εισβολή της Τουρκίας σε μια γειτονική χώρα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η εισβολή της Τουρκίας σε μια γειτονική χώρα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Το τεταμένο κλίμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων απειλεί με αποσταθεροποίηση τις κουρδικές περιοχές σε Τουρκία, Ιράκ και Ιράν, εκτιμά η πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Κλάουντια Ροτ σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle.

Η πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Κλάουντια Ροτ επισκέφθηκε πρόσφατα την νοτιοανατολική Τουρκία για να σχηματίσει προσωπικά άποψη για τις συγκρούσεις μεταξύ της αυτονομιστικής οργάνωσης ΠΚΚ και του τουρκικού στρατού. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να αποφύγει αποφάσεις «εν θερμώ» τονίζοντας ότι μια λύση θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την συνεργασία Τούρκων και Κούρδων, καθώς και την, όπως την χαρακτήρισε, αναγνώριση της «κουρδικής πραγματικότητας» από την Αγκυρα.

Με αφορμή την επίσκεψή της στην περιοχή, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις μίλησε στην Deutsche Welle για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Γερμανία στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης: «Νομίζω ότι η Γερμανία θα πρέπει να ασκήσει όλη την πολιτική επιρροή που διαθέτει για να αποτρέψει την Τουρκία από μια στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ. Πρώτον, επειδή μια εισβολή στο Ιράκ συνιστά παραβίαση διεθνούς δικαίου. Δεν είναι δυνατή η στρατιωτική επέμβαση σε γειτονική χώρα χωρίς να παραβιαστεί διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, μια επιχείρηση εναντίον του ΠΚΚ θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι το βόρειο Ιράκ είναι σήμερα η πιο ασφαλής και σταθερή περιοχή της χώρας. Και τρίτον, μια τέτοια απόφαση θα ζημίωνε τις προσπάθειες συμφιλίωσης και ειρήνευσης μεταξύ Τούρκων και Κούρδων μέσα στην ίδια την Τουρκία ανοίγοντας παλιές πληγές».

Επιτακτικά τίθεται ωστόσο το ερώτημα γιατί οι συγκρούσεις μεταξύ ΠΚΚ και τουρκικού στρατού βρίσκονται σε αυτή την χρονική στιγμή σε έξαρση. Πρόκειται για απόφαση του ΠΚΚ ή υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που επιζητούν την σύγκρουση; «Τόσο ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλά Γκιούλ, όσο και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανήκουν και εκπροσωπούν τις πλέον μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις στο ζήτημα των Κούρδων όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, απαντά η πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Κλάουντια Ροτ. Το γεγονός ότι ο Αμπντουλά Γκιούλ πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι ως πρόεδρος στις κουρδικές περιοχές ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς τους κούρδους. Στην Τουρκία υπάρχουν ωστόσο εθνικιστικές δυνάμεις και στρατιωτικοί που επιζητούν μια ανοιχτή σύγκρουση με το ΠΚΚ. Από την άλλη βέβαια η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση προκαλεί συνειδητά με τις επιθέσεις της γνωρίζοντας ότι μια ειρηνική εξεύρεση λύσης θα την καθιστούσε περιττή ως οργάνωση. ΠΚΚ και στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία δείχνουν να χρειάζονται την σύγκρουση για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και εβδομάδες υπό ένα κλίμα συνεχούς πίεσης. Το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση προς την κυβέρνηση για την απόφαση επέμβασης στο Ιράκ είναι κατά την άποψή μου ιδιαίτερα ανησυχητικό. Φοβάμαι ότι η Τουρκία ίσως να επιστρέψει σε μια περίοδο βίας και συγκρούσεων με τους κούρδους, μια περίοδος που νομίζαμε ότι είχε ξεπεραστεί».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Artikel bookmarken

Comments

lornion said…
Αλήθεια τι προβλέπουν τα κιτάπια του ΝΑΤΟ για το πρόβλημα? Η τουρκία εξαιρείται του ΝΑΤΟ για να δρα μονομερώς ?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»