ο Μπράουν υπό πίεση..........πηγή d.welle

Το θέμα της ημέρας | 23.10.2007

O Μπράουν υπό πίεση για το συμβιβασμό της Λισσαβόνας

Μπορεί ο πρωθυπουργός τους Γκόρτνον Μπράουν να είπε το μεγάλο «ναι» στη Λισσαβόνα, αλλά όλο και περισσότεροι Βρετανοί είναι της γνώμης ότι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για τη νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ.

Το αίτημα του δημοψηφίσματος για το συμβιβασμό της Λισσαβόνας προβάλλεται με ιδιαίτερη έμφαση από την αξιωματική αντιπολίτευση των συντηρητικών Τόρις. «Η συζήτηση στην Κάτω Βουλή τώρα αρχίζει και εκεί θα μπούμε πράγματι στην ουσία», λέει ο πρώην αρχηγός των Τόρις Ουίλιαμ Χέιγκ. «Διότι η συνθήκη της Ένωσης ουδόλως διαφέρει από ένα σύνταγμα. Το συζητά επίσης και η Άνω Βουλή και μην ξεχνάτε την πίεση της κοινής γνώμης. Έχει νόημα λοιπόν τώρα ο αγώνας για δημοψήφισμα. Πολύ περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση αθετεί μια προεκλογική της υπόσχεση εάν δεν κάνει δημοψήφισμα».

Δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα είχε υποσχεθεί ο Τόνι Μπλερ πριν από δυόμισι χρόνια. Αλλά τώρα, ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν το απορρίπτει με το επιχείρημα ότι στο μεταξύ δεν πρόκειται για ευρωσύνταγμα αφενός και αφετέρου η επιρροή των Βρυξελλών είναι περιορισμένη.

«Δεν άνοιξα σαμπάνιες»

Ο Μπράουν επικαλείται επ΄ αυτού τις ρήτρες εξαιρέσεων που επέβαλε η Μεγάλη Βρετανία. Για παράδειγμα στην πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης η Μεγάλη Βρετανία θα αποφασίζει κατά περίπτωση εάν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ εξαιρείται επίσης και από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας. Αλλά αυτές οι «κόκκινες γραμμές» δεν φαίνεται να πείθουν τους Βρετανούς και πέφτει η δημοτικότητα του Γκόρντον Μπράουν.«Δεν άνοιξα σαμπάνιες στη Λισσαβόνα και δεν επίκεινται άλλες θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη. Δεν θα τις υποστήριζα. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει αντίθετα να αφοσιωθούν στην ενίσχυση της κοινής μας δράσης: αυτό σημαίνει ενίσχυση της οικονομικής ισχύος και βελτίωση του περιβάλλοντος για τους ανθρώπους στην Ευρώπη».

«Αναπότρεπτο» το δημοψήφισμα

Τόσο εύκολα πάντως ο Γκόρντον Μπράουν δεν θα μπορέσει να βάλει το θέμα στο αρχείο. Ο ευρωσκεπτικισμός των Βρετανών έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που ερμηνεύονται και με το ιστορικό δεδομένο ότι η Βρετανία ποτέ δεν κατακτήθηκε από ξένη δύναμη.

Καθημερινά φυτρώνουν καμπάνιες για δημοψήφισμα σχετικά με τη συνθήκη της Λισσαβόνας και ορισμένοι προχωρούν ακόμα παραπέρα. «Ένα δημοψήφισμα είναι αναπότρεπτο», λέει ο Νάιγκελ Φάρατζ αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας. «΄Οχι όμως για τη συνθήκη, γιατί τότε θα έχανε ο Γκόρντον Μπράουν, αλλά για το αν θα πρέπει να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ ή όχι. Εμάς πάντως ούτε αυτό μας ενοχλεί», λέει ο αρχηγός του κόμματος που στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε αποσπάσει το εκπληκτικό ποσοστό 17%.

Γιώαργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»