επισκόπηση τύπου από D.WELLE

ΦΥΡΟΜ: "απαίσια ετικέτα"

«Η Μακεδονία ερίζει με την Ελλάδα για το όνομα» γράφει η σημερινή Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκριση του Ενβέρ Ρομπέλι από το Ζάγκρεπ. Στα σχόλια του διεθνούς τύπου κυριαρχεί η διένεξη Τουρκίας ΠΚΚ.

«Απαίσια ετικέτα» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης και αναφέρεται στην ονομασία «ΦΥΡΟΜ», που πρέπει να φέρει η Μακεδονία, επειδή οι πολιτικοί στην Αθήνα μπλοκάρουν την αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό της όνομα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μικρή Μακεδονία θα μπορούσε μία των ημερών να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις για την ομώνυμη επαρχία της βόρειας Ελλάδας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Η διαμάχη αναθερμάνθηκε με βαλκανική παράδοση και ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απειλεί έμμεσα με βέτο στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Απομονώνεται η Ελλάδα»

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε επεισόδιο του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη όταν οι αθλητές από τα Σκόπια αποχώρησαν από τους αγώνες νοτιοευρωπαϊκών χωρών «επειδή οι Έλληνες οικοδεσπότες ήθελαν να τους αναγγείλουν ως αθλητές της ΦΥΡΟΜ». Κάνοντας μία αναδρομή στο ιστορικό της διένεξης από το 1991 ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι η Ελλάδα απορρίπτοντας και την πρόταση Νίμιτς για «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» απομονώνεται όλο και περισσότερο. Η Αθήνα φοβάται ότι η αναγνώριση της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα, θα ενισχύσει τη εθνική συνείδηση της σλαβικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή η εθνική ομάδα υπάρχει, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση» γράφει ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung. Καταλήγει δε με την επισήμανση παρά τη διένεξη οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές και ότι «η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Μακεδονία».

Εκρηκτική κατάσταση

Για την αντιπαράθεση Τουρκίας με το κουρδικό ΠΚΚ, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνει ότι οι αντάρτες του ΠΚΚ θα πρέπει να αισθάνονται «σχετικά ασφαλείς»… «Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της Τουρκίας συγκεντρώνονται στα σύνορα»γράφει, «ωστόσο το ΠΚΚ συνεχίζει απτόητο τις επιθέσεις του εναντίον στόχων στο τουρκικό έδαφος, ωσάν να επιδιώκει να προκαλέσει την τουρκική επέμβαση. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Διότι, σε αντίθεση με παλαιότερες κρίσεις, όταν οι Κούρδοι του Ιράκ από κοινού με τους Τούρκους στρατιώτες έκαναν κοινές επιχειρήσεις εναντίον του ΠΚΚ, αυτή τη φορά δεν αποδέχονται διασυνοριακές επιχειρήσεις. Διότι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ότι μια μαζική επέμβαση του στρατού θα στραφεί και εναντίον τους. Η ακτινοβολία της αυτονομίας των Κούρδων στο Ιράκ ενοχλεί εδώ και καιρό τους Τούρκους εθνικιστές».

«όφελος μόνο για το ΠΚΚ»

Από την πλευρά της η εφημερίδα Washington Post σχολιάζει στη σημερινή της on-line έκδοση ότι «μία επέμβαση στο βόρειο Ιράκ κανέναν δεν θα οφελούσε, εκτός από τους Κούρδους εξτρεμιστές. Δεν είναι μόνον η αυτοσυγκράτηση της κρατικής ηγεσίας ή οι εκκλήσεις Αμερικανών, Ευρωπαίων και Αράβων προς την Τουρκία οι λόγοι που απέτρεψαν μέχρι τώρα μια επέμβαση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και η στρατιωτική ηγεσία, έχουν συνείδηση ότι μία τέτοια κίνηση είναι νερό στο μύλο του Κουρδικού Εργατικού κόμματος. Οι απώλειες σε μια τέτοια επέμβαση θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από την πιθανότητα να ανακοπεί η δράση του ΠΚΚ», καταλήγει η Washington Post.

Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»