το δίλημα του Ερντογάν από d.welle

Το θέμα της ημέρας | 24.10.2007

Το δίλημμα του Ερντογάν

Οι πιέσεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ εντείνονται, ενώ από την άλλη πλευρά εκφράζονται φόβοι για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν είναι το φάσμα της διεθνούς απομόνωσης σε περίπτωση εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ωστόσο δεν βιάζεται και εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος, μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Michel Jansen.

Το κλίμα έγινε εκρηκτικότερο μετά τη δημοσίευση σε κουρδική ιστοσελίδα φωτογραφιών που απεικονίζουν τούρκους στρατιώτες, πιθανότατα τους οκτώ ομήρους που κρατούν οι αντάρτες. Οι διαδηλώσεις κατά του ΡΚΚ συνεχίζονται. «Οι στρατιώτες μας ζουν», «η χώρα μας δεν διχοτομείται» ήταν τα συνθήματα που εκτόξευσαν οργισμένοι διαδηλωτές στην κηδεία των δώδεκα τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι βρήκαν το θάνατο κατά την πρόσφατη επίθεση των κούρδων ανταρτών. Οι πιέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν να διατάξει εισβολή στο βόρειο Ιράκ εντείνονται. Ο τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο τηρεί στάση αναμονής, αλλά οι τόνοι έχουν πλέον ανέβει.

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η Τουρκία είναι απολύτως αποφασισμένη να κάνει χρήση του δικαιώματος της αυτοάμυνας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», διεμήνυσε προχθές από την Οξφόρδη ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται. Αγανακτισμένοι διαδηλωτές λεηλάτησαν τα γραφεία του κουρδικού κόμματος DTP σε διάφορες πόλεις, ενώ εκατοντάδες Τούρκοι παρουσιάζονται εθελοντικά στον στρατό, ακόμη και εκείνοι που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους.

Στο μεταξύ αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν προγραμματισμένες συναυλίες και γιορτές, ως ένδειξη πένθους για το θάνατο των 12 τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στα σύνορα με το Ιράκ έχουν συγκεντρωθεί 100 χιλιάδες στρατιώτες.

Το φάσμα της διεθνούς απομόνωσης

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν είναι το φάσμα της διεθνούς απομόνωσης σε περίπτωση εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων. Προς το παρόν τουλάχιστον η Άγκυρα περιορίζεται σε διπλωματικές κινήσεις. Κύριος αποδέκτης του τουρκικού προβληματισμού είναι η Ουάσιγκτον. «Οι συνομιλίες μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε εξέλιξη και νομίζω ότι τελικά θα συνεργαστούμε», δηλώνει ο Ταγίπ Ερτντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός χρειάζεται τους Αμερικανούς, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν πραγματική επιρροή στην αυτόνομη διοίκηση του βορείου Ιράκ. Μόνο οι Αμερικανοί είναι σε θέση να αποτρέψουν τη διάθεση όπλων στους Κούρδους της περιοχής. Πολλά από αυτά τα όπλα καταλήγουν στα χέρια ανταρτών του ΡΚΚ.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ πριν από τις 5 Νοεμβρίου, οπότε ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπους. Στο μεταξύ και σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε βομβαρδισμό θέσεων του ΡΚΚ στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψει τουρκική επέμβαση.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»