ποινές χιλιάδων ετών στους τρομοκράτες της Μαδρίτης

Στις ράγες της Ατότσα...
Ποινές κάθειρξης χιλιάδων ετών για την 11η Μαρτίου της Μαδρίτης

ΑΤΑ
Κάμερα ασφαλείας της Ατότσα καταγράφει την πρώτη έκρηξη το πρωϊνό της 11ης Μαρτίου 2004
Μαδρίτη
Τελευταία ενημέρωση 31/10/07 16:19
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Τριάμισι χρόνια μετά το αιματοκύλισμα στη Μαδρίτη και έπειτα από τέσσερις μήνες ακροαματικής διαδικασίας αποδόθηκε Δικαιοσύνη για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση με το «αποτύπωμα» της Αλ Κάιντα που έζησε η Ευρώπη την 11η Μαρτίου 2004.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισπανικό δικαστήριο έκρινε ένοχους 21 κατηγορούμενους για συμμετοχή στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, απαλλάσσοντας επτά.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις από τους βασικούς κατηγορούμενους στη μέγιστη ποινή κάθειρξης 40.000 ετών (αν και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 40 χρόνια), όμως εξέπληξε απαλάσσοντας τον γνωστό ως «Μοχάμεντ τον Αιγύπτιο» από κάθε κατηγορία.

Ο «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος», το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ραμπέι Οσμάν Σαγιέντ Αχμέντ, υπήρξε σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένας εκ των βασικών οργανωτών της επίθεσης. Κρατείται σε ιταλικές φυλακές μετά από καταδίκη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο βασικός κατηγορούμενος Μαροκινός Τζαμάλ Τζουγκάμ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 40.000 ετών. Ο Ισπανός Εμίλιο Σουάρεθ Τρασχόρας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την προμήθεια εκρηκτικών, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή κάθειρξης χιλιάδων ετών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ατότσα, της Σάντα Εουχένια και του Ελ Πόθο οδήγησαν στο θάνατο 191 ανθρώπων και στον τραυματισμό 1.824.

Στο εδώλιο κάθησαν επί τέσσερις μήνες 28 κατηγορούμενοι (27 άνδρες και μία γυναίκα), αντιμετωπίζοντας αθροιστικά ποινές κάθειρξης έως και 270.600 χρόνια. Όλοι τους δήλωναν αθώοι για το αιματοκύλισμα της Μαδρίτης.

Οι κατηγορούμενοι είναι στην πλειονότητά τους μαροκινής καταγωγής, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και εννέα Ισπανοί -οι τρεις εκ των οποίων αθωώθηκαν. Κατηγορήθηκαν για δολοφονία, συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας και πλαστογράφηση.

Θαπατέρο: «Η Δικαιοσύνη αποδόθηκε»

«Η Δικαιοσύνη αποδόθηκε. Τώρα πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Τα θύματα και οι οικογένειές τους «μπορούν σήμερα να αισθάνονται ανακούφιση βλέποντας ότι αποκαταστάθηκε η αλήθεια και ότι καθορίστηκε η ευθύνη των δραστών, η ετυμηγορία καταδείχνει την υποδειγματική λειτουργία των θεσμών» είπε ο Θαπατέρο.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc