η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε πόλεμο. από d.welle

Το θέμα της ημέρας | 29.10.2007

«Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε πόλεμο»

Συνέντευξη του ηγέτη των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Μπαρζανί, σε ανταποκριτές ξένου τύπου: «Εάν εισβάλλουν, αυτό σημαίνει πόλεμο. Εάν επιτεθούν – στο λαό μας, τα συμφέροντά μας, τα εδάφη μας - φυσικά και θα αμυνθούμε»

Την αποφασιστικότητα της χώρας του να καταπολεμήσει τους κούρδους αντάρτες του PΚΚ στο βόρειο Ιράκ εξέφρασε χθες για άλλη μία ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Αμείωτη παραμένει την ίδια ώρα η ένταση στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ όπου σε νέες συγκρούσεις χθες έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 κούρδοι μαχητές. Την Άγκυρα θεωρεί βασικό υπαίτιο για την επιδείνωση της κρίσης ο ηγέτης των Κούρδων του βορείου Ιράκ, ο οποίος μίλησε το Σαββατοκύριακο σε ανταποκριτές ξένου τύπου.

Ο κ. Μπαρζανί δήλωσε ότι «η Άγκυρα δεν συμβάλει την αποκλιμάκωση της κρίσης. Θέλουν να επιλύσουν τη σύγκρουση αυτή οπωσδήποτε με πόλεμο, δεν μας δίνουν την δυνατότητα να βρούμε άλλη λύση».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

«Η Τουρκία δεν θέλει τον διάλογο»

Η λύση είναι ο πολιτικός διάλογος, τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μπαρζανί, δεν φαίνεται να επιθυμεί η Άγκυρα. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι πρόσφατες τουρκο-ιρακινές διαβουλεύσεις. Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ίδιο, προσήλθαν στις διαβουλεύσεις έχοντας ως μοναδικό στόχο την αποτυχία των συνομιλιών. «Η Άγκυρα τηρεί μία επιθετική στάση», λέει ο κ. Μπαρζανί, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο το ΠΚΚ είχε προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός:

«Το ερώτημα είναι, επιτέθηκε το PΚΚ στον τουρκικό στρατό ή το αντίθετο; Ποιος παραβίασε την εκεχειρία; Εάν ήταν το PΚΚ τότε είμαστε ίδιοι με την Τουρκία. Οι έρευνές μας όμως έδειξαν ότι η Τουρκία παραβίασε την εκεχειρία».

«Πρόσχημα το PKK»

Ο Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε το PΚΚ να προχωρήσει στην απελευθέρωση των 8 τούρκων στρατιωτών αλλά και να τηρήσει την εκεχειρία. Την ίδια ώρα άσκησε κριτική στην Τουρκία λέγοντας ότι σε όλα αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα, η Τουρκία χρησιμοποιεί το PΚΚ ως πρόσχημα. Στην πραγματικότητα, όπως λέει, η πανίσχυρη τουρκική στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα:

«Το PΚΚ είναι απλώς ένα πρόσχημα. Αφενός ο τουρκικός στρατός έχει στόχο το ιρακινό Κουρδιστάν και αφετέρου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

Ο ηγέτης των Κούρδων του βορείου Ιράκ αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη διαμάχη κεμαλιστών – ισλαμιστών.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

«Δεν είμαι μέρος του προβλήματος»

Ο Μασούντ Μπαρζανί αναφέρθηκε και στα πυρά που δέχεται ο ίδιος από τον τουρκικό τύπο, που τον χαρακτηρίζει «μέρος του προβλήματος» μετά και τη δήλωσή του ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση ηγετικών στελεχών του PΚΚ στην Τουρκία, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις δύσβατες περιοχές όπου κρύβονται οι τελευταίοι. Διευκρίνισε όμως την ίδια ώρα ότι οι περισσότεροι μαχητές του PΚΚ βρίσκονται στην ίδια την Τουρκία και όχι στο βόρειο Ιράκ. «Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες αυτές. Δεν ευθυνόμαστε για το ότι απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα του PΚΚ.

«Εάν εισβάλλουν αυτό σημαίνει πόλεμο»

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκρουσης των Κούρδων του Ιράκ με το PΚΚ, καθώς η οργάνωση αυτή, όπως είπε είναι μέρος του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα. Τι θα γίνει όμως εάν η Τουρκία εισβάλλει στο βόρειο Ιράκ; «Εάν εισβάλουν αυτό σημαίνει πόλεμο. Εάν μας επιτεθούν – στο λαό μας, τα συμφέροντά μας, τα εδάφη μας - φυσικά και θα αμυνθούμε. Σε αυτό δεν υπάρχουν όρια».

Αυτό το ενδεχόμενο όμως θα πρέπει να αποτραπεί. «Οι Κούρδοι θέλουν την ειρήνη», κατέληξε ο κ. Μπαρζανί.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»