αγωνία για τους ομήρους.

26/10/07 14:44
Αγωνία για τους ομήρους
Χάνοντας την υπομονή της η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα
Στα σύνορα έχει συγκεντρωθεί δύναμη μεγαλύτερη των 100.000 στρατιωτών
Αγκυρα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Πρόβες πολέμου στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία (25/10/2007)

Με την αγωνία στο κατακόρυφο για τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που κρατούνται όμηροι στα χέρια του PKK η Τουρκία συνεχίζει τη συγκέντρωση δυνάμεων στη μεθόριο με το Βόρειο Ιράκ. Πέπλο μυστικότητας κάλυψε τη συνάντηση υψηλόβαθμης ιρακινής αντιπροσωπείας με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία αποτυπώνει καθαρά το μαύρο φόντο στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας Hurriyet: «Μέχρι να απελευθερωθείτε εμείς θα είμαστε στα μαύρα»...

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την απαγωγή, πάντως από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανακοινωθεί πως συνεργάζονται με τις τουρκικές και ιρακινές Αρχές για να επιτύχουν την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων που έπεσαν στα χέρια του PKK μετά τη θανάσιμη ενέδρα της περασμένης Κυριακής στην επαρχία Χάκαρι.

Η λαϊκή οργή στην Τουρκία ξεχειλίζει με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να κάνει «ισορροπία» ανάμεσα στις πιέσεις του κόσμου για δράση και στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση.

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν την Παρασκευή περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα με το Ιράκ, την ώρα που στην Αγκυρα πραγματοποιείτο συνάντηση υψηλόβαθμης ιρακινής αντιπροσωπείας με Τούρκους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Βαγδάτης να αποτρέψει μεγάλη διασυνοριακή επιχείρηση στον ιρακινό κουρδικό Βορρά.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu μετέδωσε ότι ελικόπτερα Cobra και μαχητικά τζετ σφυροκόπησαν κρυσφήγετα του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που εντοπίστηκαν έπειτα από αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των συνόρων και εντός Τουρκίας. Στα σύνορα έχει συγκεντρωθεί δύναμη μεγαλύτερη των 100.000 ανδρών.

Σιωπή για την επίσκεψη ιρακινής αντιπροσωπείας

Στο διπλωματικό μέτωπο, κάτω από πέπλο μυστικότητας ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συνομιλίες που είχε με Τούρκους αξιωματούχους ιρακινή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Σιλβάν Ελ Βαϊλί, τον υπουργό Αμυνας Αμπντουλκαντίρ Μοχάμετ Τζασίμ και τον επικεφαλής της ιρακινής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αλ Φαϊσάλ.

Μαζί τους είχαν μεταβεί στην Αγκυρα δύο εκπρόσωποι των κουρδικών παρατάξεων Δημοκρατικό Μέτωπο και Πατριωτική Ένωση, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί στις συνομιλίες. Πέραν αυτής της εξέλιξης, ένταση προκάλεσε και προειδοποίηση του προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου ότι η Βαγδάτη θα κλείσει την στρόφιγγα του πετρελαίου εάν η Τουρκία προχωρήσει σε εμπάργκο σε αγαθά.

Σύμφωνα με τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα, στη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αγκυρα συμφωνήθηκε να μην αποκαλυφθεί το περιεχόμενό της. Κατ' επέκταση παραμένει άγνωστο εάν οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με ζητούμενο την αποτροπή τουρκικής επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ.

Φθάνοντας την Πέμπτη στην Τουρκία για τις συνομιλίες ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως οι αντιπροσωπεία κομίζει συγκεκριμένες προτάσεις. «Μπορεί για τους Ιρακινούς αυτές οι προτάσεις να είναι συγκεκριμένες και δυνατές, για εμάς όπως μπορεί να είναι αδύναμες γιατί οι προοπτικές μας διαφέρουν» σχολίσε ανωνύμως στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος.

Η Αγκυρα, η οποία απαιτεί από το Ιράκ να κλείσει τις βάσεις του PKK και να της παραδώσει τους ηγέτες των Κούρδων αυτονομιστών, αμφιβάλλει κατά πόσο η Βαγδάτη είναι ικανή να καταστείλει τη δράση του PKK στο Βόρειο Ιράκ δεδομένου ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει ελάχιστο λόγο στην ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων.

Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί έχει εξοργίσει την κυβέρνηση Ερντογάν αρνούμενος να δράσει κατά των Κούρδων ανταρτών.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζονται οι πιέσεις για αποφυγή διασυνοριακής επιχείρησης και στο πλαίσιο αυτό θα βρίσκεται στην Αγκυρα στις 2 και 3 Νοεμβρίου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία άκουσε την Πέμπτη τον Ταγίπ Ερντογάν να της στέλνει το μήνυμα πως είναι η Τουρκία και όχι η Αμερική που θα αποφασίσει εάν θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»