Αντιδράσεις στη Λευκωσία για το έγγραφο Βρετανίας- Τουρκίας

Αντιδράσεις προκαλεί στη Λευκωσία το έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας κύριοι Μπράουν και Ερντογάν και στο οποίο το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αποκαλείται εντός εισαγωγικών «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου».
Το έγγραφο προνοεί μεταξύ άλλων μέτρα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα υποστηρίξει τη αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη τη στάση της Βρετανίας και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια νέα αρνητική εξέλιξη, « η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους».
Για άλλη μια φορά, είπε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ότι θα κάνουμε εκ των υστέρων διαβήματα.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ενέργεια της Βρετανικής κυβέρνησης συνιστά ευθεία παράβαση ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς και κυνική παραβίαση των υποχρεώσεων της Βρετανίας, όπως αυτές καθορίζονται στη Συνθήκη Εγγυήσεως.
Για μια ακόμα φορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, «η Βρετανία επιβεβαιώνει την αντικυπριακή της πολιτική, υπονομεύοντας το Κυπριακό κράτος του οποίου την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ανέλαβε να προασπίζει».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας- Βρετανίας αποτελεί μεγάλη προειδοποίηση «για να σκεφτούμε σοβαρά τι θα ψηφίσουμε στις προεδρικές εκλογές, καθώς δεν πέρασε ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν».
Δεν μπορεί μια εγγυήτρια δύναμη, είπε ο κύριος Κουτσού, να συμφωνεί με άλλη εγγυήτρια, που είναι και κατοχική δύναμη, να πλήξουν την κρατική οντότητα της Κύπρου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Comments

lornion said…
This comment has been removed by the author.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc