σφοδρές μάχες με κούρδους.........καθημερινή

Σφοδρές μάχες με Κούρδους στη ΝΑ Τουρκία
Τουρκικά ελικόπτερα χτύπησαν θέσεις του ΡΚΚ

A.P., Reuters

ΑΓΚΥΡΑ. Σκληρές μάχες διεξάγονταν χθες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με τουρκικά μαχητικά ελικόπτερα και βαρύ πυροβολικό να βάλουν εναντίον θέσεων του ΡΚΚ. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επεδείκνυαν τον σύγχρονο εξοπλισμό και τις ειδικές δυνάμεις τους σε μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις στις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, επ’ ευκαιρία της 84ης επετείου από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν σημαντική δύναμη ανταρτών του ΡΚΚ να έχει περικυκλωθεί από τουρκικά στρατεύματα στην οροσειρά Ικιγιάκα της επαρχίας Χακαρί, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Την Κυριακή, στην επαρχία Τουντσελί, 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων από μεραρχία του τουρκικού στρατού. Η Τουρκία διαθέτει δέκα μεραρχίες (περίπου 100.000 άνδρες) του στρατού και των ειδικών δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής στα σύνορά της με το Ιράκ, εν αναμονή εκτεταμένων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας. «Κρατάμε την αναπνοή μας, περιμένοντας τη διαταγή για διασυνοριακές επιχειρήσεις», έλεγε ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού στρατού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Radikal». Στην Αγκυρα, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας έγινε ενώπιον του προέδρου Γκιουλ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, η παρέλαση έγινε αφορμή για εκδήλωση εθνικιστικών συναισθημάτων. Στο πανηγυρικό του μήνυμα προς το τουρκικό έθνος, ο Γκιουλ τόνισε: «Ο αγώνας που διεξάγουμε κατά της τρομοκρατικής κατάρας ως έθνος εδώ και πολύ καιρό, απέκτησε νέα πνοή». Ανάλογη εικόνα επικράτησε χθες στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου πλήθη διαδήλωσαν φωνάζοντας φιλοκυβερνητικά συνθήματα, όπως: «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν, η χώρα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη», εννοώντας τους 30 Τούρκους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστές ενέδρες ανταρτών του ΡΚΚ τον τελευταίο μήνα.

Στο εθνικιστικό κλίμα συνετέλεσαν με τα πρωτοσέλιδά τους και οι τουρκικές εφημερίδες, όπως η «Vatan», που τιτλοφόρησε την πρώτη σελίδα της με τη διαπίστωση ότι «η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων», παραλληλίζοντας τη σημερινή κρίση στο Κουρδικό με τις απαρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1924. Στο διπλωματικό πεδίο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ και ο Ιρανός ομόλογός του, Μανουσέρ Μοτακί, δεσμεύθηκαν χθες να εργασθούν άοκνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης. «Η ιρανική πλευρά ανέλαβε πρωτοβουλίες, που συμπληρώνουν εκείνες της Δαμασκού, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης», είπε ο κ. Μουαλέμ, ενώ ο Ιρανός ομόλογός του πρόσθεσε: «Οι τρομοκράτες του ΡΚΚ απειλούν όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ιράν και τη Συρία».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για στρατολόγηση Κούρδων μεταναστών, κυρίως από τη Γερμανία, με στόχο την αποστολή τους στη ΝΑ Τουρκία, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό του ΡΚΚ. Τον πόλεμο στο τουρκικό Κουρδιστάν «μετέφεραν» προχθές στο Βερολίνο μέλη τουρκικών εθνικιστικών οργανώσεων, που μετέτρεψαν το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περί τους 1.200 Τούρκους συγκεντρώθηκαν στα όρια της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ της γερμανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του ΡΚΚ. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, όμως, ομάδα περίπου 200 νεαρών Τούρκων κινήθηκε εναντίον κουρδικού ισλαμικού τεμένους και κουρδικής ιδιοκτησίας καταστήματος, ενώ πετροβόλησαν δυνάμεις της αστυνομίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»