επαφές Ρωσίας 'Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης -από VOA

Επαφές Ρωσίας-Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

31-10-2007


Sergei Lavrov (file photo)
Σεργκέι Λαβρώφ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, συναντήθηκε την Τρίτη στη Τεχεράνη, με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, καθώς κλιμακώνονται οι διαφορές μεταξύ Μόσχας και Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πριν τις συνομιλίες, τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έφεραν εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα περιστρέφονταν στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και άλλα διμερή θέματα. Πάντως λεπτομέρειες για τις συνομιλίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Παράλληλα η Κίνα απέρριψε έκκληση του Ισραήλ για νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, ζήτησε την επιβολή και άλλων κυρώσεων κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στο Πεκίνο. Εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί διάλογος με την Τεχεράνη και να αποφευχθούν οι κυρώσεις για να μην περιπλακεί το θέμα ακόμη περισσότερο.

Η Κίνα και η Ρωσία, που και οι δύο έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, διστάζουν να υποστηρίξουν την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν τη Τρίτη ότι ο Πρόεδρο της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτήρισε τις κυρώσεις «κούφιες» και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»