Πολύ αργά για ανάσχεση του θερμοκηπίου.


Πολύ αργά για ανάσχεση του θερμοκηπίου

The Guardian

Ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η μεταστροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να προλάβουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ομιλία του Τζέιμς Λάβλοκ, επικεφαλής της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που μοιράσθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης με τον Αλ Γκορ.

Ο καθηγητής Λάβλοκ υποστήριξε ότι ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν έχουν λάβει υπόψη τους τη μεγάλη ταχύτητα, με την οποία προχωρά η κλιματική αλλαγή. Στην ομιλία του ο κ. Λάβλοκ περιέγραψε πώς εκπόνησε αυτήν την «αποκαλυπτική θεώρηση» του μέλλοντος, σύμφωνα με την οποία 6 με 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σ’ ένα ολοένα και πιο σκληρό κλίμα.

Νωρίτερα φέτος, η IPCC εξέδωσε το τελικό της πόρισμα για το πιθανό εύρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κατέληξε έτσι στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να σημειώσει άνοδο μέχρι και 6,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, εφόσον οι εκπομπές άνθρακα συνεχισθούν με τους σημερινούς ρυθμούς. Ανοδος 4 βαθμών Κελσίου θεωρείται, όμως, πιθανότερη από την έγκριτη επιτροπή. Η άνοδος αυτή της μέσης θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση εκατοντάδων ειδών, αλλά και να πυροδοτήσει βίαιες διενέξεις μεταξύ κρατών για τον έλεγχο υδάτινων πόρων.

Ο καθηγητής Λάβλοκ εκτιμά ότι τα κλιματικά πρότυπα που χρησιμοποίησε η IPCC υποτιμούν το εύρος της κλιματικής αλλαγής, εξετάζοντας αλληλένδετα φαινόμενα όπως την αποψίλωση των δασών, τις μεταβολές στον πληθυσμό των θαλάσσιων ειδών και την οξείδωση των ωκεανών ως ανεξάρτητες εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Λάβλοκ αναφέρθηκε σε μελέτη, την οποία είχε δημοσιεύσει το 1994 μαζί με τον Λι Καμπ, καθηγητή Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ των ΗΠΑ. Στη μελέτη τους, οι δύο πανεπιστημιακοί απέδειξαν ότι εάν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φθάσουν τα 500 μόρια ανά εκατομμύριο μορίων σε κάθε κυβικό μέτρο (μέρη ανά εκατομμύριο), οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σημειώσουν ταχεία άνοδο 6 βαθμών Κελσίου. Οι υπολογισμοί της IPCC κάνουν, όμως, λόγο για θερμοκρασιακή άνοδο 2 βαθμών για τα ίδια επίπεδα διοξειδίου. Τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου κυμαίνονται στα 380 μέρη ανά εκατομμύριο, με ετήσια αύξηση της τάξης των 2 μερών ανά εκατομμύριο τον χρόνο.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»