...Ο εφιάλτης της κρίσης ξύπνησε.....kathimerini

...Ο εφιάλτης της κρίσης ξύπνησε
Η πιστωτική αναταραχή στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει περάσει στην πραγματική οικονομία – Απαισιοδοξία στην Ευρώπη

Ζωρζετ Ζολωτα

Οι περιπέτειες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ δεν φαίνεται να φθάνουν στο τέλος τους, με τις πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο στο ναδίρ της τελευταίας δεκαετίας. Σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία για τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γαλλία και τη Γερμανία διαμορφώνεται μια απαισιόδοξη εικόνα για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, αφήνοντας περιθώρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια να εκμεταλλεύονται το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στις αγορές. Το ευρώ σημείωσε και χθες μεγάλη άνοδο έναντι του δολαρίου, λόγω της αδυναμίας των Επτά να εστιάσουν στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος που πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επίτροπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια «πως οι ισοτιμίες δεν διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις εξαγωγές».

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εκεί όπου ξέσπασε η πιστωτική κρίση θέτοντας σε δοκιμασία την άμυνα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, η Bank of America ήδη δρομολογεί απολύσεις 3.000 υπαλλήλων και διαμορφώνονται εκτιμήσεις για την αποχώρηση του επικεφαλής της Merrill Lynch, Σταν Ο' Νιλ. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι διεθνείς αγορές παραμένουν ευάλωτες από την πιστωτική κρίση.

Τα αποτελέσματα των δύο προαναφερομένων επενδυτικών τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων την έκταση της κρίσης στην αμερικανική αγορά των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime lending). Η Bank of America, ήτοι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 32% λόγω απομειώσεων, αύξησης των επισφαλειών και ζημιών από τη διαπραγμάτευση τίτλων, συνολικού ύψους 4 δισ. δολαρίων. Απομειώσεις 8,4 δισ. δολαρίων αναγκάστηκε να ενσωματώσει και η Merill Lynch στα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα, ανακοινώνοντας τις υψηλότερες ζημίες στην ιστορία της, εξαιτίας της «υπερέκθεσης» στην αγορά των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, όπως δήλωσε ο κ. Ο' Νιλ. Τα αυστηρότερα κριτήρια πιστώσεων και η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια που επικρατούν σήμερα στις ΗΠΑ αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, παρατείνοντας την ύφεση στον κλάδο. Οι πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν στο χαμηλό των τελευταίων δέκα ετών και αυτές των υφιστάμενων κατοικιών κατά 8%, υποχωρώντας στο ναδίρ της τελευταίας οκταετίας.

Στη Γερμανία, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη απιδυναμώθηκε τον Οκτώβριο στο 103,9 από το 104,2 του Σεπτεμβρίου, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε στο 108 από το 109. Οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης επισφραγίστηκαν από την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη Γερμανία για το 2007 από το 2,4% στο 2%. Ενισχύονται έτσι οι εκτιμήσεις που θέλουν την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Φούντωσε πάλι το πετρέλαιο στα 86 δολάρια

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφτασε πάλι η τιμή του πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου. Η τιμή του Brent έφτασε χθες το πρωί στα 86,28 δολάρια το βαρέλι (συμβόλαια Δεκεμβρίου), ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη έφτασε τα 88,99 δολάρια το βαρέλι. H ανώτατη τιμή μέχρι σήμερα ήταν στα 90,07 δολάρια, την προηγούμενη Παρασκευή. Οι λόγοι της ανόδου οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ και στα δυσμενή στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Κατά δεύτερο λόγο στην ανησυχία για επιδείνωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. Το αρνητικό κλίμα για τις ΗΠΑ επιδεινώθηκε από τα δυσμενή στοιχεία για την αγορά κατοικιών και έγινε ακόμα πιο βαρύ ύστερα από τη σημαντική μείωση κερδών που ανακοίνωσε η Merrill Lynch και την περικοπή θέσεων εργασίας από την Bank of America.Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Bloomberg και Los Angeles Times, δύο στους τρεις Αμερικανούς πιστεύουν ότι η ύφεση θα διαρκέσει και τον επόμενο χρόνο. Οι εξελίξεις αυτές και η ανησυχία που προκαλεί η άνοδος του πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη, με το ευρώ να ενισχύεται έναντι του δολαρίου. H ισοτιμία χθες το πρωί ήταν 1,4280.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»