανλής και Μπακογιάννη τολμούν, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν την επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Δεύτερον, η αξιωματική αντιπολίτευση προσεγγίζει ένα εθνικό θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει και επιδεικνύει υπεύθυνη στάση. Με δηλώσεις τους οι κ. Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος και Πάγκαλος, έδειξαν πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια σοβαρή αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα. Παρά την εσωτερική κρίση και τις επερχόμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, είναι προς τιμήν όλων των υποψηφίων ότι απέφυγαν τις πατριωτικές κορώνες και την εύκολη κριτική στο τόλμημα της κυβέρνησης.

Τρίτον, η Αριστερά μπορεί να παίξει τον δικό της εποικοδομητικό ρόλο. Χωρίς το άγχος της παρούσης ή μελλοντικής άσκησης εξουσίας τα στελέχη της μπορούν τις επόμενες εβδομάδες να εκπαιδεύσουν την κοινή γνώμη για τα οφέλη μιας ρεαλιστικής και εφικτής λύσης.

Τέταρτον, η ουσία. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός, όχι αποδοχή της μαξιμαλιστικής θέσης της μιας πλευράς. Αρα, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν μπορεί να μείνει ως έχει. Καλύτερη λύση θα ήταν το «Σλαβομακεδονία», αλλά η κάθετη άρνηση του αλβανικού στοιχείου την καθιστά ανέφικτη.

Το «Republika Makedonija-Skopje» στα σλαβικά, που προτάθηκε το 2005, είναι βέβαιο ότι στην πράξη θα μετεξελιχθεί σε σκέτο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ως πιο εφικτή επιλογή διαφαίνεται το «Ανω Μακεδονία (Gorna Makedonija) που απλά περιγράφει τη γεωγραφική πραγματικότητα. Αλλωστε, είναι η ονομασία που συζητούσε η τότε κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με τους κ. Σημίτη και Παπανδρέου το 2001. Αποδεκτή, αλλά περισσότερο προβληματική λύση είναι το «Νέα Μακεδονία».

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Αθήνα οφείλει να υπενθυμίσει ότι η αποδοχή σύνθετης ονομασίας αποτελεί συμβιβασμό καθώς υφίσταται η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του ’92 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία». Επίσης, να εξηγήσει ότι πιθανή μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» ή αλλαγή εγχειριδίων, δεν συνιστούν τον ουσιαστικό συμβιβασμό εκ μέρους των Σκοπίων. Ταυτόχρονα, να διαμηνύσει την ετοιμότητα και επιθυμία της να προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια και να στηρίξει πολιτικά «τη φίλη και σύμμαχο Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας».

Comments

Anonymous said…
Πολιτικά και πολιτιστικά με το ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και το ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν θα λύσουμε τίποτα γιατί το ΑΝΩ και το ΝΕΑ δεν λενε καθόλου ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρχαίους ούτε ότι είναι Σλάβοι και οι κατοικοι θα είναι σκέτα Μακεδονες... Μην ξεχνάμε οτι λέμε ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, και Βορεια Ηπειρος για να δείξουμε ότι σχετίζονται με τη Σμύρνη και με την Νοτια Ηπειρο... Αρα το ΝΕΑ και το ΑΝΩ ή το Βορεια δεν είναι λύση, είναι ό,τι χειρότερο γιατι λενε ότι η Μακεδονία των Σκοπιων σχετίζεται με την κατω Μεκεδονία ή με την παλαιά Μακεδονία!

γω νομίζω ότι μόνο το Σλάβικη Μακεδονία έχει κάποιο νόημα και μας προστατεύει πολιτιστικά

Σημασία έχει ο εθνικός και πολιτιστικός προσδιορισμός όχι ο γεωγραφικός

τουλάχιστον έτσι οποιος θα ακούει "Σλαβική Μακεδονία" θα ξέρει μονο ακούγοντας τις λέξεις αυτές ότι:

-εκεί είναι Σλάβοι άρα καμια σχέση με την αρχαία μακεδονία που δεν ήταν σλαβική

- αν υπάρχει μια "Σλαβικη" Μακεδονία υπάρχει και μια άλλη, Ελληνική

με συμφωνία που θα απαγορεύει καθε αλυτρωτισμό γιατί όχι

τέλος πάντων πρέπει να λυθεί για να υπάρχει άξονας Σερβία-Ελλάδα μέσω Σκοπιων


"Αν αυτοί είναι ή λέγονται Μακεδόνες, εγώ που δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα τους και έχω πρόβλημα, παιδιόθεν, με τους Βούλγαρους (κλέψαν το πιάνο της μητέρας μου αποχωρώντας από την Καβάλα το 1945) -τότε εγώ τι είμαι;

Εγώ μια ζωή μεγάλωσα στη Μακεδονία. Την ελληνική. Ας πουν αυτοί το κομμάτι που τους ανήκει Σλαβική Μακεδονία, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα."

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=6610344

εγω λεω ΒΕΤΟ ή Σλαβικη Μακεδονια

Με το ΒΕΤΟ θα το δεχτούν
Anonymous said…
Κια κατι άλλο, ΔΕΝ είναι γεογραφική πραγματικότητα. Τα σκόπια είναι στη Παιονία όχι στη Μακεδονία

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc