χαμηλές προσδοκίες από d.welle

Το θέμα της ημέρας | 26.10.2007

Χαμηλές προσδοκίες στη συνάντησης κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

Στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα υπάρχουν πολλά σημεία τριβής. Στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής ΕΕ-Ρωσίας υπό πορτογαλική προεδρεία στη Μάφρα της Λισσαβόνας είναι τα ενεργειακά και το εμπόριο.

Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Διαφορές στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων, όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο, το Ιράν, η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία έχουν παραλύσει το διάλογο ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την ηγεσία της ΕΕ. Ωστόσο, για τον πολιτικό σύμβουλο του ρώσου προέδρου Σεργκέι Γαστρσέμπσκι, το σημερινό μπλοκάρισμα στις σχέσεις του Κρεμλίνου με τις Βρυξέλλες δεν συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση με την ΕΕ, ούτε κατ΄ ελάχιστον. Διότι η συνεργασία στον οικονομικό τομέα, την έρευνα, στις διασυνοριακές μεταφορές εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς».

Η «πρόφαση» του πολωνικού κρέατος

Η συνεργασία σε πρακτικά θέματα, προσθέτει ο Γιαστρσένπσκι, υπάρχει για παράδειγμα σε ζητήματα Βίζας, στη βελτίωση του διμερών ανταλλαγών, σε ζητήματα ενέργειας. Λιγότερο αισιόδοξη είναι ωστόσο από την πλευρά της η επίτροπος Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. «Υπάρχει βεβαίως μία σειρά πολιτικών ζητημάτων. Αφενός το σύμφωνο συνεργασίας που θέλουμε να συνάψουμε, αλλά υπάρχει ανοιχτό και το ζήτημα με το πολωνικό κρέας που δεν έχει λυθεί». Η Ρωσία αρνείται τις εισαγωγές πολωνικού κρέατος προβάλλοντας υγειονομικά κωλύματα, τα οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν προφάσεις και ενισχύουν πολιτικά τη Βαρσοβία, η οποία από την πλευρά της μπλοκάρει τη νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Το ενεργειακό χαρτί της Ρωσίας

Η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία ότι η Ρωσία παίζει το χαρτί της ενέργειας για να πειθαναγκάσει δύσκολους γείτονες, αλλά διαπιστώνει ταυτόχρονα ότι η οικονομική και πολιτική ισχύς της Ρωσίας μεγαλώνει. Ρωσία και ΕΕ έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και είναι μεγάλος ο βαθμός αλληλεξάρτησής τους στον ενεργειακό τομέα. Στη σύνοδο της Μάφρα η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλού, όπως για παράδειγμα, τα δικαιώματα πτήσεων δυτικών εταιριών στον εναέριο χώρο της Σιβηρίας.

Η τελευταία σύνοδος του Πούτιν

Συγκεκριμένα αποτελέσματα πάντως δεν αναμένονται από τη σημερινή 20 σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας. «Θεωρώ ότι αυτή είναι τρόπον τινά μία μεταβατική σύνοδος», λέει η επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. «Είναι η τελευταία σύνοδος για τον πρόεδρο Πούτιν, μέχρι τις εκλογές στη Ρωσία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια νέα δυνατότητα, να διευθετήσουμε αυτά τα ζητήματα με θετικό τρόπο», καταλήγει η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων. Και σ΄ αυτό θα βοηθήσει, μέχρις ενός σημείου τουλάχιστον και η κυβερνητική αλλαγή που σημειώθηκε ήδη στην Πολωνία.

Γιώργος Παππάς

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»